Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de plug, materiaal waar het in wordt geboord en de schroef. Klein voorbeeld: uit het tabel kunt u dus aflezen, dat bij een schroef van 5×50 u het beste een plug kunt gebruiken van 10×50.U heeft dan een draagkracht van ongeveer 100kg.
Ankerbout. Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.
Enkele voorbeelden van ankers die kunnen worden hergebruikt zijn rubberen expansieankers, sommige fabrikaten zelftappende schroeven en hulsankers die in het oppervlak zijn verzonken (met een weersbestendige afsluiting van het gat. Kunststof pluggen (inclusief nylon) kunnen in de regel niet opnieuw worden gebruikt.
De minimale schroeflengte = pluglengte + aanbouwdeel + dikte van de schroef. Bijvoorbeeld je gebruikt een plug 6x30. Hiervoor kies je een schroef tussen de 3,5 - 5mm. Meestal word hier een 4mm dikke schroef voor gebruikt.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Dubbele gipsplaat In dubbele gipsplaat klemt de Alligator plug 6mm zich ook stevig vast. De Alligator pluggen zijn echte probleemoplossers. Ze draaien niet mee en klemmen zich muurvast. Zo ontstaat in elke situatie een zekere bevestiging.
Universele pluggen en nagelpluggen kunt u uitboren, bij voorkeur met behulp van een steenboor. Gebruik niet meteen een te grote boor, maar begin met een klein boortje en werk geleidelijk aan toe naar een grotere. Door het uitboren zal de plug kapot gaan, waarna het plastic met het boortje mee naar buiten komt.
Heco Multi-Monti Betonschroeven
Deze betonschroeven kun je rechtstreeks in beton te draaien, zonder pluggen. Boor een gat en draaien maar. De schroefankers hebben een hoge belastbaarheid en kunnen voor veel verschillende klussen gebruikt worden.
Een plug is een hulpmiddel dat gebruikt wordt bij het aan elkaar bevestigen van een object aan een niet-elastisch materiaal. Pluggen worden aangebracht in een precies passend gat in het niet-elastische materiaal.
Ze zijn ideaal om lichte objecten zoals bijvoorbeeld schilderijen, lampen, planken en plinten te monteren. Afhankelijk van het soort wand kan een hollewandplug een gewicht van 10 tot 15 kilo dragen.
De nagelplug (spijkerplug/slagplug) gebruik je voor een gemakkelijke en snelle montage van onderconstructies van hout en metaal, wandverbindingen of pleisterprofielen. Je boort het te bevestigen materiaal direct met de plug in de muur. Daarna gebruik je een hamer om de spijker te bevestigingen.
Keilbout vs chemisch anker in dezelfde maat zit qua draagkracht geen verschil in. Het grote verschil zit hem in het spanningsvrij monteren; bij oudere of meer poreuze baksteen loop je het risico dat je met een keilbout de steen kapot drukt.
Pluggen voor gipsplaat
Voor muren of plafonds van gipsplaten adviseren wij gipsplaatpluggen te gebruiken. Deze soort pluggen is spreciaal geschikt voor gipsplaten en niet voor gipspblokken. Omdat gipsplaten dunner en zachter zijn dan gipsblokken zorgen gipsplaatpluggen in gipsplaten voor een stevigere bevestiging.
Beste, Als je naar de slagplug kijkt dan zit er vaak een markering op. Deze markering geeft aan wat er minimaal in de muur moet. Mocht er geen markering op staat ga er dan vanuit dat een 6 mm plug minimaal 4 cm in de muur zit en een 8 mm minimaal 5 cm.
Boren in beton met stucwerk
Sommige muren zijn voorzien van een stuclaag. Dit is vrij zacht materiaal en brokkelt snel af wanneer je verkeerd boort. Om dit te voorkomen kun je het beste de muur voorboren met een kleinere boor en een boormachine zonder klopfunctie om zo min mogelijk schade te veroorzaken.
Voorkom dat de boor wegglijdt
Het professionele gereedschap hiervoor is een centerpons, het huismiddeltje een spijker en een hamer. Bij keramische tegels voorkom je wegglijden door er een stukje schilderstape of een pleister op te plakken.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd). En wit, fijn boorstof dat bij de proefboring aan de boor blijft kleven wijst op een wand gemaakt van gipsplaten.