De eerste symptomen ontstaan doorgaans binnen drie à zes na de beet. De ziekte komt voornamelijk voor in de tropische gebieden in Afrika en in Zuid-Amerika. Per jaar raken er ongeveer 200.000 mensen besmet met de Gele Koorts, waarvan er 30.000 overlijden.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
In het kort
U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek.
Wanneer je door een tijgermug gestoken wordt bestaat de kans op ziektes als dengue, chicungunya en West-Nijlziekte. Neem dus contact op met de huisarts wanneer je hevigere klachten krijgt dan alleen jeuk na een beet, en je denkt een tijgermug te hebben gezien.
Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
Een allergische reactie op een muggenbeet uit zich in een heftige huidreactie. Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan. Soms gaat dit ook samen met vochtblaasjes of blaren op de bulten.
Hoe lang jeukt een muggenbult? Een muggenbult blijft gemiddeld 3 tot 4 dagen zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat je ook zolang last hebt van jeuk.
Braks: “In Nederland komen jaarlijks zo'n vijftig mensen met zo'n virus terug van vakantie. De kans dat zo iemand met een tijgermug in aanraking komt en gestoken wordt, is minimaal. Als de mug vervolgens iemand anders steekt, is de kans nog steeds klein dat die persoon er ziek van wordt.
Vijf vragen over de tijgermug: "Ze steken 50 keer per kwartier"
De IgE-antilichamen binden zich aan mestcellen, waardoor deze overmatig worden geactiveerd [2,4]. Urticaria als type-1-overgevoeligheidsreactie treedt doorgaans binnen enkele minuten tot een uur na vaccinatie op [2]. Hierbij zijn meestal meerdere symptomen aanwezig, zoals respiratoire en circulatoire symptomen [1-3].
Kan ik ziek worden van een muggenbeet? Alleen muggen die besmet zijn geraakt met een ziekteverwekker (een parasiet of virus) kunnen mensen ziek maken via hun beet. De kans dat muggen in Nederland ziekteverwekkers overdragen op mensen is zeer klein.
Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur. Wanneer je (ernstig) allergisch bent voor insectengif kunnen daar meerdere klachten bijkomen.
U hoeft inheemse muggen niet te melden. Inheemse muggen zijn duidelijk bruin of beige. Grote steekmuggen hebben vlekjes in de vleugels. Ze steken en zoemen vooral in de schemer en 's nachts.
Dengue is een virusinfectie die wordt overgedragen door een mug. Er bestaan twee varianten; de dengue koorts (een griepachtige ziekte) en de dengue hemorragische koorts, een ernstige ziekte die dodelijk kan zijn.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet.
De soorten komen van oorsprong niet voor in Nederland, en kunnen verschillende virusziekten verspreiden. De tijgermug werd verspreid over het land gevonden: in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard.
Een besmette tijgermug draagt ziekteverwekkers zoals dengue of chikungunya met zich mee. Alleen de vrouwtjestijgermug steekt mensen, de mannetjes steken niet.
Er bestaan geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Medicijnen kunnen wel helpen om de klachten te verminderen. Tegen de koorts en pijn kun je paracetamol gebruiken. Gebruik géén bloedverdunnende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen of naproxen.
De tijgermug en de gelekoortsmug zijn dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, zoals knokkelkoorts, zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking.
Ze verwijderen mogelijke broedplaatsen of behandelen deze met biologische korrels die de larven van de tijgermug doden. Deze korrels werken alleen tegen muggenlarven, en zijn niet schadelijk voor andere dieren en mensen. In incidentele gevallen bestrijdt de NVWA volwassen tijgermuggen met een algemeen insecticide.
De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Dit doe je in overige gevallen:
Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
Iedereen die een muggenbeet oploopt krijgt daarvan een reactie op de huid. Hoe hevig die reactie is, verschilt van mens tot mens. Bij de meeste mensen ontstaat een jeukend bultje, maar sommige mensen reageren met een allergische reactie, met flinke zwellingen tot gevolg.