Een lichaam transpireert continu; vooral op warme, broeierige plekjes zoals onder oksels en in de schaamstreek. Bacteriën op de huid groeien op deze slecht geventileerde plekjes het best en zetten zweet om in nare geurtjes. Daarom is het belangrijk om ondergoed dagelijks te verschonen.
Je kunt je ondergoed het beste wassen na 1 keer dragen, maar als je je ondergoed een keer 2 dagen draagt, is er nog geen man overboord. Microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen beaamt dat, maar raadt toch wel aan om elke dag een schone string, onderbroek of boxer aan te trekken.
Maar in de meeste gevallen helpt het al door vaker je ondergoed en kleding te verschonen. Wat wel onhygiënisch is, dat iedereen aan het einde van de dag wel een klein beetje ontlasting in hun ondergoed heeft zitten. Daarom moet je toch elke dag je ondergoed verschonen.
In de meeste ondergoedlades liggen 20 doordeweekse onderbroeken. Ruim 58 procent van de ondervraagde dames meent dat ze het liefst een zedig, wit slipje dragen.
Geen onderbroek dragen haalt beschermlaagje weg
Dermatoloog Thomas Maselis heeft een geruststellend antwoord: volgens hem is er helemaal niks mis met het dragen van een onderbroek. Sterker nog: het zorgt voor een handig 'beschermlaagje'.
Wanneer je zonder onderbroek of pyjama slaapt, krijgt je huid de kans om te ademen. Daarom is het ook goed om af en toe op blote voeten te lopen. Als je naakt slaapt, krijgt je huid de hele nacht de tijd om te ademen.
Wat kun je samen wassen met ondergoed? Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handdoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas op 90 graden is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen.
Eén op de drie mannen trekt niet elke dag een schone onderbroek aan. 10 procent van de mannen doet dit drie, twee of één keer per week. Dat blijkt uit onderzoek van Smartstudentdeals.nl in samenwerking met Noviodata.
Een harde prop ontlasting in het laatste gedeelte van de darm blokkeert de uitgang. Pas als de darm erg vol zit, voelt het kind aandrang. Soms loopt er een klein beetje dunne ontlasting langs de harde ontlasting weg. Hierdoor ontstaan remsporen in de onderbroek.
Ervan uitgaande dat je elke dag wat schoons aantrekt en misschien wel een keer je kleding uitwast, zou je aan maximaal tien onderbroeken genoeg moeten hebben.
Ondergoed vervangen
Hoewel we de meeste mensen heus dagelijks een schoon setje aantrekken en het onderstuk regelmatig op hoge temperatuur wassen, doe je er alsnog goed aan om de boel eens in de zoveel tijd te vervangen. Om precies te zijn: één keer per jaar.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen.Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd.Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden. Daaronder valt dus ook microfiber!
Kies voor gekleurde kledingstukken een temperatuur van 40°C tot 60°C, afhankelijk van de vervuiling, en gebruik een geschikt wasmiddel met kleurbescherming. Je kunt wit katoenen ondergoed ook met de kookwas reinigen, maar zelfs hierbij is 40°C tot 60°C gewoonlijk voldoende.
Mét ondergoed versus zonder ondergoed
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Steeds meer jongeren zouden na het wekelijkse potje voetbal, douchen met hun onderbroek aan. Enerzijds omdat ze beginnen met puberen en ze liever niet meer in hun nakie staan, anderzijds om hun kekke onderbroek aan vriendjes te tonen.
Je onderbroek mag niet knellen, moet je de ruimte geven om vrij te kunnen bewegen, maar mag niet afzakken. Het kan ook zijn dat je ondergoed bij je benen als gegoten zit maar bij je taille net iets te strak. Na een aantal keer wassen rekt het elastiek vanzelf wat uit.
Om kots-, poep- en urinevlekken voor te behandelen bedek je de aangetaste plek met Persil gel en laat je dat 10-30 minuten intrekken. Je kunt het textiel ook voorbehandelen door het in een emmer met koud water met een half kopje baking soda te laten weken.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Dit 'zakje' zorgt ervoor dat de spanning op je vagina met nauwsluitende kleding minder wordt. Het extra stukje stof zorgt ervoor dat het daar beneden beter kan 'ademen'. Bovendien beschermt het je vagina tegen schade, zoals van de dikke naden van een spijkerbroek.
Heb je iets last van een buikje? Neem dan de tailleslip. Het is niet de meest sexy slip maar hij houdt de buik goed op haar plek. Ook een body is ideaal, deze kan ook goed helpen bij het kleine buikje en de overtollige vetrolletjes in de taille weg te camoufleren.
Zo draagt een kwart van de ondervraagde vrouwen weleens ondergoed dat ze mooi vindt, maar niet lekker zit. Tijdens het uitgaan draagt 36 procent een string en 27 procent van de vrouwen draagt ook overdag een string. In totaal gaf 38 procent aan dat haar partner haar het liefst ziet in een sexy lingeriesetje.
Een string zit anders dan een gewone slip. Meer dan 20 procent van de mannen draagt regelmatig een string.
Maar dat is niet helemaal waar… Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee.
Bacteriën blijven ook na een wasbeurt op dertig graden op het wasgoed zitten. De onderzoekers merkten een grote uitwisseling van bacteriën uit het waswater, de wasmachine en de vuile was. Per milliliter waswater werden tot één miljoen bacteriën gevonden.
Gebruik het juiste wasmiddel voor het type ondergoed dat je hebt: een wasmiddel voor de witte was, voor gekleurde was of voor fijne was. Ondergoed kan met de hand worden gewassen. Laat ondergoed na het wassen meteen aan de waslijn drogen.