Voor elk gebruik de fles goed omschudden. Gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje of maatlepel. Om maagklachten te voorkomen: neem dit medicijn 1 uur na elke maaltijd, en voor u gaat slapen. U kunt tussendoor ook een dosis nemen, maar neem het niet vaker dan eens in de 2 uur.
Voor oraal gebruik. De tabletten moet u goed kauwen. Gebruik bij volwassenen (inclusief ouderen) en kinderen vanaf 12 jaar: Als verschijnselen zich voordoen, neem dan twee tot vier tabletten na de maaltijd en voor het naar bed gaan, tot maximaal vier keer per dag.
Gaviscon werkt snel (binnen 3 minuten) en vormt een schuimlaag op de maaginhoud. Deze beschermende schuimlaag zorgt ervoor dat het maagzuur in de maag blijft. Mocht er onverhoopt toch een beetje maagzuur in de slokdarm terecht komen dan beschemt de schuimlaag de wand van de slokdarm tegen het brandende maagzuur.
Mogelijke klachten die dan kunnen optreden zijn huiduitslag, jeuk, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid, opgezwollen gezicht, lippen, tong of keel. Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Hoe werkt Gaviscon? Ons hoofdbestanddeel, natriumalginaat, is afgeleid van natuurlijk zeewier dat geoogst is langs de kusten van Noorwegen. Het legt een beschermende laag aan op de irriterende maaginhoud. Gaviscon Duo-producten bevatten bovendien maagzuurremmers die overtollig zuur in water omzetten.
U kunt maagzuurremmers gebruiken als u een langere werking wenst bij uw maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door uw arts.
Het kruid pepermunt staat al van oudsher bekend om zijn gunstige invloed op de spijsvertering. Maagpepermunt heeft als kenmerk dat het een verhoogde dosis kalk bevat, wat helpt het maagzuur te binden. Mede hierdoor wordt het vaak aangeraden in geval van gastritis, beter bekend als brandend maagzuur.
vermijd droge en harde voedingsmiddelen zoals rauwe groenten; vermijd sterke kruiden of specerijen zoals peper, mosterd, sambal en knoflook; neem als tussendoortje vruchtenmoes, vla of crème, pap, enzovoort; ga niet neerliggen en buk niet voorover onmiddellijk na de maaltijd.
Meestal helpen de adviezen en medicijnen goed. Uw klachten worden minder of gaan weg. Na 8 tot 12 weken krijgt u weer een kijkonderzoek van uw slokdarm en maag. De maag-darm-lever-arts vertelt wanneer u verder controles krijgt.
Mogelijke oorzaken van maagpijn zijn: Te veel en/of te snel eten. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld sterk gekruid of pittig eten, vet eten, chocolade, pepermunt en citrusvruchten. Het drinken van bepaalde dranken, zoals koffie, koolzuurhoudende dranken, zure dranken en alcohol.
Het legt een beschermende laag aan op de irriterende maaginhoud. In onze Gaviscon Duo-formule hebben we ook antacida - calciumcarbonaat en natriumbicarbonaat - die de zuurgraad neutraliseren. Gaviscon werkt tot 4 uur. Een beschermende laag zorgt ervoor dat irriterend maagzuur niet kan terugvloeien.
Blijven de klachten met de maagzuur-binder? Neem dan zo nodig af en toe een maagzuur-remmer, zoals famotidine. Maagzuur-remmers zoals famotidine hebben minder bijwerkingen dan maagzuur-remmers zoals omeprazol.
Ongeveer 5% van de volwassenen in Nederland heeft een Barrett-slokdarm. Dit zijn vooral mannen van 50 jaar of ouder. Maar ook jongere mensen en vrouwen kunnen een Barrett-slokdarm krijgen.
De combinatie van alginezuur met zuurbindende carbonaten, zoals calciumcarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat en magnesiumsubcarbonaat neutraliseert de maaginhoud en beschermt de maagwand. De combinatie wordt gebruikt bij maagklachten.
dien de maaltijden in kleine porties toe. Raadpleeg een arts als de symptomen verergeren of langer aanhouden dan 7 dagen. Voor oraal gebruik. De dosis Gaviscon Baby moet na de maaltijd worden ingenomen en mag niet worden gemengd met melk of voeding.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
In je hersenen en lichaam staat alles met elkaar in verbinding. Hierdoor kun je bij stress, naast maag- en darmklachten, ook ongemak in je slokdarm ervaren. Een niet goed functionerende spijsvertering verstoort de aanmaak van maagzuur en kan leiden tot een brandend gevoel in de buurt van het borstbeen.
Meer over brandend maagzuur
Mensen bij wie de slokdarm jarenlang (chronisch) teveel wordt blootgesteld aan zure reflux kunnen een Barret slokdarm ontwikkelen, waarbij de slokdarm deels is bekleed met ander weefsel. Dit geeft een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.