De bedoeling van het snoeien is immers om de kroon open te houden en te zorgen dat er niet teveel hout op staat. Hierdoor kan het licht en de lucht gemakkelijk in en door de boom waardoor je een betere vruchtzetting krijgt en de vruchten beter opdrogen (lager risico op schimmels).
Perenbomen zijn pas laat vruchtbaar, het kan wel 6 tot 8 jaar duren voordat de eerste peren geoogst kunnen worden. Snoeien gebeurt tussen begin december en eind februari, wanneer de groei stil staat, en wanneer het niet harder vriest dan -5 graden Celsius.
Appelboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een appelboom. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt.
In de zomer mag je een perenboom in vorm snoeien. Bij deze snoei gaat het ook om het snoeien van de waterloten. Daardoor zal de energie van de fruitboom niet in de bladeren gaan zitten maar naar de vruchten gaan. maar let wel op dat je de boom niet helemaal kaal snoeit, hij heeft zijn bladeren ook hard nodig.
Perenbomen zijn verkrijgbaar als hoogstam en halfstam. De leeftijden varieren van 20 jaar tot zelfs 70 jaar! Deze oude bomen met historie worden met 1 jaar garantie geleverd.
Ook verkeerde wintersnoei (prikkelende snoei) kan de groei sterk stimuleren, zodat de groei te sterk wordt. Een te sterke groei is meestal nadelig voor de vruchtzetting. De aanwezige vruchten vallen meestal dan af.
Volgroeide appel- of perenboom snoeien
Verwijder eerst dode, zieke en gescheurde takken. Snoei vervolgens takken die te dicht op elkaar staan, elkaar kruisen, naar binnen of naar beneden groeien. Oude takken die geen vruchten meer geven, kun je inkorten tot een jonge zijtak.
Tijdens de wintersnoei knip je dikke oude takken weg met een takkenschaar en spaar je de kortloten, dit is namelijk het bloesemhout. Let bij het snoeien goed op wat bloem- en bladknoppen zijn, bloemknoppen 'staan' op de tak en bladknoppen 'liggen' op de tak. Wacht bij twijfel met snoeien tot het voorjaar.
Perenboom Oogst
De gemiddelde perenboom produceert ongeveer 110-115 dagen na volle bloei vruchten die klaar zijn om te worden geoogst.
Hoe herken je waterloten? Waterloten hebben een duidelijk kenmerk: ze groeien recht naar boven. En er groeien dus geen appels aan, dus ze zullen ook geen bloesems dragen. Waterloten kun je wegsnoeien.
Waterloten zijn de takken die recht omhoog groeien. Vaak herken je deze aan hun net wat afwijkende uiterlijk. Qua kleur neigen ze meer naar roodbruin en vaak hebben ze witte stipjes. De waterloten van een perenboom snoeien doe je in de winter.
Wanneer de boom niet zelf bestuivend is, moet er minimaal nog een perenboom van een ander ras in de buurt gepland worden. Een peer kan na een paar jaar ieder jaar vrucht gaan dragen. Soms zal de boom een rustjaar hebben. De boom geeft dan minder of geen vruchten.
Als u een oude Perenboom wilt verjongen, omdat hij bijvoorbeeld verwildert (of verwaarloosd) is, kunt u het beste vlak voor de groei snoeien, in de maand februari. Door op dit moment te snoeien kunnen de eventuele wondjes of wonden aan de takken het snelst dichtgroeien.
De grond is te nat, wortels hebben zuurstof nodig en ook het bodemleven wat met de wortels samenwerkt. De potkluit is sterk uitgedroogd waardoor deze geen water meer opneemt, potgrond kan na het sterk indrogen inreversibel waardoor het slecht water opneemt en de wortels niet groeien.
Een boom die te hard groeit geeft te weinig vruchten. Naast snoeien wordt in de winter ook tijd vrijgemaakt om 'oude' bomen te vervangen door nieuwe bomen. Een appelboom gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een perenboom gaat langer mee, 25 tot 30 jaar.
Bestuiving. De meeste appelrassen hebben kruisbestuiving nodig om appels te laten groeien. Dat betekent dat er een ander appelras nodig is voor een goede bevruchting. Ook zelfbestuivende rassen geven meer vruchten als er daarnaast kruisbestuiving plaatsvindt.
Je kunt onder andere een boom doden met middelen als azijn, chloor en zout. Houd er wel rekening mee dat deze middelen bij oudere bomen vaak niet krachtig genoeg zijn. Je hebt doorgaans een sterker middel nodig om de boom goed te vergiftigen.
Het gebruik van een herbicide kan ervoor zorgen dat een boom na minimaal zes weken dood is, terwijl dat bij het niet gebruiken van chemicaliën vele maanden kan duren. Overal beschikbare en doeltreffende herbiciden zijn onder andere glyfosaat (Roundup of Killzall) en triclopyr (Garlon of Brush B Gon).
Sommige bomen sterven af na kap, bij sommige soorten bomen loopt de stobbe weer uit om weer een levensvatbaar geheel te vormen.
Snoei daarom in de zomer de opstijgende takken weg. Snoeit u te veel in de zomer? Dan zal de perenboom doodbloeden en heeft u 2 jaar geen bloesem of vruchten.
Een perenboom valt te vergelijken met een appelboom, de dagelijkse water benodigdheid varieert in het groeiseizoen tussen de 80-200 liter per dag. De Pruimenboom heeft ongeveer 24-48 liter per dag aan water nodig.
Perenboom bemesten
Door humus aan je grond toe te voegen, zorg je voor een goede bodem, die het water en voedsel vasthoudt en geleidelijk aan de wortels van de boom afgeeft. Complete bemesting bestaat uit de volgende voedingsstoffen: Stikstof, Fosfor, Kalium, Zwavel, Magnesium en Calcium, aangevuld met spoorelementen.