Uw ooglid gaat trillen door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). Deze zenuw stuurt de spieren van uw oogleden, wangen en mondhoeken aan. Daardoor kunnen ook andere delen van uw gezicht gaan trillen, bijvoorbeeld de wenkbrauwen of de mondhoeken. Dit komt heel weinig voor.
De belangrijkste oorzaken zijn vermoeidheid en stress. Mensen die al enige tijd weinig hebben geslapen of flink gestrest zijn, ervaren al heel snel een trilling boven het oog. Maar ook langdurig ingespannen een boek lezen of kijken naar een beeldscherm kunnen zorgen voor trillingen.
Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.
Hemifaciale spasmen worden gekenmerkt door enkelzijdige contracties in het gelaat die meestal beginnen rond het oog en zich in de loop van jaren uitbreiden tot de wang en de bovenzijde van de hals. De trekkingen kunnen op den duur overgaan in tonische krampen. De oorzaak is vrijwel altijd compressie van de N.
Stress of spanning kunnen er voor zorgen dat je gaat trillen of beven; dit komt omdat je lichaam energie wil afvoeren. Echter is beven in gezelschap iets waar mensen zich voor kunnen schamen. Soms is dit zo erg dat je er verschillende dingen voor doet zodat het niet zichtbaar is.
Oorzaak. Uw ooglid gaat trillen door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). Deze zenuw stuurt de spieren van uw oogleden, wangen en mondhoeken aan. Daardoor kunnen ook andere delen van uw gezicht gaan trillen, bijvoorbeeld de wenkbrauwen of de mondhoeken.
Beven of trillen kan verschillende oorzaken hebben. Gebruik van stimulerende middelen, zoals alcohol of drugs, kan ervoor zorgen dat je gaat trillen. Ook wanneer je ergens heel bang voor bent, kun je plotseling gaan trillen. Verder kunnen aandoeningen aan de zenuwen of spieren een trilaanval uitlokken.
Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan enkele dagen aanhouden. Het fenomeen duurt meestal enkele dagen, soms zelfs weken, en is verder onschuldig. Oorzaken zijn oa (over)vermoeidheid, stress of langdurig ingespannen werk met de ogen (bijv. lezen, computerwerk).
Als u veel last heeft van het trillen, dan kunnen medicijnen soms helpen. Hoe goed de medicijnen tegen het trillen helpen, is niet te voorspellen. Medicijnen kunnen essentiële tremor niet genezen. De huisarts kan u het medicijn propranolol geven.
De twee belangrijkste aandoeningen die met een tremor gepaard gaan zijn een essentiële tremor en de ziekte van Parkinson. Er zijn twee soorten, de tremor in rust en de actietremor: Een tremor in rust treedt op zonder dat je een beweging maakt.
Behandelings-opties. Er bestaat momenteel geen genezing voor essentiële tremor. Er zijn echter wel enkele behandelingen beschikbaar die uw klachten kunnen verlichten. Een van die behandelingen is diepe hersenstimulatie (DBS-therapie).
Je arts kan, afhankelijk van hoe uitgebreid de klachten zijn, medicatie voorschrijven om het beven te onderdrukken. Het meest gebruikte medicijn is propranolol. Er worden soms ook medicijnen tegen epilepsie gebruikt. Bij beven van het hoofd injecteert men soms botox.
Over het algemeen is het hebben van een trillend ooglid niet gevaarlijk. Vaak kan je kleine dingen in je dagelijks leven veranderen om het te voorkomen. Zoals meer rusten, beter slapen en alcohol en koffie even vermijden.
Sommige mensen knipperen vaker en sneller met hun ogen als zij zich nerveus voelen. Bij ongecontroleerd snel oogknipperen wordt dat een tic genoemd. In ernstigere vormen is dit vaak een symptoom van het Syndroom van Gilles de la Tourette. Overigens gaan oogknipperingen vaak gelijk op met emoties.
Soms gaat daarbij iets fout, zoals bij trillende ogen. De hersenen geven de oogbollen de opdracht om te gaan trillen. Als u de trillende ogen uw hele leven al heeft, is het aangeboren. Als u nooit eerder last had van trillende ogen en het opeens heeft gekregen, dan is er vaak een andere oorzaak.
We hebben 12 hersenzenuwen. De 7e, die aan de achterkant van ons hoofd ontspringt in de hersenstam, zorgt voor de aansturing van de spieren die verantwoordelijk zijn voor de uitdrukkingen van ons gezicht, dus ook van de oogleden, de wangen en de mondhoeken.
Blefarospasme is een neurologisch ziektebeeld. Bij blefarospasmen is de spierspanning in de oogleden te hoog. Letterlijk betekent het 'ooglidsamentrekking'. Door de samentrekking van de ooglidspieren worden de oogleden onwillekeurig dichtgeknepen.
Blepharospasme is een te hoge spierspanning in de oogleden. Deze aandoening kan sterk variëren in ernst. Soms bestaat er alleen maar een verhoogde knipperfrequentie, of treedt de afwijking alleen op bij stress. In ernstige gevallen gaan de ogen vrijwel niet meer open.
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Dit kan bijvoorbeeld komen door stress (bijv. tijdens een sollicitatiegesprek) of vermoeidheid, maar kan ook het gevolg zijn van een te snel werkende schildklier of van bepaald medicijngebruik. Deze vorm van beven treedt bij ongeveer 5% van de mensen in de loop van het leven op, vooral in de armen en/of het hoofd.
Essentiële tremor is een bewegingsstoornis die gewoonlijk optreedt bij de handen, hoewel ook het hoofd, de stem en de benen kunnen worden getroffen. Essentiële tremor is geen levensbedreigende ziekte.
Het benigne fasciculatiesyndroom (BFS) is een neurologische stoornis met als belangrijkste kenmerk fasciculaties (spiertrekkingen) in de ledematen. De fasciculaties kunnen zich overal in het lichaam voordoen, maar de armen, benen en voeten zijn de voornaamste plekken waar de fasciculaties plaatsvinden.
De tremor kan ontstaan door een beschadiging van je hersenen, een stofwisselingsziekte, of als je lever of nieren stoppen met werken. Door de orthostatische tremor kun je niet meer stevig staan. Het is een fijne tremor die je vaak niet goed ziet met het blote oog. De oorzaak is nog onbekend.