De huid van een overledene dat uren tot dagen in het water heeft gelegen, wordt wit en zacht en bijzonder onaangenaam voor zowel oog als neus. In lauw water (meer dan 20 °C) gaat de ontbinding snel. De huid komt los, wordt donkerder en bevlekt met bloed. De overledene gaat zwellen en de ogen puilen uit.
De snelheid van het ontbindingsproces hangt sterk af van de omgevingsomstandigheden: hoe warmer en vochtiger, des te sneller. De huid verkleurt in de dagen na overlijden eerst tot groen en na ongeveer 2 weken wordt de huid zwart. De tijd die hiervoor nodig is hangt sterk af van de omgevingstemperatuur.
Bewegen in het water versnelt afkoeling van het lichaam ook. In water van 10 – 15 graden kan een persoon ongeveer zes uur overleven, in water met een temperatuur van onder de 1.5 graden is dit nog maar 45 minuten.
Een menselijk lichaam met water in de longen zinkt.Naarmate het lichaam ontbindt, ontwikkelen de bacteriën daarin gassen die het lijk terugsturen naar het wateroppervlak. Als een mens verdrinkt of een lijk in het water wordt gegooid, zal het lichaam in eerste instantie naar de bodem zinken als een baksteen.
Vrijwel direct verandert de dode van kleur. Het bloed trekt weg, de huid wordt vaalbleek en slap. Omdat het hart het bloed niet meer rond pompt, zakt het bloed naar de laagst gelegen lichaamsdelen, de billen en de rug. Op sommige plekken waar het bloed zich verzamelt, ontstaan paarse lijkvlekken (livor mortis).
Het uiterlijk van een gebalsemd lichaam
Dit is met name goed zichtbaar bij de oren, hals en handen. Overige delen van het gebalsemde lichaam zijn namelijk vaak bedekt met kleding. Doordat de balsemvloeistof een rozige kleurstof bevat, krijgt het lichaam van de overledene een natuurlijke kleur net als bij leven.
Eerst vallen bijvoorbeeld de longen uit (ARDS) , gevolgd door lever, darmen, nieren en/of andere functies, zoals de bloedstolling.
De huid van een overledene dat uren tot dagen in het water heeft gelegen, wordt wit en zacht en bijzonder onaangenaam voor zowel oog als neus. In lauw water (meer dan 20 °C) gaat de ontbinding snel. De huid komt los, wordt donkerder en bevlekt met bloed. De overledene gaat zwellen en de ogen puilen uit.
Onder water verhoogt de druk bij elke 10 meter die je daalt met 1 kg/cm². Op 2.000 meter diepte drukt dus op elk stukje huid van 1 cm² een gewicht van 200 kg. Zolang de druk binnen een lichaam gelijk is aan de druk erbuiten, merkt een organisme er weinig van. Water is volgens de natuurkunde moeilijk samendrukbaar.
Wetenschappelijke verklaringen over spiercontracties, reflexen en gasophoping geven aan dat het kan lijken alsof de overledene zelf nog beweegt, maar dat zijn geen bewuste acties. Het heeft dus vooral te maken met processen in het lichaam die na het overlijden optreden.
Na het overlijden zakt het bloed door de zwaartekracht (hypostase) en doordat de bloedcirculatie is gestopt naar de laagst gelegen delen van het lichaam: deze kleuren daardoor paarsblauw (lijkvlekken), waar de hoger gelegen gedeelten bleek worden. In de terminale fase kunnen ook lijkvlekken ontstaan.
Er werden 78 lichamen geborgen, 104 mensen werden levend uit het water gehaald. Dat betekent dat er nog meer dan 500 lichamen in zee zouden liggen, onder meer van zo'n 100 kinderen.
De lichamen gaan binnen ongeveer een week naar boven drijven bij een temperatuur van 20 graden. In de zomer zal dit sneller gaan; 3 tot 4 dagen. In de winter gaat het veel langer duren; weken tot zelfs maanden.
Omdat het lichaam dan ook nog niet zo koud aanvoelt en soepel is. Rigor mortis treedt als eerste op in de armen, de benen en het hoofd.
Het is namelijk de typische geur van rotte eieren. Ook ruikt u dit gas vaak in riolen, waterputten en zompige gebieden als een moeras. Dit gas ontstaat tijdens het omzetten van organische eiwitten binnenin het lichaam, waar geen zuurstof bij kan.
Voelt het lichaam pijn tijdens cremeren? Nadat een persoon is overleden kan niks nog pijn doen. Met de huidige technologie is er geen onzekerheid meer of iemand wel of niet echt overleden is. Daarom doet crematie geen pijn voor de overledene.
Een termijn 'na zoveel dagen is een karkas of lichaam gegarandeerd verdwenen' is niet zo eenvoudig te voorspellen. Zo waren varkens 1 en 2 op enkele botten na zo goed als verdwenen na 25 dagen. Varken drie daarentegen hield het veel langer vol: tot wel 133 dagen.
Op 800 meter is er alleen nog een vaag blauwig schijnsel over. Nog verder naar beneden, op duizend meter diepte, is het pikdonker en bestaat er geen verschil tussen dag en nacht. De temperatuur van het water is doorgaans niet hoger dan twee graden Celsius.
Wat is het effect van sneeuw, water, bergen en zand op verbranden? Water, zand en sneeuw weerkaatsen het zonlicht (zand 20 procent, sneeuw zelfs 80 procent).Hierdoor bereikt meer UV-straling de huid. U verbrandt sneller.
Nee, het is niet zo dat door onweer de overledene groen wordt. Ook andere vormen van het ontbindingsproces worden niet bespoedigd door onweer. Een benauwde en drukkende omgeving betekent veelal dat sprake is van warmte en een hoge vochtigheid.
Zowel bij het op bed opbaren als op een opbaarplank wordt de overledene op enig moment overgelegd in de kist. Tenzij de opbaarplank gebruikt wordt als het lichaam in een wade wordt gewikkeld in plaats van in een kist gelegd.
Bij een crematie wordt de overledene verbrand in een crematieoven. Het lichaam vergaat door de extreme hitte – 1100 graden – tot as. Dierbaren mogen de as houden of (laten) uitstrooien.
Na de fase van onregelmatig adem halen en reutelen komen er steeds langere adempauzes en een oppervlakkig ademhaling gevolgd door de laatste adem. Vaak is dit een zuchtje na een lange stilte. In de stervensfase hebben mensen vaak weinig tot geen behoefte aan eten en of drinken.
In het rouwproces komen hallucinaties voor bij iedereen, ook zonder het gebruik van verdovende middelen en bij mensen die in het verleden geen psychische problemen hadden. Het is een normale reactie op het verlies van de dierbare.
Een dodenmasker is een afgietsel van het gelaat van een overleden persoon, gewoonlijk gemaakt van was of gips.