Kleed je baby uit en was met een nat washandje (zonder baby verzorgingsproducten) het gezicht. Met een washandje met babyzeep of babyolie was je de voor- en daarna de achterzijde van je kindje. Spoel de baby af in het babybadje. Ondersteun het hoofd en de billen als het kindje gaat wassen.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.
Neem de baby op en ondersteun zijn hoofdje. Laat hem zachtjes in het water glijden. Hou hem stevig vast onder de oksels, zodat zijn hoofdje op je onderarm rust en hij niet kan wegglijden. Laat de baby niet te lang in bad, het water koelt snel af.
Babykleding wassen voor gebruik
In babykleertjes zitten mogelijk stoffen die de huid van je baby kunnen irriteren. Daarom wordt aangeraden om alle babykleding voor gebruik eerst te wassen. Dit geldt ook voor je baby's beddengoed, hydrofiele luiers en andere stoffen die in aanraking komen met de huid van je baby.
Je kunt je babykleding prima wassen op 30 graden. Normaal gesproken is het zo dat hoe hoger de temperatuur is, hoe meer bacteriën worden gedood. Toch raden we af om te wassen op 60 graden, dan krimpt kleding te erg. Beddengoed kun je natuurlijk wel op 60 graden wassen.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Het gezichtje reinig je voorzichtig met een vochtig hydrofiel washandje. De rest van het lichaam was je met een milde, natuurlijke shampoo die niet prikt in de ogen. Vergeet hierbij de huidplooien niet. De billetjes kun je indien nodig extra schoonmaken met een olie.
Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.
In de eerste paar maanden is het nog niet nodig om je baby met zeep te wassen. 5 tot 10 minuten in bad is meer dan genoeg voor je baby.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Gebruik niet te veel zeep en shampoo. Er is speciale shampoo die niet in de oogjes prikt.
De ideale temperatuur voor je baby is 37 graden Celsius. Eventueel is je elleboog een goed alternatief voor een badthermometer, daar is de huid namelijk dunner. Voelt het badje niet warm en niet koud? Dan heeft het water de juiste temperatuur.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Een Tummy Tub is een doorzichtige, taps toelopende plastic emmer dat wordt gebruikt voor het baden van uw kind. Een Tummy Tub zorgt voor een meer omsloten en veilige omgeving, waardoor uw kind zich vertrouwder voelt en zich gemakkelijker ontspant.
Verschoon je baby voor en na een slaapje. Als je kind de hele nacht doorslaapt (7 tot 8 uur achter elkaar), verschoon hem of haar dan voor het naar bed gaan en bij het wakker worden. Zo heeft je baby een schone luier waarin hij of zij meerdere keren kan plassen.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Je kunt bijvoorbeeld Zwitsal Badolie gebruiken, of de milde Zeepvrije Wasgel. Een baby hoeft in de eerste weken nog niet elke dag in bad, hier kan de huid namelijk van uitdrogen. Drie tot vier keer per week is voldoende. Hang, voor je je kindje in bad doet, de badjas of hydrofiele doek over de warme kachel.
Le Chat Baby wasmiddel
Omdat het speciaal gemaakt is voor gevoelige huid, is het niet gelijk slecht voor vlekken. Dit product werkt heel goed tegen de standaard vlekken die baby's maken. Dus heeft jouw baby veel last van gevoelige huid? Dan is dit de beste wasmiddel voor jouw baby.
Hydrofiele doeken zijn dunne, stoffen doeken die vocht verrassend goed kunnen absorberen en hygiënisch in gebruik zijn. Je kunt hydrofiele luiers wassen tot 60 of 90 graden.