Vossen zijn opportunisten: ze leven van wat zich ter plaatse het gemakkelijkst laat verschalken. Kleine knaagdieren (vooral woelmuizen) en haasachtigen (haas, konijn) vormen het hoofdmenu.Maar ook vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval wordt gegeten.
Het vossenmenu
De vos eet alles wat hij kan vinden. Hij eet het liefst kleine dieren, zoals konijnen en hazen, maar vogels vindt hij ook lekker. Die zijn alleen wat lastiger te vangen. Verder eet hij eieren, insecten en zelfs fruit.
De vos eet bijna alles en jaagt meestal 's nachts en in de schemering. Zijn prooien zijn kleine knaagdieren en konijn-achtige dieren. Bovendien worden ook weidevogels, eieren, regenwormen en insecten gegeten, evenals afgevallen fruit en bessen (vooral bramen), aas en afval.
De vos komt algemeen voor in ons land en heeft geen natuurlijke vijanden. Alleen de mens vormt potentieel gevaar. Opportunistisch als hij is, zie je de vos ook in dichtbevolkte gebieden. Naast de egel, is de vos één van de belangrijkste verkeersslachtoffers onder onze zoogdieren.
In onze weidevogelgebieden eten vossen soms in korte tijd een groot deel van de aanwezige weidevogelkuikens en legsels op. Terwijl we in deze gebieden juist alles op alles zetten om soorten als grutto, kievit en tureluur te behouden.
Dat kan gevaarlijk zijn. Het beste is om ze gewoon met rust te laten en er van een afstandje van te genieten.” Andela vult aan: “Houd altijd afstand tot de vos. Hij kan hondsdolheid met zich mee dragen.
De vos heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden. Het aantal vossen neemt dan ook makkelijk toe. Vossen brengen schade aan weidevogels door eieren te vreten en op vogels te jagen, verder jagen ze ook op scharrelkippen van hobby-boeren en professionele bedrijven.
Vossen zijn vooral actief in de schemering en gaan dan op jacht. In hele rustige gebieden wil de vos soms ook overdag tevoorschijn komen. De grootste kans om vossen te zien heb je 's ochtends in alle vroegte of 's avonds als de schemering invalt. Wandel naar een rustige en beschutte plek en blijf hier even zitten.
Hij eet insecten, knaagdieren, vogels, eieren maar ook fruit en plantenwortels. Water krijgt de alleseter via zijn voedsel binnen. Hij kan daardoor lange tijd zonder drinken. Toch drinkt hij graag een flinke slok als hij water tegenkomt.
Jonge vossen worden welpen genoemd. Daarbij noemt men een mannetjes vos een rekel en het vrouwtje wordt moervos genoemd.
In de folder worden tips gegeven hoe je vossen in je eigen achtertuin kunt krijgen, zo kun je bijvoorbeeld kaas, gekookte aardappelen, rauwe kip en broodkorstjes neerleggen om de vossen naar jouw huis te lokken.
Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.
Om frequente predatie te voorkomen zijn specifieke maatregelen nodig. Sinds 12 mei 2006 staat de vos op de landelijke vrijstellingslijst. Dit betekent dat de vos niet beschermd wordt tegen de jacht en dus met het geweer bejaagd mag worden.
Vossen poepen graag op een molshoop, graspol, kei of bij een paaltje om zo hun territorium te markeren.
Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
Wat eet de kleine vos? De kleine vos overleeft op nectar van verschillende bloemen en kruiden.
Marter, wezel, hermelijn.
Een vos is ontegenzeglijk een nuttig dier, want hij of zij eet voornamelijk kleine zoogdieren zoals ratten, muizen en konijnen, die veel schade aan landbouwgewassen kunnen toebrengen. Ook zieke dieren en kadavers worden door vossen opgeruimd.
Vos. De rode vos slaapt meestal zo'n 10 uur per dag; 's nacht jaagt hij of zij. In zijn territorium gebruikt hij verschillende vaste slaapplekken, soms wel 10.
Vossen zullen geen mensen aanvallen. Ook geen kinderen of baby's. Er is nog nooit een mens aangevallen door een vos. Vossen kunnen natuurlijk wel bijten uit zelfverdediging wanneer zij zich in het nauw gebracht voelen.
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
De kleine vos komt het meest in Nederland voor. Deze vanaf het vroege voorjaar tot in september overal in Nederland te zien. De grote vos en oostelijke vos zijn veel minder algemeen voorkomend.Deze vlinders zijn dan ook beide zeldzaam in Nederland.
Vossen vallen van zichzelf op dit moment geen mensen aan. Dat kan wel komen als de vos zijn voedselbron wil beschermen of zich in het nauw gedreven voelt: vossen aaien moeten wij dus niet normaal gaan vinden, dat is het niet. Ook voor de vos is de voedselbron in de stad geen ideale oplossing.
Vossen zijn opportunisten: ze leven van wat zich ter plaatse het gemakkelijkst laat verschalken. Kleine knaagdieren (vooral woelmuizen) en haasachtigen (haas, konijn) vormen het hoofdmenu.Maar ook vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval wordt gegeten.