Door de terpentine wordt de verflaag duurzamer. De duurzaamheid wordt namelijk voor een deel bepaald door glansgraad en omdat met een terpentine verf een hogere glansgraad kan worden bereikt. Dit weer gunstig voor de levensduur van de verflaag.
Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer. Ook is het met dit soort producten mogelijk om een hogere glans graad te behalen als verf op water basis. Verder zijn lakken op terpentine basis makkelijker te verwerken doordat ze trager drogen en dus makkelijker vloeien.
Voor een schilderklus buitenshuis is het aan te raden om deze verf te gebruiken. Dit is vele malen duurzamer omdat verf op terpentinebasis sterker is en dus beter bestand is tegen weersomstandigheden en slijtage. Let wel op dat deze verf bij gebrek aan UV gaat vergelen.
Watergedragen Verf en Acrylverf
Alkydverf is gewoon net wat sterker en kan beter tegen UV straling. Het verwerken hiervan is ook wat makkelijker en de levensduur een stuk langer. Kies bijvoorbeeld voor de Favorit LGX Gloss of de Sikkens Rubbol SB voor een optimaal resultaat.
De verf met terpentine bevat meer schadelijke stoffen en is daardoor eigenlijk altijd schadelijke voor het milieu dan die op waterbasis. De verf op waterbasis van goede merken heeft een uitstekende duurzaamheid. Toch is de verf op terpentinebasis voor buiten uiteindelijk de meest duurzame keuze.
Verf op oliebasis of terpentinebasis, ook wel alkydverf, verdun je met terpentine. Wil je alkydverf voor binnenshuis verdunnen of heb je veel last van de geur van terpentine? Dan kun je alkydverf ook verdunnen met aromaatvrije terpentine. Deze terpentine is namelijk geurarm, waardoor je hem bijna niet ruikt.
Mensen die binnen altijd verf op terpentine basis hebben gebruikt kunnen dit gewoon overschilderen met een verf op water basis.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Een handig ezelsbruggetje: watergedragen verf wordt verdund met water. Verf op terpentine wordt verdund met terpentine. Acrylverf en muurverf kunnen verdund worden met water. Alkydverf wordt verdund met terpentine.
Verf verdunnen doe je eigenlijk alleen als de verf te dik en daardoor niet goed vloeibaar is. Bijvoorbeeld bij lage temperaturen. Lak op waterbasis verdun je met water, lak op terpentinebasis met terpentine. Verdunnen is, bij verf op terpentinebasis, niet aan te bevelen met het oog op het milieu.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Verf op terpentinebasis zal dus altijd (donker)vergeling vertonen. De snelheid waarin dit plaatsvindt, is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren die het vergelen van het schilderwerk kunnen vertragen: Zorgen voor voldoende daglicht.
Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven.
Wil je een deur verven met roller zonder strepen? Met een schuimrollertje heb je bijvoorbeeld altijd wel een beetje een sinaasappelschil-structuur in de verflaag. Wanneer je kiest voor een viltroller, zal het resultaat veel strakker zal zijn. Breng voldoende verf aan, verdeel goed en laat drogen.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.
Als je verf op terpentinebasis koopt moet je er rekening mee houden dat de verf vergeelt. Dit gebeurd alleen als je een wit of een tint uit wit koopt bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9016. Sommige verffabrikanten hebben een oplossing voor het vergelen. Je kunt dan kiezen uit Sigma S2U Satin of Wijzonol op terpentinebasis.
Lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur terwijl lak op terpentinebasis 16 uur de tijd nodig heeft om te drogen. Na één week is lakverf volledig uitgehard.
Alkydverf heeft een betere dekking en een mooier gladder eindresultaat dan acrylverf. Dit is ook metteen de reden waarom (professionele) schilders nog steeds zweren bij deze verf. Omdat deze verf veel oplosmiddelen bevat mag dit van de ARBO niet meer binnen gebruikt worden.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Men gebruikt doorgaans een watergedragen grondverf om binnenhout voor te bereiden op het aflakken. Een goede grondlak vormt de basis voor duurzaam eindresultaat. Een goede kwaliteit grondverf op waterbasis is vergelijkbaar met grondverf op terpentinebasis. Zo goed zijn watergedragen producten tegenwoordig.
Wil je graag met verf op terpentine basis binnen schilderen? Kies dan voor de Rubbol Finura Satin of Rubbol Finura High-Gloss van Sikkens. Deze lakken hebben een minimale donkervergeling ten opzichte van andere verf op terpentinebasis.
Een verf op waterbasis droogt snel, omdat water makkelijk vervliegt onder de juiste omstandigheden. Terpentine heeft langer de tijd nodig. Een verf op waterbasis kan je dus veel sneller overschilderen dan verf op terpentinebasis. Maar let wel op: droogtijd is iets anders dan de uithardingstijd.
Over het algemeen is verf op waterbasis minder schadelijk voor je gezondheid dan verf met veel vluchtige organische stoffen (VOS), zoals verf op basis van terpentine.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.