“Fooi geven is gebruikelijk in Spanje: het bedrag naar boven afronden, een paar eurocenten achterlaten of een fooi van 5-10% geven, alles is mogelijk. Locals geven fooi vooral wanneer ze tevreden zijn met het eten en de service.
"Je geeft zo'n 15 tot 20 procent in een restaurant en ook taxichauffeurs, bezorgers, kappers of na een schoonheidsbehandeling geef je een fooi."
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Op Tenerife is het niet onbeleefd om geen fooi te geven, maar het wordt wel gezien als een normale vrijwillige beloning voor een goede service. Normaal is om in een bar of restaurant, afhankelijk van de rekening, ergens tussen de vijf en tien procent fooi achter te laten.
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Op Gran Canaria is in de meeste restaurants is het bedieningsgeld officieel bij de prijs inbegrepen maar een geste van waardering wordt natuurlijk wel op prijs gesteld. Als je tevreden bent kun je het wisselgeld op tafel laten liggen of 5-10% van het totaalbedrag geven.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Een vriendelijke, behulpzame ober, serveerder of kelner die alle mogelijke moeite heeft gedaan om het jou naar de zin te maken, kun je door het geven van een fooi laten weten dat je zijn goede service op prijs stelt.
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
In de horeca-cao staat niets over fooien. Er bestaan ook geen wettelijke regels voor. Wel zijn er eerdere uitspraken vanuit de Hoge Raad, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren. Als werkgever mag je dus nooit fooi inhouden.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
In hotels is het niet verplicht om fooi te geven, tenzij u voor langere tijd in het hotel verblijft, of van extra services gebruik heeft gemaakt. Wel wordt het gewaardeerd als u de piccolo, portier of roomservice een paar euro fooi geeft. Taxichauffeurs kunt u 1 à 2 euro fooi geven of de rekening afronden.
Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner. In (massa)toeristische gebieden hanteren restaurants vaak een doorlopende keuken en kun je de hele dag door aanschuiven om te eten, maar vaak zijn dit niet de authentieke adresjes waar de locals graag komen.
In Barcelona is een fooi van 5 tot 10% gebruikelijk. Let wel op, indien er 'Servicio' op de bon vermeldt staat is de fooi wel al inclusief. Bij een lunchmenu of alleen een drankje is een fooi niet nodig.
In Spanje werd later, op 28 december 1992 en op advies van Europa, de Spaanse btw of iva (impuesto sobre el valor añadido) ingevoerd. Op Tenerife betaal je geen belasting op de toegevoegde waarde, hier wordt IGIC (impuesto general indirecto canario) of gewoon een Canarische taks.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
"Dat varieert, ergens tussen de 5 en de 10 procent van de rekening. Hoe hoger de rekening, hoe lager het percentage. Wat je niet doet, is 5 of 10 cent geven. Dat is bijna een belediging.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Indien de verhuizing uw verwachtingen overtreft en zelfs beter verloopt dan naar wens, is het mogelijk het verhuisteam te belonen naar behoren. Als richtlijn ontvangt een vriendelijke en behulpzame verhuizer tussen de € 5,00 à € 50,00 aan fooi per persoon.
Ook hier is bijna alles goedkoper dan in Nederland! Dus als je nog een cadeautje zoekt voor je vriend, vriendin, zus, moeder of natuurlijk voor jezelf, raden wij je aan hier een lekker parfum of mooie make-upproducten te scoren!
In Spanje kost een pakje sigaretten gemiddeld 4,53 euro wat betekent dat iemand die elke dag een pakje rookt maandelijks 135,90 euro kwijt is aan zijn sigaretten. Dat lijkt veel geld maar vergeleken met andere EU-landen is dat weinig.
Canarische Eilanden (Spanje)
De Canarische Eilanden zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan en vormen een autonome regio van Spanje. Als een "ultraperifeer gebied" van de EU maken de eilanden deel uit van het eurogebied, ook al behoren zij in geografische zin niet tot Europa.
De laagste bruto maandsalarissen zijn te vinden in de thuiszorg- en schoonmaaksector met 997,30 euro gevolgd door de horeca met 1.119,50 euro, landbouw en visserij met 1.373,60 euro, administratieve werkzaamheden met 1.423,00 euro en andere diensten met 1.493,30 gevolgd door artiesten etc.
Bij een 20-urige werkweek wordt het salaris 603,20 euro en bij 15 uur is dit salaris 452,40 euro per maand. Bij een 40-urige werkweek mag het bruto maandsalaris nooit lager zijn dan het minimumsalaris in Spanje. Dat wil zeggen, van de 1125,83 euro mag bijvoorbeeld niet huisvesting, maaltijden etc.