Voedingstips bij ondergewichtGeef producten met veel energie, koolhydraten, eiwitten en voldoende goede vetten. Zoals brood(vervangers) met dik margarine en beleg (pindakaas, ei, hummus), melk(producten) en een warme maaltijd met aardappelen/rijst/pasta, vlees/vis/ vleesvervangers en groente.
Bij ondergewicht is het belangrijk dat je kind regelmatig eet.Geef als tussendoortje producten met veel eiwitten en voldoende goede vetten. Eiwit zit vooral in vlees, vis, vleesvervangers, ei, melk(producten), noten en peulvruchten.
Uw kind kan zwaarder worden en beter groeien door meer te eten, vooral voeding waar veel energie en eiwit in zit. Daarom is het belangrijk dat uw kind genoeg eet en de juiste voedingsmiddelen eet of drinkt.
Verrijk je havermoutpap met voedende, energierijke producten als 100% natuurlijk pindakaas of noten (amandelen, cashewnoten, walnoten). Havermoutpap combineert uitstekend met verschillende soorten fruit, bijvoorbeeld banaan (ook lekker met pindakaas), appels (met kaneel), peren, ananas (met kokosrasp).
Wanneer is ondergewicht levensbedreigend? Een BMI van onder de 17 wordt al ervaren als zeer gevaarlijk. Levensbedreigend is het als jouw BMI nog een stuk lager blijkt te zijn. Het is dan zeer belangrijk om stappen te gaan nemen in jouw voeding.
In het kort
Uw kind weegt te weinig als het gewicht (veel) lager is dan van de meeste kinderen met dezelfde leeftijd en lengte. Te weinig wegen kan komen door: veel spugen en diarree, bijvoorbeeld door een virus. een lichamelijke of psychische ziekte waardoor uw kind lange tijd geen eten binnen krijgt.
Symptomen zijn onder andere gewichtsverlies, vermoeidheid en een gebrek aan energie, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen. Bij kinderen kan ondervoeding groeiachterstand in zowel lengte als gewicht tot gevolg hebben.
Het eten van voldoende eiwitten kan helpen de spieren in het lichaam sterk te houden. Wat belangrijk is voor de conditie van je kind. De belangrijkste eiwitleveranciers zijn: melkproducten, vlees of vervanging, vis, kaas, ei, peulvruchten, noten en pinda's, brood en granen.
Gevolgen van ondervoeding:
Gewichtsverlies, laag gewicht of slechte groei; • Uw kind voelt zich moe en slap; • Lagere weerstand en dus een grotere kans op infecties; • Vertraagde puberteit; • Verminderde (cognitieve) ontwikkeling.
Stille ondervoeding manifesteert zich als (hypertone) dehydratie (vooral in de eerste twee levensweken) of als ondervoeding (vooral in de eerste levensmaanden). Het gewichtsverloop is soms de enige aanwijzing voor uitdroging of ondervoeding .
Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Groente, fruit, volkoren graanproducten, vis, peulvruchten, eieren: de Schijf van Vijf staat vol met gezonde producten die je kind helpen om goed te groeien.
Bij ondergewicht weegt iemand minder dan goed is voor de gezondheid. Ondergewicht is een risico-indicator voor ondervoeding. Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is om gezond te blijven.
Symptomen van ondervoeding
Vermoeidheid. Afname van vetweefsel onder huid. Kouwelijk zijn. Verminderde eetlust.
Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5 kg/m2. Wil je aankomen of ben je ongewenst afgevallen? Maak dan een afspraak met je huisarts om dit te bespreken. Is je BMI veel te laag (lager dan 17 kg/m2), neem dan in elk geval contact op met je huisarts om de mogelijke oorzaak vast te stellen.
Gemiddeld weegt een Nederlandse baby 3500 gram bij de geboorte. Meisjes hebben een gemiddeld geboortegewicht van 3290 gram. Jongens zijn gemiddeld 120 gram zwaarder bij de geboorte, namelijk 3410 gram. Een tweede kind is vaak zwaarder dan het eerste kind, het verschil is gemiddeld ongeveer 200 gram.
Ondervoeding. Lichamelijke aandoeningen, zoals ziekten van maag en/of darmen, AIDS, kanker, beroerte of ernstige brandwonden. Psychische aandoeningen, zoals de eetstoornissen anorexia en boulimia nervosa of dementie en bepaalde persoonlijkheidsstoornissen.