Grieks eten Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Wat is een typische eetroutine in Griekenland? Traditioneel ontbijten Grieken niet en kiezen ze in plaats daarvan voor een tussendoortje in de ochtend, zoals een koulouri – de broodringen die voor minder dan 1 euro bij kleine kraampjes overal worden verkocht. De lunch is de grootste maaltijd van de dag en wordt rond 14:00 uur geserveerd, altijd met salade en brood op tafel.
Hét nationale gerecht van de Grieken: souvlaki.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Grieken houden van brood, marmelade, gebak, allerlei soorten kaas en gebakken producten voor het ontbijt. Als je het wegspoelt met sterke koffie of een glas melk, afhankelijk van de leeftijd, zijn ze klaar voor alles!
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
De voordelen van het Griekse dieet voor de gezondheid zijn goed gedocumenteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een mediterraan dieet, zoals het Griekse dieet, kan leiden tot een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker.
Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Grieken een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).
Grieken eten laat. Als je voor 21:00 uur naar een restaurant gaat, is de kans groot dat het leeg is. De meeste Grieken eten rond 21:00 tot 22:00 uur . Als ze een stevige lunch hebben gehad, eten ze voor het avondeten iets lichters, zoals fruit met yoghurt, een broodje, salade of een kleine hoeveelheid restjes van de lunch.
Grieken zijn als cultuur extreem familiegericht . Alles draait om de familie. Iedereen wordt gezien als familie van iedereen, en dus kunnen feesten zoals bruiloften en dopen resulteren in een gastenlijst van meer dan 1.000 mensen!
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
Griekse lunches zijn traditioneel een lichte maaltijd die bestaat uit een zelfgemaakte groentestoofpot of ovenschotel . Het wordt geserveerd met vaste bijgerechten zoals kaas, brood, salade en, het allerbelangrijkste, wijn.
De Grieken beginnen de dag liever met een ijskoffie genaamd "Freddo Espresso" en hartige gebakjes zoals de "Tyropita" met kaas en de "Spanakopita" met spinazie zijn het meest populair. Daarmee hebben ze het goedkoopste ontbijt van de onderzochte landen.
Souvlaki
Vlees levert veel voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en B-vitamines. Bovendien is vlees een compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat. Eiwitrijke diëten hebben aangetoond te helpen bij gewichtsverlies en verzadiging.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Uit eten gaan in Griekenland is goedkoper dan in Nederland. Als je ervoor kiest om bij een taverna te gaan eten ben je goedkoper uit dan bij een restaurant. Een taverna is een traditioneel Grieks restaurant met gerechten zoals gyros, moussaka of souvlaki.
Houd in Griekenland rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de hoofdstad Athene. Wees in Athene extra alert op het Omoniaplein en in smalle drukke straten in de wijk Monastiraki. Let ook op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen komen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Net als in Nederland en België is een fooi in Griekenland een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Als er geen bedieningsgeld of service charge op de rekening staat, dan is in een restaurant een fooi van 5 - 10% gebruikelijk.Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.