De voeding die ze consumeren is voornamelijk onbewerkt. Dat wil zeggen veel heel verse en onbewerkte producten zoals groenten, fruit, noten, zaden, volkoren granen en peulvruchten. Aangevuld met een gematigde vis en vlees consumptie.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Mijn top 10 voeding dat het gezondste is om te eten bestaat uit eieren, zuivel, vis, rood vlees, peulvruchten, groentes, fruit, noten & zaden, olijfolie en aardappelen.
Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, 2 stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
1. Amandelen . Daar heb je het — de bescheiden amandel kan worden beschouwd als het meest voedingsrijke voedsel op de planeet. Amandelen staan inmiddels in de schijnwerpers en staan centraal in meerdere onderzoeken naar hartgezondheid en diabetesgerelateerde voordelen.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Mager vlees, vis, volkoren granen, zuivel, peulvruchten, noten en zaden bevatten ook veel voedingsstoffen. Hele eieren zijn zo voedzaam dat ze soms "de multivitamine van de natuur" worden genoemd. De dooier is waar bijna alle voedingsstoffen te vinden zijn. Citroenen worden in de gezondheidsindustrie algemeen beschouwd als het gezondste voedsel ter wereld.
1. Water. Het is een mythe dat je acht glazen water per dag moet drinken, maar water is alsnog de gezondste dorstlesser. Het bevat namelijk geen suikers, vet, of kleur, geur- of smaakstoffen.
Japan . Japan wordt over het algemeen beschouwd als een land met een van de gezondste diëten ter wereld. Het land staat vaak hoog op de lijst van de gezondste landen en heeft een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld. Er zijn verschillende dingen die bijdragen aan de algehele gezondheid van Japan, maar dieet is een absolute factor.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Komkommers zijn een rijke bron van vitamine K. Vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling, en ook bij de botgezondheid, omdat het de opname van calcium verbetert. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 10.2 microgram vitamine K, ongeveer een tiende van wat een volwassene dagelijks nodig heeft.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Moringa wordt beschouwd als een van de planten met de meeste voedingsstoffen op de planeet: de bladeren zijn rijk aan aminozuren (waaronder alle 9 essentiële aminozuren) en bevatten ongeveer zeven keer zoveel vitamine C als sinaasappels, twee keer zoveel eiwitten als yoghurt per 100 gram en bijna drie keer zoveel calcium als ...
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Een goede voeding houdt in: Voldoende groente en fruit. Vooral volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, couscous en zilvervliesrijst. Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, ei, vegetarische producten, genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt, kaas en een handje ongezouten noten.
Te veel zout en suiker kunnen immers schadelijk zijn voor je nieren, omdat ze je bloeddruk kunnen verhogen en je nieren kunnen belasten. Beperk daarom de inname van bewerkte voedingsmiddelen en kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte opties.