Irritatie en ergernis, geprikkeld of gepikeerd: iedereen is weleens geïrriteerd of geprikkeld en kan weleens geërgerd ergens op reageren. En dat is maar goed ook. Want deze gevoelens van irritatie en ergernis hebben een duidelijke functie.
Het verschil tussen de twee werkwoorden is dat ergeren ook wederkerend kan worden gebruikt, eventueel in combinatie met een voorzetselvoorwerp zoals in Ik erger me aan zijn slordigheid. Irriteren kent die mogelijkheid niet, maar wordt – onder invloed van zich ergeren – toch vaak zo gebruikt.
Irritatie definities
(v.) Uitspraak: [ɪriˈta(t)si] Verbuigingen: irritatie|s (meerv.) 1) keer dat je je ergert Voorbeeld: `De bemoeizucht van mijn ouders wekt bij mij irritaties op. `Synoniem: ergernis 2) gevoel d...
Het is belangrijk om je irritatie los te koppelen van de persoon waar je je aan ergert. Het is jouw irritatie en je zult er dus zelf iets mee moeten doen. Ga daarom eerste bij jezelf te raden waar de irritatie vandaan komt. Als iemand anders jou irriteert, kun je diegene daar eigenlijk voor bedanken.
Als je je ergert aan een gewoonte van je geliefde, roep jezelf dan een halt toe en bedenk: 'Hier gá ik weer! Het is míjn gewoonte, dat ik steeds geïrriteerd raak. ' Concentreer je daarna meteen op iets wat je juist leuk vindt aan je partner.
Mannen vinden het absoluut niet fijn als je constant op de huid zit! Deze eigenschap is er vooral eentje waardoor veel relaties kapot gaan. Geef elkaar wat ruimte, dan kunnen jullie beide doen waar jullie zin in hebben.
Besef dat je mensen niet kunt veranderen
Iemand kan alleen veranderen als hij/zij dat zelf wil. Wil je toch wat meer voor elkaar krijgen dan heb ik een toverwoord voor je: waardering. Met waardering kan je veel bereiken en iedereen heeft iets goeds/leuks waar je positief op kunt reageren.
Te veel lawaai, mensen die u onderbreken, het licht aanlaten en te vaak aan de telefoon zitten zijn maar een paar voorbeelden van de veelgehoorde ergernissen. "Ik raak gefrustreerd en loop weg." "Ik rol met mijn ogen." "Ik leg rustig uit hoe irritant ik het vind."
Iedereen is weleens geïrriteerd of boos. Dat is niet gek: irritatie en daaruit voortvloeiende boosheid maken deel uit van de normale set van menselijke emoties. Vaak is irritatie of boosheid invoelbaar en begrijpelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand onrecht wordt aangedaan.
Als je echt heel snel geïrriteerd bent, komt dat waarschijnlijk omdat je van jezelf al een gevoelig persoon bent. Je trekt je veel aan van wat anderen doen en bent hier (onbewust) mee bezig. Slaap je slecht en zit je niet lekker in je vel? Dan ben je vaak sneller prikkelbaar voor wat anderen in je omgeving doen.
Bijvoorbeeld: je hart eens luchten bij een vriend of vriendin, er humor in vinden, … Wanneer de kans groot is dat de ergernis je relatie verzuurt, dan moet je toch met je partner in gesprek gaan. Wanneer je dat doet, blijf dan tegelijk de nadruk leggen op het positieve in jullie relatie.
Toon begrip voor zijn situatie zonder jezelf te verontschuldigen. 'Ik begrijp dat je boos bent...', 'Dat is heel erg vervelend...", 'Ik begrijp wat je bedoelt. Dat is mij ook weleens overkomen..." Benadruk waarover jullie het eens zijn.
Nee, 'Ik irriteer me aan die reclame' is geen algemeen geaccepteerd taalgebruik. Zich ergens aan irriteren is zelfs een van de bekendste taalergernissen. Wel juist zijn: Die reclame irriteert me.
Ergeren kan ook wederkerend gebruikt worden, maar irriteren niet. Ik irriteer me* is dus niet correct.
(geërgerd), aanstoot geven; zich ergeren, zich boos maken. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: ergeren (ww) : hinderen, irriteren, jennen, kwellen, ontstemmen, ontstichten, prikkelen, stangen, storen, tergen.
De in 2017 overleden neuropsycholoog Jaak Panksepp onderscheidde in zijn baanbrekend hersenonderzoek zeven emotiesystemen namelijk Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede.
In “De 5 B's van …” vragen we aan een van onze medewerkers naar hun associatie bij de woorden Blij, Bang, Boos, Bedroefd en Beschaamd. Deze keer is Laura Detering aan de beurt.
Er zijn 4 basisemoties: blij, bang, boos, bedroefd. Alle andere emoties zijn hiervan afgeleid.
Je hoeft hem echt niet te gaan controleren bij alles wat hij doet, mannen hebben echt behoefte aan een stukje vrijheid. “Bemoeial!” Als hij je zo noemt, dan ergert hij zich aan je bemoeizuchtige gedrag. Vrouwen die alles maar beter weten, zijn niet populair bij ons mannelijk geslacht.
Iemand die je mateloos irriteert, laat meestal precies die kant van jezelf zien die je hebt weggestopt, stelt psycholoog Lex Mulder. 'De kant die je niet mag tonen van jezelf, die je in het verleden hoongelach of straf heeft opgeleverd, die toen inefficiënt of nutteloos bleek.
Kijk ook of je tegen je partner zeggen kunt dat je irritatie voelt, zonder hem of haar de schuld te geven. Zo uit je wel de emotie, maar richt je die niet op de ander. Het zo erkennen en waarnemen van je irritatie geeft de emotie ruimte om te stromen en er te zijn. Een irritatie is dan veel sneller weer voorbij.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Jouw valkuil is dat je over-kritisch wordt of veroordelend. Dat je met jouw scherpe pen of tong de vloer aanveegt met jouw mening en zienswijze. Jouw valkuil kan zijn dat je pietluttig wordt, op alle slakken zout legt, spijkers op laag water zoekt, gaat muggenziften of dat je negatief kritisch wordt.
Deze tips helpen daarbij: Nodig hem formeel voor een gesprek uit, het liefst buitenshuis in een rustige omgeving; Drink geen alchohol; Vraag of je man jou zou willen parafraseren als jullie praten.