De geschiedenis van Zeeland gaat ver terug in de tijd. Door het omhoogkomen van de aarde na de ijstijd via bebouwing en indijking is een provincie ontstaan zoals we die nu kennen. Zeeland is van oudsher een gebied geweest van open water en eindeloze akkers. In de Middeleeuwen stond Zeeland bekend als een handelsnatie.
Waar komen ze vandaan? In het Zeeuws Archief zijn groepen immigranten te zien uit vier verschillende gebieden: Schotland, de Zuidelijke Nederlanden/Frankrijk, Salzburg en de Indonesische archipel. De groepen immigranten uit deze gebieden hebben allemaal archiefstukken, foto's en voorwerpen nagelaten.
De provincie Zeeland bestaat uit verschillende eilanden. Gescheiden door water, maar verbonden door bruggen en een tunnel. Ontdek Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint-Philipsland, Noord-Beveland, Walcheren, Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen.
Door het koude klimaat groeide er vrijwel geen vegetatie, en was Zeeland een zandvlakte. Rivieren uit het binnenland van Europa, zoals de Schelde en de Maas, zorgen ervoor dat Zeeland werd verdeeld in verschillende eilandjes. Mede door de rivieren en de diverse stormvloeden werden die eilandjes steeds kleiner.
de Zeeuwse zelfst. naamw. (v.) Verbuigingen: Zeeuwsen een vrouwelijke inwoner van Zeeland, of een vrouw afkomstig uit Zeeland Bron: WikiWoordenboek.
Heuj/hoj/hoei.
Zeeuws is een groep Friso-Frankische taalvariëteiten die in het zuidwesten van Nederland – in hoofdzaak delen van de provincie Zeeland – een dialectcontinuüm vormen dat door sommige taalkundigen als een variant van de Nederlandse taal en door anderen als een aparte streektaal gezien wordt (zie Status als taal, dialect ...
Tholen en Sint Philipsland zijn de eilanden waar je rust, natuur en water in de ideale combinatie vindt. De mooiste plekken op Tholen ontdek je wandelend of op de fiets. De slikken en schorren op Sint Philipsland en Tholen hebben een bijzondere flora en fauna.
Máár Cook had een voorganger: de Nederlandse Abel Tasman. En Abel Tasman ontdekte op 8 oktober 1642 het Australische eiland Tasmanië. Iets later, op 13 december 1642, voer hij naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.
De gemeente met de meeste inwoners is echter Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Het bijvoeglijk naamwoord is Zeeuws en de bewoners heten Zeeuwen.
Van zuid naar noord zijn de Zeeuwse Wateren: Westerschelde, tussen Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Zuid-Beveland. Veerse Meer, tussen Walcheren, Zuid-Beveland en Noord-Beveland. Oosterschelde tussen Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland en Tholen.
De naam Zeeland komt uit de Frankische tijd van 600-900 na Christus en stamt van het Oudhoogduits 'selilant' of het Latijn 'terra salica', wat 'vrij erfgoed' betekent.
De provincie Zeeland kreeg in 1814 zijn huidige vorm. De geschiedenis van het gebied is natuurlijk al veel ouder. Maar in het koninkrijk der Nederlanden, dat tot stand kwam nadat Napoleon zich in 1813 uit de Nederlanden had terugtrokken, kreeg Zeeland zijn huidige gedaante.
Het Zeeuws is geen taal maar een dialect. De meeste Zeeuwen zullen ook toegeven dat het Zeeuws geen taal is. Hoewel het behoorlijk lastig zal zijn voor een Amsterdammer om Zeeuws dialect te kunnen verstaan, zullen de meeste Zeeuwen zich prima verstaanbaar kunnen maken in Algemeen Beschaafd Nederlands.
In Zeeland vindt u de mooiste plaatsen zoals Domburg, Renesse, Goes, Oostkapelle, Yerseke en meer. Elke plek heeft een eigen karakter. Zo moet u in Yerseke zijn voor de meest verse zeevruchten, in Goes voor een middagje shoppen en in Domburg voor heilzaam zeewater.
Naast uien worden er in Zeeland voornamelijk aardappelen, peulvruchten, suikerbieten, tarwe/graan en vlas geteeld en verwerkt.
Het nieuw ontdekte land werd door Tasman eerst Statenland genoemd. Later wijzigde men dit in Nieuw-Zeeland. Het land werd genoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland.
In Nieuw-Zeeland wonen al eeuwenlang de Maori. Een volk dat minstens zo indrukwekkend is. Alhoewel de westerse geschiedenis van Nieuw-Zeeland nog maar 200 jaar oud is, wordt het land al sinds het jaar 1000 bewoond door Maori's.
Geschiedenis van de Maori in Nieuw-Zeeland
Vanuit de Hawaiki eilanden in Polynesië maakte de Maori duizend jaar geleden een lange reis over de Grote Oceaan. Ze kwamen na lang varen aan in Aotearoa, de naam die zij toen aan het huidige Nieuw-Zeeland gaven.
Zeeland heeft de meeste zonuren van Nederland: hier schijnt de zon gemiddeld 10 tot 15 procent vaker dan elders in het land. In 2020 was Vlissingen de zonnigste gemeente: in totaal scheen de zon zo'n 2.135 uur. Dat is bijna honderd uur meer dan de nummer twee van de lijst, Den Helder.
Renesse staat bekend om zijn lange, witte zandstranden met een ruime keuze aan strandpaviljoens en watersportmogelijkheden. In het idyllische centrum van de Zeelandse badplaats vindt u talloze restaurants en cafés.
Gefeliciteerd wordt in Zeeland wat vervormd tot g/hefieleseteerd, hefielesteerd of gefissetêêrd, gevolgd door mee je verjaerdag, of in West-Zeeuws-Vlaanderen mi je verjaorienge en in Tholen mee(t) de vermeerderienge van je jaeren.
kot. Kot wordt vaak wat platvloers gebruikt voor een groot en duur huis. Het verkleinwoord (kotje) wordt vaak gebruikt om de eigen knusse stede aan te geven.
Dag, salut en heuj
Zeeuwen gebruiken vaak dag ee of dag ôôr. Oost-Zeeuws-Vlaanderen kent saluu of sluut. Een nonchalante afscheidsgroet is euj. Men kan als afscheid ook goeiedag gebruiken zoals in d'n goedendag 'ôôr!