Voorlopig is het nog verplicht om 4 dagen per week te telewerken, tenzij het niet anders kan uiteraard. Vanaf vrijdag verandert die verplichting in een aanbeveling.
In principe moet je gewoon komen opdraven als de baas dat wil. 'Juridisch gezien kan een werknemer namelijk niet zomaar eisen dat-ie mag thuiswerken,' zegt Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en auteur van het boek Geen gedoe met personeel (2020).
Voor- en nadelen van telewerken
Telewerken heeft een aantal duidelijke voordelen die vooral op korte termijn merkbaar zijn. De werknemerstevredenheid neemt toe, je kan geconcentreerder werken en soms is het een kostenbesparing en zorgt telewerken voor een hogere productiviteit.
Wetgeving thuiswerken 2021
In principe hebben werknemers geen 'recht' op thuiswerken. Als werkgever heb je instructierecht. Dat betekent onder andere dat je mag bepalen waar en wanneer je werknemer werkzaamheden voor je uitvoert. Dus ook of hij dat op kantoor of ergens anders doet.
Mensen werken langer (dat wil overigens niet zeggen dat ze ook meer gedaan krijgen of slimmer werken), ze bewegen minder, zitten veel langer achter het scherm en nemen minder pauzes tussendoor. Daarmee vermindert ook de geheugencapaciteit en het leervermogen.
Eerst even de cijfers over thuiswerken op een rij: voor de coronacrisis werkte ruim 1 op de 5 werknemers gemiddeld minstens één dag in de week vanuit huis, blijkt uit onderzoek van SCP in 2019. Een jaar later – eind 2020 en dus vol in de coronacrisis – werkte bijna de helft (48%) van de werknemers thuis.
Ben je serieus op zoek, dan zou je eens kunnen informeren bij bedrijven in jouw regio of ze wel eens met thuiswerkers werken. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een distributiecentrum van weekbladen en folders, die zoeken soms mensen die als “ophaalpunt” kunnen fungeren.
Zomaar snuffelen door WhatsApp mag niet
,,Je baas mag ook niet zomaar eisen dat iedereen zijn tas laat inspecteren.” Kortom: de baas mag niet zomaar meelezen en moet jou altijd vertellen als dat gebeurt, tenzij de leidinggevende een gegronde reden heeft om te denken dat jij iets kwalijks doet.
' Als werknemer heb je niet alleen plichten, maar ook veel rechten. Zo ben je niet verplicht om te werken op je gebruikelijke vrije dagen. Als je dus niet op je vrije dag deze reis wilt ondernemen, mag je dat gewoon zeggen tegen je baas.
De thuiswerkvergoeding bedraagt € 2 netto per thuisgewerkte dag. De hoogte van de vergoeding is niet afhankelijk van het aantal uren dat u die dag werkt. Volgens uw rooster werkt u 4 uur per dag. Voor de dag dat u 4 uur thuiswerkt declareert u een thuiswerkvergoeding van € 2.
Q4: Hebben de medewerkers die niet kunnen telewerken een bewijs nodig? Aan werknemers voor wie telewerken onmogelijk is, bezorg je een attest waarin je vermeldt dat hun aanwezigheid op de werkvloer noodzakelijk is. De nood om aanwezig te zijn mag daarnaast ook 'door elk andere bewijsstuk' worden aangetoond.
Thuiswerken na de coronacrisis
Na de coronatijd mag u in overleg met uw werkgever geheel of gedeeltelijk werken vanuit huis. Of vanaf een andere werkplek. Hiervoor moet u een schriftelijk verzoek doen. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren.
De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek. Dit wordt de 'zorgplicht' van de werkgever genoemd.
Kan ik mijn werknemers verplichten om een bepaald aantal dagen te telewerken? Telewerk is altijd vrijwillig, je kan je medewerkers dus niet verplichten om enkele dagen van thuis te werken. Andersom kunnen je medewerkers telewerk ook niet afdwingen.
Als werkgever mag u geen medische gegevens van uw personeel verwerken. U mag uw werknemers dus niet vragen naar hun gezondheid of een test afnemen ter controle. De reden van een ziekmelding bijhouden mag ook niet. Zo is dat geregeld in de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
Hybride werken is een fenomeen waarbij thuiswerken wordt afgewisseld met werken op kantoor of op andere locaties. Steeds meer Nederlanders willen hybride werken. Hoewel hybride werken veel vrijheid geeft, is het niet ongrijpbaar.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot overwerk.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
U mag uw werktelefoon gebruiken voor een privé-gesprek, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. Denkt uw werkgever dat u uw telefoon misbruikt? Dan mag hij het gebruik van uw telefoon controleren. Ook mag uw werkgever de kosten controleren.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Werkgevers kunnen het gebruik van de zakelijke mobiele telefoon van werknemers controleren. Een werkgever mag echter niet zomaar alle gegevens van een zakelijke mobiele telefoon controleren (bijvoorbeeld door deze uit te lezen). Het controleren van personeel is aan strikte regels gebonden.
Inpakwerk vanuit huis is populair onder jongeren en praktisch opgeleiden. Je hebt er geen diploma voor nodig en alle benodigdheden worden thuis bij je geleverd. Het salaris is echter ook niet zo hoog. Een thuiswerker verdient gemiddeld 5 euro per uur.