In heel China zullen families dit op hun eigen traditionele manier vieren. Velen zullen met de hele familie samen Chinese knoedels (jiăozi – 饺子) maken en rode enveloppen (hóngbāo – 紅包) met geld cadeau geven aan hun dierbaren. Er zijn echter veel meer tradities dan alleen maar het geven van geld en eten van knoedels.
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfeest, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.
Enkele voorbeelden van hartige hapjes: bladerdeeghapjes, toastjes, verrines of lepelhapjes. Kies voor feestelijke ingrediënten zoals zalm, foie gras, garnalen en wissel af met eenvoudig zoals kaas, gehakt of groenten. Als je voor koude hapjes kiest, kan je er de hele avond extra maken.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Op Oudejaarsavond komen de familieleden samen om te eten. Tijdens het Lentefeest zijn er veel draken- en leeuwendansen te zien. Vuurwerk wordt aangestoken om de kwade geesten te verjagen. Aan het einde van de Chinese nieuwjaarsperiode vindt op de 15e dag van het nieuwe jaar het lantaarnfestival plaats.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Rood is de kleur bij uitstek op Chinees nieuwjaar.
De rode kleur zou de slechte Nian moeten verdrijven. Dat is volgens de legende een mensetend dier dat op oud en nieuw huizen probeert binnen te dringen.
Chinees nieuwjaar, of Lentefestival, is de jaarlijkse viering van het begin van een nieuw jaar volgens de Chinese maankalender. In China is het geen doorsnee feestdag. Chinees nieuwjaar wordt vijftien dagen gevierd en de meeste fabrieken sluiten dan de deuren.
Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren.
In het Mandarijn zeggen ze gong xi fa cai(恭喜发财), waarmee je iemand een voorspoedig Nieuwjaar wenst. In het Kantonees is het gong hey fat choi. Maar als je iemand xin nian kuai le(新年快乐) wenst, wat letterlijk 'Gelukkig Nieuwjaar' betekent, is dat ook prima.
Jaar van de rat
Als alle dieren na twaalf jaar aan de beurt zijn geweest, begint de telling weer van voren af aan. Vanaf vandaag tot 11 februari 2021 is het Jaar van de Rat. Alle kinderen die komend jaar geboren worden zijn volgens de Chinese astrologie een rat.
Alles wat je wil weten over Chinees Nieuwjaar en het jaar van de Tijger. Tijgers opgelet! Dit jaar is het jullie jaar. Videospeler is loading.
Zoenen. In China wordt er in het openbaar niet gezoend. Je geeft een hand en begroet elkaar. Het is heel gebruikelijk om eerst de achternaam en dan pas de voornaam te noemen.
Een belangrijk begrip in de Chinese cultuur is welvaart. Als men rijk is, heeft men automatisch status. Cai Shen, de Welvaartsgod is daarom een van de belangrijkste Goden in de traditionele Chinese godsdienst. Een mogelijkheid om aan de armoede te ontsnappen is naar het buitenland emigreren.
De begraven overledenen worden na een bepaalde periode opgegraven en alsnog gecremeerd, maar eerst worden de 206 beenderen van het skelet geteld door een beenderenteller. Crematie bestaat al lang in de Chinese cultuur. De urn wordt meestal in een rouwmuur in een tempel geplaatst.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe. Soep is daar geen voorgerecht. Ze gebruiken soep om de laatste gaatjes te vullen. Dit kan soep zijn in de vorm van een bouillon of ze nemen een zoete soep.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.