Ze eten algen, organisch afval, dode bladeren, dode vissen en alles wat ze maar kunnen vinden. Ze zijn alleen niet nuttig als ze een echte plaag worden. Voorkom daarom een slakken plaag door het beperken van organisch afval.
De Anatome Helena is een slaketende slak
Om maar te beginnen bij het begin, het gebeurt vaak dat wanneer je aquariumplanten koopt er slakjes of slakkeneitjes met de planten mee in je aquarium terecht komen. De slakken vermenigvuldigen zichzelf in hoog tempo en voordat je het weet heb je een bak vol slakken.
Het voedsel van waterslakken bestaat uit rottende plantenresten en algen, maar ook aas wordt door de slakken van de bodem geschraapt. Kleine levende diertjes die de slak tegenkomt, worden eveneens gegeten. Zoetwatermosselen zeven voedseldeeltjes uit het water.
Slakken bestrijdingsmiddelen niet nodig
Slakken kunt u vrij eenvoudig in toom houden of zelfs helemaal bestrijden. Plaats een schoteltje met stukje komkommer of iets anders wat slakken lusten in het aquarium. Schakel dan het licht voor een uur uit. In het donker kruipen de slakken naar het schoteltje voer.
Veelal komen slakken in jouw aquarium doordat je net een nieuwe vis of waterplant hebt gekocht. In de verpakking of in het water wat meegeleverd wordt zitten soms wel eens slakken verstopt. De oorzaak van slakken in jouw aquarium is dus dat je slakken meegeleverd kreeg bij de aankoop van een nieuwe vis of waterplant.
Aquarium slakken kunnen geen kwaad voor het aquarium. Sterker nog ze zijn juist enorm nuttig omdat ze algen, mulm en organisch afval eten. Slakken horen in je aquarium omdat slakken ook in een natuurlijk ecosysteem horen. Zonder slakken heb je niemand die de plantenresten en het mulm op eten.
De meeste slakken worden twee tot vijf jaar oud, maar in gevangenschap zijn sommige meer dan tien tot vijftien jaar oud geworden.
Zeker geen komkommer koken, krijg je alleen maar een brij van, en gaat hierdoor je water te zwaar bgelasten. Gewoon een klein koffielepeltje erdoor steken is voldoende.
Er moeten er dus minimaal twee in je aquarium zitten. Voortplanting kan redelijk snel gaan en is voornamelijk afhankelijk van voedselaanbod. Merk jij dat je enorm veel Posthoornslakjes hebt dan weet je zeker dat je teveel voert of teveel detritus (organisch afval) in je bak hebt.
Bij de vuistregel om uit te rekenen, hoe veel dieren er in een aquarium passen (Regel: 1 cm vis per 1 L water) kun je voor de appelslakken met ca. 5-6 cm rekenen. Ook belangrijk is de waterhardheid van het water. De dieren hebben namelijk een bepaald kalkgehalte nodig om hun huisje op te bouwen.
Slaslakken houden van vocht, maar de kleine akkerslak is nog meer een dier van de waterkant. Hij kan zelfs vrijwillig een paar dagen onder water doorbrengen. De lichtbruine, slanke slak wordt meestal niet langer dan twee centimeter en is vaak te vinden in het natte gras op oevers onder plankjes en dergelijke.
Om de slakken goed gevoed te houden kun je een aantal keer per week wat geblancheerde sla, courgette of komkommer in de kweekbak leggen. Zorg dat alle niet-opgegeten restjes na een paar uur verwijderd worden, aangezien het water anders vies kan gaan ruiken en slechte waterkwaliteit fataal kan zijn voor slakken.
Als het op slakken aankomt zijn Nerite slakken de algeneter koning. Ze zien er vaak mooi uit met verschillende patronen en groeien niet groter dan 2-3 cm. Door hun lengte zijn ze ook erg effectief in kleinere aquaria. De bekendste versie van deze soort slakken in waarschijnlijk de zebra slak.
Veel slakken eten namelijk liefst helemaal geen groene planten, maar eerder dode bladeren, schimmels of algen: ze kunnen namelijk niet tegen de vies smakende chemische verdediging die veel planten in hun bladeren stoppen.
Slakken hebben flink wat vocht nodig om slijm aan te maken. Daarom moet je de vochtigheid in je terrarium op peil houden. De eerste keer (of als je de grond compleet ververst) moet je zorgen dat de grond lekker vochtig wordt.
Een slak kan dus niet tientallen meters achter elkaar kruipen zonder nieuw water en voedsel! Je kan ook zelf uittesten hoever een slak komt in een uur.
De eieren zijn veelal iets ovale, lichtgekleurde ballen die in een trosje met daaromheen een slijmerige substantie worden gelegd. Soms worden de eieren op bladeren of tegen bomen aan gelegd, maar rechtstreeks op de grond komt vaker voor. Het komt ook voor dat eieren aan de onderkant van een blad wordt gelegd.
Ze moeten echter nog wel paren om zich te reproduceren. Een gat in de buurt van de kop is de genitale opening waar de mee paart en ook van waar het zijn eieren legt. Water slakken kunnen zich zowel tweeslachtig als heteroseksueel voortplanten.
Ze leggen jaarlijks zo'n 300 eitjes; de jonge slakken die daaruit voort komen, zetten zich na 3 maanden op hun beurt aan het paren. En doordat slakken tweeslachtig zijn, leggen beide slakken na de paring eieren, wat al gauw tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt.
Geef ze voor een gezond en gevariëerd voedingspatroon eens een stukje komkommer te eten of een andere groentesoort. De tropische vissen zullen in het begin niet snel reageren wanneer het voedsel in de bak wordt gedaan. Alles wat nieuw is moeten ze leren eten en dat heeft enige tijd nodig.
Komkommer hoef je niet te koken, alleen goed afspoelen onder de kraan. laten koken anders is hij te hard ! Hoi hoi sylvia, ik geef ze ook regelmatig verse groente,1 tot twee keer in de week.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Een appelslak heeft een brede eetlust, zolang er maar voedingswaarde in zit. Een appelslak maak je gelukkig door af en toe groenten als komkommer en sla in je aquarium te stoppen. Ook visvoer, dode vissen en algen worden gewaardeerd. Hoewel niet alle algen worden opgegeten.
In koud water gaat prima, heb ze zelfs in de vijver en daar hebben ze overwinterd en ze kruipen weer vrolijk rond, en de winter was knap koud......
Huisjesslakken eten alleen dode bladeren en doen geen kwaad in je tuin, behalve de segrijnslak (je herkent hem aan het slangachtige motief op zijn huisje, zie de foto hieronder). Verder zijn het vooral naaktslakken (bijvoorbeeld de wegslak en de gevlekte akkerslak) die wél graag van levende plantenbladeren eten.