Wist je dat je door warm water te drinken ook een plattere buik krijgt? Ja, er zit absoluut een verband tussen warm water drinken en een platte buik. Dit heeft puur met de vertering in jouw lichaam te maken, waardoor alle voedingsstoffen beter en sneller verteerd en verwerkt worden.
Warm water draagt bij aan een gezonde stofwisseling en dat komt goed uit wanneer je kilo's wilt kwijtraken. Het helpt namelijk je lichaamsvet af te breken. De aanbevolen manier is om je ochtend te starten met een heet glas water met een schijfje citroen of een paar druppels citroensap.
Op het gebied van water wordt de warme of lauwe variant vaak gezien als de allerbeste optie. Het zou de darmen ontspannen, waardoor verstoppingen minder makkelijk kunnen voorkomen. Ook stimuleert warm water drinken naar verluidt de bloedsomloop en het maakt zelfs energieker.
Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren. Dit in tegenstelling tot koud water, dat de vetten die in je eten zitten doet verharden.
Bacteriën bestrijden: door het drinken van warm water op een lege maag kunnen bacteriën zich niet zo snel in je lichaam nestelen. Het is dus een natuurlijke remedie tegen een opkomend griepje. Het maakt daarnaast slijm los en helpt het te verwijderen uit de luchtwegen. Ook verzacht warm water de keelpijn.
Voldoende water drinken is, naast vezelrijk eten en genoeg bewegen, heel belangrijk voor een soepele spijsvertering. Zo houd je je buik gezond! Vocht zorgt er namelijk voor dat vezels goed hun werk kunnen doen. Vezels nemen namelijk vocht op in onze dikke darm.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Als het warm zomerweer is, zweet je meer dan anders. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Met warm weer doe je er goed aan om ten minste 2 liter water op een dag te drinken. Drink daarom elk uur een glas water en zorg dat je onderweg altijd een flesje water bij je hebt.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.
Een glas water voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Je lichaam kan hierdoor beter ontspannen en jij zult de volgende ochtend heerlijk uitgerust wakker worden. Overdag verlies je vocht doordat je naar de wc gaat en zweet.
Water bevat geen calorieën. Als u water drinkt in plaats van frisdrank, bier of wijn die wél calorieën bevatten, zult u uiteraard afvallen. De bewering dat enkele glazen water drinken voor de maaltijd een verzadigd gevoel geeft, en er dus voor zorgt dat u minder eet en dus afvalt, lijkt aannemelijk.
Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis. Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid.
Maar veel water drinken kan wel een flinke bijdrage leveren als je frisdranken en alcoholische dranken wisselt voor water en thee. Een rekenvoorbeeld: als je elke dag een glas cola en een glas bier drinkt en dat omwisselt voor water, scheelt dat 180 kilocalorieën per dag. Dat zijn 65000 calorieën per jaar!
Wanneer je wilt afvallen is voldoende water drinken belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder snel dorst en honger krijgt en het stimuleert de vetverbranding. Voor een gemiddeld mens is 1,5 liter water drinken per dag voldoende. Als je gewicht wilt verliezen kun je dit opvoeren naar 2 tot 4 liter water.
'Afvallen gebeurt redelijk consistent, waar vochtgehaltes weer erg kunnen fluctueren,' zegt Swift. Je kunt namelijk (net als professionele vechters) gerust 6 kilo vocht verliezen, maar dat komt er ook weer snel aan.
De helft is weg na een week
Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn. En zo verder. Een klein beetje van het glas dat je nu drinkt, zal dus nog heel lang in je lijf blijven.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
Het is daarom aan te raden om zo'n drie uur voordat je naar bed gaat je vochtinname wat te beperken. Dan heeft je lichaam de tijd om het vocht te verwerken en kun je voor de laatste keer naar het toilet voordat je naar bed gaat.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
Een voordeel van warm tot heet water is dat de poriën door de warmte wat meer open zijn. Dit is handig om het vuil en overtollige oliën uit de poriën te wassen. Daarnaast wordt de doorlaatbaarheid van de huid beter, waardoor crèmes beter kunnen intrekken in de huid.
IJskoud water zorgt ervoor dat het vet dat in eten zit, sneller hard wordt. Hierdoor vertraagt je spijsvertering. Ook voor je luchtwegen is het beter om water niet te koud te drinken. Het kan er namelijk voor zorgen dat je slijmvlies sneller ontstoken raakt en het verhoogt de kans op luchtweginfecties en keelproblemen.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
In Nederland is het drinkwater hier schoon genoeg voor. De gifstoffen kunnen zich wel verzamelen in het water, maar pas bij een inname van 10.000 liter opnieuw gekookt water is er kans op vergiftiging. Dat water kun je dus gewoon nog een keer opzetten.
Water blijft veilig, ook als je het vaker kookt
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde.