Keti Koti vindt elk jaar op 1 juli plaats, verwijzend naar 1 juli 1863, de dag waarop Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de koloniën. Toch moesten de tot slaaf gemaakten na 1 juli 1863 nog tien jaar doorwerken.
Op 1 juli - ook bekend als Keti Koti - is de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in 1863. "De dag waarop de afschaffing van de slavernij én het vieren van vrijheid worden gememoreerd, verdient een officiële erkenning", vinden de initiatiefnemers.
Hoezo is 1 juli nog geen nationale feest- en herdenkingsdag?! Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en gevierd, namelijk tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon.
Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In het Afrika Museum herdenken we elk jaar onze gedeelde slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.
Tijdens Keti Koti ('keten gebroken') wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen gevierd en herdacht. Nederland was gedurende drie eeuwen zeer actief in de slavernij, omdat onder meer de West Indische Compagnie arbeidskrachten nodig had voor hun plantages.
Op 1 juli 1863 47 duizend slaven vrijgemaakt in Suriname en op de Antillen. Op 1 juli 1863 kregen 34,8 duizend slaven in Suriname en 11,8 duizend slaven op de Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied hun vrijheid.
Keti Koti: Herdenking en Viering van Afschaffing Slavernij
Op die dag in 1863 werd de Emancipatiewet van kracht en werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Keti Koti, spreek uit: [kittie'kottie], betekent letterlijk Ketenen Gebroken.
Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt 1 juli een officiële vrije dag. Op 1 juli 1863 schaft Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Maar een officiële feestdag om hierbij stil te staan, die is er tot op heden niet.
Hoe lang duurde de slavernij? De slavernij duurde zo'n tweehonderd jaar en in die tijd werden meer dan 12 miljoen Afrikanen uit hun land verscheept naar Curaçao, Suriname en Brazilië. Om te vergelijken: Nederland heeft 17 miljoen inwoners.
Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij af in zijn koloniën. Naar schatting 45.000 slaven, waaronder zo'n 34.000 mensen in Suriname, worden op die dag vrij man of vrouw. In 1848 had Nederland al besloten dat de slavernij zou worden afgeschaft.
Heel erg veelzijdig is het eten dat zij daar krijgen niet. Ze krijgen vooral te eten van de gewassen die op de plantages zelf groeien. Voorbeelden daarvan zijn bakbananen, cassave of tayer. Tegenwoordig kun je deze ingrediënten makkelijk in de toko of op de markt kopen.
Het Keti Koti festival is terug!
Markeer zaterdag 18 juni 2022 vast in je agenda, van 13.00 tot 20.00 uur. Deze dag staan we stil bij het slavernijverleden en kijken samen naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken.
'Keti Koti' betekent 'ketenen doorbroken' en slaat op de afschaffing van de slavernij. Hoewel dit een historische dag is voor Nederland, is dit geen officiële feestdag. Het wordt wel jaarlijks gevierd met een herdenking en festival in het Oosterpark, maar het staat niet in het rijtje Kerstmis, Pasen en Hemelvaart.
20 juli – Wereld Schaken Dag | Roze Woensdag | Internationale Cake Dag | Maanwandeling Dag | Internationale Ride MTB Dag | Wereld Springen Dag | Internationale Hotdogdag | 50e editie Spakenburgse Dagen | Vestingdagen Elburg. Wereld Schaken Dag Sinds 1966 wordt op 20 juli de Internationale Schaakdag gevierd.
Naast Bantu-slaven maakten de Somaliërs ook tot slaaf van de Chamito-Semitische pastorale volkeren . Veel Oromo's werden dus gevangen genomen tijdens oorlogen en invallen. Er waren echter zeer duidelijke verschillen in de perceptie en behandeling van Oromo-slaven in vergelijking met Bantu-slaven.
Michiel de Ruyter (1607-1676)
Die handelsroutes waren voor een groot deel gebaseerd op de slavenhandel waarmee de de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden veel geld verdiende. Aan de westkust van Afrika, waar de bevolking vaak tot slaaf werd gemaakt, vocht De Ruyter daarom verschillende oorlogen uit met Engeland.
Het kwam ook voor dat een slaaf die herhaaldelijk wegliep een been afgezet werd, een oor of neus afgesneden of de achillespees doorgesneden werd. De maximale straf die slaven werd opgelegd was de doodstraf. Dit kon door ophanging zijn, levend verbranding of marteling tot de dood er vrij zeker op volgde.
Dia das Forças Armadas.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Keti Koti betekent 'verbroken ketenen', verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
Na de ceremonie, waarbij binnen- en buitenlandse volksvertegenwoordigers aanwezig zullen zijn, gaat op die plek het Keti Koti Festival van start. Op de verschillende podia vinden diverse optredens en lezingen plaats. De toegang tot het festival is gratis. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op de NOS en AT5.
De naam Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is afkomstig uit de Surinaamse taal Sranantongo. Letterlijk betekent het 'Ketenen Gebroken'.