Want je kunt voor een onverzekerde auto 3 boetes van 400 euro van de RDW ontvangen! Bij een aanhouding door de politie is de boete in 2019 zo'n 550 euro! Goed om dus even te checken of de auto verzekerd is. Je kunt dit gratis en binnen 30 seconden controleren via de WAM verzekeringscheck van de RDW.
Via de site van de RDW kun je niet zien waar je auto is verzekerd. Hiervoor neem je een kijkje op het polisblad van je huidige autoverzekeraar of log je online in. Bovendien kun je ook via je bankafschriften of groene kaart terugzien waar je autoverzekering is ondergebracht.
De verzekeraar heeft geen inzicht in uw strafblad. Zonder dat u het ze vertelt, weten zij dus niets over uw strafrechtelijk verleden. In dat geval hebben ze ook geen inzicht in het risico dat ze lopen. Daarom is het belangrijk dat u geen informatie over uw strafrechtelijk verleden verzwijgt.
Je kan vrij snel erachter komen of iemand een autoverzekering heeft. Je hebt het kenteken van de auto nodig. Ga vervolgens naar de website van de RDW onder RDW kentekencheck.Vul het kenteken in en kijk onder “Status van het voertuig” onder WAM verzekerd.
De RDW controleert periodiek of uw voertuig WA-verzekerd is. Dit gebeurt met een computer die daarvoor een bestand met de gegevens van de verzekeraars met het kentekenregister van de RDW vergelijkt. Dus ook als uw auto niet op de weg staat, kunt u een boete krijgen.
Als u niet binnen 3 maanden na de datum van deze brief een Nederlandse zorgverzekering afsluit, dan krijgt u een boete van € 496,74.
Verzekeringsfraude onderzoeken
Persoonsgegevens verzamelen uit verschillende bronnen, zoals het kentekenregister van de RDW, de Kamer van Koophandel of het Kadaster. Ook internet is natuurlijk een belangrijke bron van informatie. Daarnaast kunnen ze ook informatie verzamelen bij tipgevers of getuigen.
Bij welke autoverzekeraar u verzekerd bent, checkt u op uw polisblad. U kunt ook altijd uw bankafschriften en groene kaart raadplegen om erachter te komen waar u verzekerd bent. Is uw auto momenteel niet verzekerd? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een autoverzekering afsluit.
Ja, u bent verzekerd als u in andersmans auto rijdt. Een autoverzekering geldt namelijk voor de auto, en niet voor een persoon. Als het voorkomt dat u in andermans auto rijdt, bent u dus gewoon verzekerd. De eigenaar van de auto blijft wél aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurt.
Is uw oude polis zoek en weet u niet meer bij welke verzekeraar u die had afgesloten? U kan laten uitzoeken óf en waar die polis nog loopt. U doet daarvoor een verzoek om een polis op te zoeken bij het Verbond van Verzekeraars. Als u een verzoek doet, gaat het Verbond navraag doen.
Bij een melding begint de politie meestal geen strafrechtelijk onderzoek. Uw melding wordt vijf jaar bewaard. Uw melding blijft belangrijk. Als de politie bijvoorbeeld meer meldingen over deze verdachte krijgt, kan de politie alsnog een onderzoek starten.
Deze registratie wordt na 20 jaar, dus in 2030, verwijderd. U bent in 2018 opnieuw in aanraking gekomen met justitie en veroordeeld voor een ander misdrijf met een bewaartermijn van 20 jaar. Dan betekent dit dat beide zaken in 2038 worden verwijderd.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
jouw auto is tijdens het uitlenen wel verzekerd, maar jij bent verantwoordelijk voor de schade die tijdens het uitlenen van de auto ontstaat.
Het polisblad is niet de enige plek waar je polisnummer staat vermeld. Je vindt het polisnummer van je autoverzekering namelijk ook op de groene kaart van je autoverzekering. Onder punt 4 op deze kaart staat je polisnummer vermeld, met de landcode NL-181.
Tevens wordt het kenteken van je bromfiets of scooter door de verzekeraar aangemeld bij de RDW. Op de website van de RDW kun je één werkdag na afgifte van de polis ook controleren of de bromfiets WA is verzekerd. Ga hiervoor naar "status van het voertuig" en controleer of je bromfiets of scooter WA is verzekerd.
Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit.
Wat wordt er vergoed bij een ongeval met de auto van iemand anders? Als je in de auto van iemand anders een ongeluk krijgt, en daarmee dus schade hebt aan andermans auto, valt dit gewoon onder de dekking van zijn of haar autoverzekering.
Welke straffen staan er op onverzekerd rijden? Wanneer je bij een controle betrapt wordt op onverzekerd rijden, riskeer je een boete van 800 tot 8000 euro.Er kan ook een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar worden opgelegd en zelfs een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden.
Op www.rdw.nl kun je online controleren of je motorverzekering is aangemeld.Bij de rubriek status van het voertuig hoort bij WAM verzekerd "Ja" te staan.
Alles over de WA-verzekering in Nederland. 'WA' is de afkorting voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Het is een verplichte verzekering in Nederland bij het bezit van een motorvoertuig, zoals een auto, brommer of motor. De WA-verzekering vergoedt de schade die jij met je motorvoertuig bij een ander veroorzaakt.
Nog een voorbeeld van verzekeringsfraude is een aanrijding of inbraak in scène zetten, met als doel het opstrijken van verzekeringsgeld. Aan de verzekeraar de taak om aan te tonen dat het in scène is gezet.
Als u verzekeringsfraude denkt te herkennen, kunt u dit (anoniem) melden bij het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Het doel van het CBV is verzekeraars helpen om verzekeringscriminaliteit tegen te gaan.
De Vereende accepteert alle aanvragen voor een autoverzekering. Een verzekeraar die wel alle aanvragen accepteert, is De Vereende. Dus ook als je een strafblad hebt. Echter betaal je hier wel een hogere premie voor en meestal moet je ook drie maanden vooruit betalen.
Nederlanders die onverzekerd zijn of meer dan een half jaar geen premie betalen, worden hierop aangesproken door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Ben je niet verzekerd, dan krijg je een brief van het CAK waarin je wordt aangespoord om binnen drie maanden een zorgverzekering af te sluiten.