De meeste Belgen schotelen hun gasten een erg traditioneel menu voor, zo blijkt uit een bevraging van warenhuisketen Carrefour bij meer dan 5.000 Belgen. Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt.
Oud & Nieuw is oliebollen eten, vuurwerk afsteken en naar opa en oma. Maar er zijn nog zoveel meer tradities. Een jaar afsluiten betekent terugkijken op wat er geweest is.
Groene groenten worden met Oud & Nieuw in de Verenigde Staten – maar ook op andere plekken ter wereld – gegeten omdat de groene kleur doet denken aan dollars. Boerenkool, snijbiet en andere bladgroenten brengen daarom geluk!
Heel vaak komen daarbij oesters op tafel en foie gras en gerookte zalm zijn ook typische Oud en Nieuw-gerechten. Maar verder zijn er eigenlijk geen specifieke culinaire tradities voor deze avond. Oliebollen bestaan niet, al eten ze in Noord-Frankrijk wel gaufrettes du Nouvel An, kleine warme wafels.
Ja, gourmetten dat deden we vroeger in Nederland volgens mij ook vaak met kerst en oud en nieuw. In Duitsland en met name in Zwitserland is naast gourmetten, de raclette ook erg populair. Raclette is een typisch Zwitserse traditie.
Met al die kerstdiners en oliebollen in de buik is het op 1 januari vaak tijd om weer een beetje 'normaal' te doen. Wat betekent dat we in januari vaak massaal aan de salades vol groenten zitten en 's ochtend braaf yoghurt met muesli en wat fruit eten.
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Silvester in Oostenrijk
Deze naam wordt niet vaak gebruikt, maar in Oostenrijk noemen ze het wel Silvesteravond. Ze vieren dit met lekker eten en leuke evenementen. Zo waren er de afgelopen jaren concerten, eetkraampjes en optochten. In de restaurants kan je dan ook eten bestellen van een speciaal silvestermenu.
Op 24 december, kerstavond ofwel le réveillon de Noël, komen families normaalgesproken bij elkaar voor een aperitief en een uitgebreid diner, dat lang duurt en soms onderbroken wordt om naar de nachtmis te gaan.
In veel andere landen wordt de deegbal vaak gevuld. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika vind je een aantal zoete en hartige varianten: Suriname en India: de ghul ghula. Polen, Rusland en Armenië: de pączki. Latijns-Amerika, Spanje en Guam: de buñuelo.
Maar waarom eten we die vette dingen eigenlijk met oud en nieuw? 2000 jaar geleden al brengen de oude Germanen rond het eind van het jaar een offer om de godin Perchta te plezieren. Het offervoedsel wordt in meel gewikkeld, in de olie gebakken en vervolgens nog even met meel bestrooid.
Een van de bekendste Nederlandse tradities van oud en nieuw is oliebollen eten! Al vanaf november staan er in elke stad wel een of meer kramen met oliebollen, appelbeignets en appelflappen.
Probeer eens een alcoholvrije drank tijdens oud & nieuw. Je kunt gaan voor een feestelijke cocktail zoals een alcoholvrije gin-tonic of mimosa, maar er zijn ook alcoholvrije mousserende wijnen om het jaar feestelijk mee af te sluiten.
Boek bijvoorbeeld een leuk hotel in Amsterdam of Rotterdam, vertrek naar een knus vakantiehuis in de middle of nowhere of ga voor een city escape op een paar kilometer van huis – de oudejaarsavond van 2021 – 2021 vormt een mooie gelegenheid om een ontspannen weekendje weg te gaan in Nederland!
In Oostenrijk is er geen sprake van een vuurwerkverbod en mag het gehele jaar vuurwerk worden verkocht én afgestoken. Een aandachtspuntje hierbij is wel dat afsteken alleen toegestaan is buiten de steden. Ook moet je in Oostenrijk rekening houden met de weersomstandigheden.
Vuurwerk is overal te koop. Daar waar je in Nederland naar een speciaal vuurwerkverkooppunt moet gaan om vuurwerk in te slaan, kan dat in Oostenrijk in bijna alle winkels. Sta dus niet gek te kijken als je bij het kopen van de broodjes ook een assortiment vuurwerk in de schappen ziet liggen.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Duitsers daar hebben vaak een voorliefde voor de Italiaanse-, Spaanse-en ook de Griekse- of Turkse keuken. Daar zal dus ook meer het brood of de Duitse witte harde broodjes, belegd worden met Mortadella, Chorizo, salami, of Sucuk, een gedroogde worst waar vooral de vele Turken die in Duitsland wonen gek op zijn.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Al eeuwen is het eten van oliebollen typisch Nederlands. Maar over de herkomst van de oliebol gaan veel verschillende verhalen. Het gebruik om deeg te bakken in heet vet kan op meerdere manieren in onze omgeving zijn terechtgekomen.
Oliebollen, appelbeignets, appelbollen en appelflappen staan niet in de Schijf van Vijf. Ze bevatten veel calorieën en dragen niet bij een gezond voedingspatroon. Oliebollen zijn dus niet gezond.