Appelflappen kun je ongeveer twee dagen bewaren. Bewaar ze luchtdicht verpakt buiten de koelkast. Je kunt de appelflappen bewaren in een plastic zak of een afgesloten bak. Laat ze na het bakken eerst goed afkoelen.
Bladerdeeg bestaat uit laagjes deeg en vetstof. Deze gelaagde structuur zorgt ervoor dat het deeg tijdens het bakken mooi rijst en dat het deeg krokant bakt.
Kun je appelflappen bewaren? Jazeker! Verse appelflappen zijn natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt ze ook tot ongeveer 2 dagen na het bakken bewaren.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Om ervoor te zorgen dat je bladerdeegbodem niet zo 'nat' blijft, hebben wij een hele makkelijke en handige tip voor je! De oplossing: Prik wat gaatjes in het bladerdeeg. Strooi een dun laagje paneermeel over de bladerdeegbodem en schep vervolgens je vulling er bovenop.
Heb je bladerdeeghapjes of appelflappen gemaakt om te bewaren? Bak deze dan eerst af in de oven en vries ze na het afkoelen in. Gebakken bladerdeeg mag gewoon weer in de vriezer. Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar.
Volledig afgekoelde appelflappen kun je ook invriezen. Bak de bevroren appelflappen in een voorverwarmde oven op 200 graden circa 10 minuten.
Om ervoor te zorgen dat de korst krokant blijft, moet je de quiche ontvormen en op een rooster laten afkoelen. Als je 'm in de vorm laat afkoelen, dan wordt de korst zacht door condensatie tussen de vorm en korst.
Beleg je vorm eerst met bakpapier. Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand. Prik gaatjes in je bladerdeeg met een vork.
Klop een ei los en bestrijk de bodem na het blind bakken met het losgeklopte ei. Tijdens het bakken stolt het ei en voorkomt het dat vocht in de bodem trekt. Bak de bodem met het losgeklopte ei ca. 5 minuten voordat je de vulling toevoegt.
Antwoord: Bak je appelflappen? Kies voor stevige, ietwat zure appels. Jonagold, Elstar, Cox Orange of Granny Smith.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
Appelflap is de benaming voor een soort gebakje. De appelflap is gemaakt van bladerdeeg, is driehoekig van vorm en gevuld met een mengsel van appelblokjes en kaneel, eventueel aangevuld met amandelspijs, krenten en/of rozijnen. Tijdens of direct na het bakken wordt kristalsuiker over de appelflap gestrooid.
Antwoord: Het kan wel, maar de appelbeignets worden erg zacht.
Het is over het algemeen belangrijk om het deeg VOOR de houdbaarheidsdatum in te vriezen. Het deeg mag niet langer dan 6 maanden worden ingevroren. De beste manier om het deeg te ontdooien is door het een nacht in de koelkast te laten staan.
Leg ieder vel bladerdeeg op zijn eigen bord en zet de borden op het aanrecht in je keuken. Leg de vellen bladerdeeg niet op elkaar, want dan zullen ze niet gelijkmatig en goed ontdooien. Laat de vellen 40 minuten ontdooien. Na 40 minuten zouden de vellen bladerdeeg volledig ontdooid moeten zijn.
Antwoord: Ja, dat kan. Na het ontdooien even opwarmen in een voorverwarmde oven van 225°C.
Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
Waardoor komt dit? De vulling van de quiche is vaak eerder gaar dan de bodem. Daarnaast is de vulling van de quiche is vaak nat, waardoor je bodem ook nat kan worden. Hier is een slimme truc voor: blind bakken!
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Eistrijksel wordt gebruikt om gebakken producten extra kleur, glans en aanhechting te geven. Het strijken vindt plaats voor het bakproces, waarbij een of meerdere keren wordt gestreken. Eistrijksel wordt gebruikt bij brood, zanddeegproducten en korstproducten.