Kan een oplader ook te heet worden? Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Als uw adapter te heet wordt betekent dit vaak dat hij overbelast wordt. Dit betekent in veel gevallen dat de adapter versleten is en niet meer het vereiste vermogen kan leveren. In dit geval is het verstandig uw adapter te vervangen zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Een betrouwbare oplader
De laders kunnen brandgevaar opleveren als de connectoren (stekkers) overladen worden of wanneer er kortsluiting ontstaat. De komt vaker voor bij USB-laders die verkeerd zijn geproduceerd. De connectoren van deze laders worden te heet waardoor ze smelten of zelfs exploderen en in brand vliegen.
De accu is versleten
De accu loopt dan zo snel leeg dat de adapter constant moet bijladen. Hiervoor is een laptop adapter niet ontworpen, waardoor deze overbelast kan raken. Deze overbelasting kan op zijn beurt weer zorgen voor extra warmte-ontwikkeling in de adapter.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Over het algemeen zijn telefoon opladers veilig en is het risico op vlammen zo klein dat het geen reden tot bezorgdheid zou moeten zijn. Echter, elk elektronisch apparaat in je huis kan vlamvatten, ook telefoonopladers. Het is daarom van belang dat je goed om gaat met je oplader.
Warme telefoon, lege accu
Je kan de gratis app AIDA 64 gebruiken om de temperatuur van je smartphone te meten. Als je telefoon actief is dan is een temperatuur tussen 37 en 45 graden bij normaal gebruik acceptabel.
De iPhone die wij dagelijks gebruiken, presteert op zijn best tussen 0 en 35 graden Celsius. Wanneer je iPhone warmer wordt dan 35 graden, is er een grote kans dat het toestel eerst moet afkoelen. Op je scherm zal er een temperatuurmelding tevoorschijn komen.
U vraagt zich af hoe groot het risico op brand is bij het gebruik van een druppellader. Als de motor en de druppellader in goede conditie zijn is het risico verwaarloosbaar. Vele accu's staan in de winterperiode aan een druppellader.
Uw apparaat kan warm worden
Wanneer u gegevens terugzet vanaf een reservekopie. Wanneer u uw apparaat draadloos oplaadt. Als u grafisch veeleisende apps of processorintensieve apps, games of augmented-reality-apps of -voorzieningen gebruikt. Als u videomateriaal van hoge kwaliteit streamt.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Risico op brand
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Kan een oplader ook te heet worden? Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Wanneer je functies of apps gebruikt die meer energie vergen of deze gedurende langere tijd gebruikt, kan je toestel tijdelijk warm worden als gevolg van een hoger batterijverbruik. Ook kan je telefoon tijdens het draadloos opladen of snelladen warmer aanvoelen.
Telefoonopladers zijn tegenwoordig zo zuinig dat ze in het stopcontact kunnen blijven, per jaar gebruikt het stekkertje zo'n 13 kWh, net iets meer drie euro dus. Per dag kost je dat iets meer dan een halve cent.
Een adapter levert de juiste spanning en stroom aan een apparaat. Deze elektriciteit komt meestal gewoon uit het stopcontact en wordt omgezet (het Engelse woord 'adapted') voor het juiste apparaat.
Draadloze elektrische apparaten blijken steeds vaker de oorzaak van woningbranden. In 2019 kreeg Stichting Salvage, die helpt bij het afwikkelen van brandschade, 125 meldingen binnen. Vorig jaar waren dat er bijna 190. En die meldingen gaan dan alleen om de ergste branden waarbij flinke schade is, zegt Salvage.
Tijdens het laden komt er knalgas (waterstofgas) vrij. Bij een concentratie van 4.6% in lucht vormt dit een explosief mengsel. Een goede ventilatie is vereist ! Om altijd zeker te zijn dat er geen gevaarlijke concentraties waterstof kunnen ophopen, is het advies om een H2 ruimtebewakingssensor aan te schaffen.
Lithiumaccu's zijn gevoelig voor extreem hoge en lage temperaturen. Zeker bij extreem hoge temperaturen kunnen de accu's nog warmer worden en daardoor doorbranden of zelfs ontploffen. Denk aan een mobiele telefoon in de zon op een dashboard.
Als jouw iPhone oververhit is, laadt hij traag of zelfs helemaal niet meer op. Daarnaast werkt de flitser niet en worden zware apps, zoals spelletjes of navigatie, trager.
De meest smartphones presteren het beste bij een temperatuur tussen de 0 en 35 graden Celsius. Als er hogere temperaturen worden gemeten, kan je telefoon oververhit raken. Als je je telefoon een langere periode bij hogere temperaturen gebruikt, kan het zelfs schadelijk zijn voor de batterij.
Leg je smartphone niet in de koelkast.
De plotse warmteverandering kan de interne componenten beschadigen. Wat je wel kan doen, is je smartphone even uitschakelen en in een goed geventileerde ruimte plaatsen voor een paar uur. Geen koelkasten dus!