Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Een Nederlander consumeert gemiddeld per dag ruim 3 kg aan eten en drinken. Bijna 2 kg hiervan is in de vorm van thee, koffie, water, frisdranken, sappen en alcohol. Van de overige voedingsmiddelen is circa 41% van dierlijke oorsprong.
De Nederlandse eetcultuur is sterk gebaseerd op vlees, brood en aardappelen . Het is niet ongebruikelijk dat Nederlanders 's ochtends en 's middags brood eten en de dag afsluiten met aardappelen, groenten en vlees.
Einde van interactieve grafiek. Gemiddeld eten en drinken Nederlanders ongeveer 3,1 kg voedsel per dag. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken (Niet-alcoholische dranken, Alcoholische dranken en Zuiveldranken).
Interessant genoeg toont onderzoek aan dat de meeste mensen tussen de drie en vijf pond voedsel per dag eten. Als we de vier pond voedselinname per dag naderen, voelen de meesten van ons zich behoorlijk voldaan.
Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000.Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.
1. Poffertjes . Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn meestal de beste tijden om ze te eten.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Nederlanders die de dag liever niet met brood beginnen, kiezen vaak voor yoghurt of ontbijtgranen, zoals muesli of cornflakes met melk, yoghurt of kwark . Voor een uitgebreid ontbijt koken of bakken veel mensen een eitje (met spek) en wordt er suikerbrood of krentenbrood met amandelspijs in huis gehaald.
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.
Hollandse stamppotten
Een peiling van Quest heeft dat in 2021 bevestigd. De stamppot boerenkool is namelijk verkozen tot het nationale gerecht van Nederland. Daarmee liet het andere toppers, zoals snert en een kapsalon, achter zich. Maar, zoals bekend hebben we meerdere Hollandse stamppotten.
Het is dus kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip! Per jaar eet de wereld volgens onderstaand filmpje 75 miljard kippen. Dat komt neer op 205 miljoen kippen per dag. Daarmee steekt kip met kop en schouders boven de nummer 2 uit: de 14 miljard sardientjes die we jaarlijks consumeren.
Om het snaaien om 4 uur te voorkomen kun je het beste niet te lang tussen je maaltijden laten zitten. Probeer iedere 2,5 tot 3 uur iets te eten. Als je om 12 uur geluncht hebt, neem dan rond 3 uur een tussendoortje. Zo voorkom je dat je bloedsuiker teveel daalt en je zin krijgt in iets waar veel suiker in zit.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
: een individuele portie van diverse soorten vleeswaren en kazen vergelijk vleeswaren.
Snert en frikandel speciaal scoorden ook hoog
Van stamppot boerenkool en hutspot tot snert, en van 'AGV' (aardappels, groenten en vlees) en pannenkoeken tot kapsalon. Stamppot boerenkool werd van al die gerechten het vaakst aangewezen als 'nationaal gerecht', op de voet gevolgd door snert.
Wat zijn enkele beroemde Nederlandse gerechten? Je kunt hierbij denken aan onder meer pannenkoeken, hachee en verschillende soorten stamppot.Ook stroopwafels, haring en bitterballen zijn typisch Nederlandse lekkernijen.
Kaas speelt een belangrijke rol in het dieet van de Nederlanders, voornamelijk afkomstig van twee soorten: Goudse en Edammer . Goudse is een halfzachte kaas die is bedekt met was en meestal wordt geserveerd op crackers en sandwiches of met fruit. Meer dan de helft van de Hollandse kaasproductie bestaat uit Goudse.
Dagelijkse calorieën
Als richtlijn geldt: een gemiddelde man heeft 2.500 kcal per dag nodig. Een gemiddelde vrouw heeft 2.000 kcal per dag nodig.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.