38 procent vindt dat het schoonmaken snel gaat en weinig tijd kost, 54 procent zegt dat schoonmaken met de stoomreiniger weinig energie/inspanning kost, 77 procent is van mening dat het een hygienisch resultaat oplevert en 62 procent heeft ervaren dat het gemakkelijk het meest hardnekkige vuil verwijdert.
De hoge temperatuur van stoom doodt 99,95% van de aanwezige bacteriën. Er blijven bovendien geen resten schoonmaakmiddel achter, waar vuil zich sneller aan hecht. Je reinigt met een stoomreiniger dus hygiënischer dan met schoonmaakmiddel en het blijft ook nog eens langer schoon.
De stoomreiniger is stukken effectiever tegen hardnekkige, ingetrokken vlekken en opgedroogd vuil dan simpelweg dweilen. Vanwege de hete stoom dat je verder het schoon te maken oppervlak in schiet, wordt het vuil losgeweekt en kan je het zo met de stoomreiniger afnemen.
Het vuil wordt losgeweekt door het water/ reinigingsmiddel waarna het vuil met een mop of poetsdoek wordt weg gehaald. Met deze methode blijft vuil achter in o.a. voegen en kieren waardoor bacteriën weer verder kunnen groeien. Door de hoge temperatuur worden bacteriën direct gedood.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
Kalk verwijderen met de stoomreiniger
Houd de sproeier direct tegen de verkalkte plekken aan en blijf stomen tot de kalk losgekomen is. Als de kalk hardnekkig of moeilijk bereikbaar is, kan de ronde borstel op de sproeier worden gezet: borstel de plek vervolgens schoon met krachtige stoomstoten.
Een stoomreiniger heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere reinigingsmiddelen. Zo is reinigen met een stoomreiniger hygiënischer. De hete stoom rekent direct af met bacteriën, schimmels en ander vuil. Een stoomreiniger is daarnaast milieuvriendelijk en goedkoop in gebruik; je hoeft alleen water bij te vullen!
De Vileda Steam is de beste stoomreiniger volgens de Consumentenbond. Het is een lichte stoommop die vuil, stof en bacteriën aanpakt met hete stoom. Het apparaat is ideaal voor de vloeren in je woonkamer, keuken of badkamer. Het maakt niet of je laminaat of tapijt hebt, deze stoomreiniger kan het aan.
Gun jij je stoomreiniger een lang leven? Voeg dan geen azijn of andere reinigingsmiddelen toe als je het apparaat gebruikt. De enige keer dat er iets anders dan water aan de reiniger wordt toegevoegd, is wanneer je de stroomreiniger gaat ontkalken. Gebruik bovendien geen gedestilleerd water voor je stoomreiniger.
Werk met de kleinste hoeveelheid stoom zodat er zo weinig mogelijk stoom rechtstreeks op de vloer komt. Blijf niet te lang met een stomende sproeier op een plek staan om te voorkomen dat de vloer te nat wordt. Het restvocht droogt dan snel en streeploos op. Na de reiniging kunt u het laminaat nog verzegelen.
Stofzuig het tapijt grondig alvorens je aan de slag gaat met de stoomreiniger. Vul de stoomreiniger met water en voeg eventueel een speciaal schoonmaakmiddel voor tapijt toe. Beweeg het stoomapparaat in banen over het tapijt tot het tapijt schoon is.
Mits juist wordt toegepast (zie thema Stoom versus Microbiologie) levert stoomreiniging een belangrijke bijdrage aan een gezondere leefomgeving. Schoonmaken met stoom, circa 99,9 graden Celsius, zorgt ervoor dat ook dieper liggende plekken en poriën bereikt worden dan gebruikelijk bij het traditionele schoonmaken.
Laminaat reinigen met stoomreiniger
Door de stoom wordt niet alleen de onderkant van het laminaat vochtig, maar ook de ondervloer. Door het vocht is de kans groot dat de vloer gaat uitzetten en dus omhoog komt. Laminaat schoonmaken met een stoomreiniger raden we dan ook af.
#1 Desinfecterende werking. Droge stoom met een temperatuur tussen de 140°C en 185°C (boiler temperatuur, spuitmond uitblaastemperatuur is afhankelijk van de boilerdruk, maar ligt tussen de 104°C en 108°C voor droge stoom) vertegenwoordigt een ecologische en moderne methode om vuile oppervlakken te reinigen.
Dit kan ook worden toegepast op suède handschoenen, jassen, tassen en banken. Suede schoenen kun je ook stomen, als je de vlek er niet uit krijgt. Het beste doe je dit met een stoommachine, maar als je die niet hebt, dan kun je dit ook met de waterkoker doen: Waterkoker vullen met water.
Ook vloerkleden kunt u prima schoonmaken met een goede stoomreiniger ! Een zeer populair merk voor een goede stoomreiniger is Karcher. Bij de meeste stoomreinigers kunt u schoonmaakmiddel toevoegen om het tapijt echt goed schoon te krijgen. In combinatie met de hete stoom wordt u tapijt dan perfect schoon.
2-in-1 modellen zijn multifunctionele stoomreinigers, deze kun je namelijk als steelmodel én als handmodel gebruiken. Je kunt 2-in-1 modellen dan ook gebruiken voor veel verschillende toepassingen, enkele voorbeelden zijn; vloeren, de badkamer en meubels.
Wat is de beste stoomreiniger om een matras mee schoon te maken? Het is niet nodig om een dure stoomreiniger aan te schaffen om je matras mee schoon te maken. Iedere stoomreiniger is ervoor geschikt. Zelfs een handstoomreiniger is te gebruiken, al zal je deze dan wel regelmatig bij moeten vullen.
De temperaturen van de stoomreinigers van Innovi zijn hoog genoeg (+50°C) om de bedwantsen en hun eitjes uit te roeien. Met diverse opzetstukken kunt u zelfs de bedwantsen en eitjes die verstopt zitten op de meest moeilijk bereikbare plekken, effectief bestrijden.
Vele verkopers van stoomreinigers beweren dat stoomreinigers geschikt zijn voor houten vloeren. Echter raden wij dit af omdat hier relatief veel warmte en vocht aan te pas komt. Zeker bij onbewerkte houten vloeren is het ongeschikt om een stoomreiniger te gebruiken.
De elektrische weerstand zet het water om in stoom. De stoom komt door de mop naar buiten, zodat het doek, terwijl het tegelijkertijd het vuil verwijdert, de vloer droogt. Stoommoppen kun je gebruiken verschillende accessoires om te reinigen, afhankelijk van het soort oppervlak waar je mee werkt.
Het daadwerkelijk schoonmaken van de bank hoeft hooguit één keer per maand te gebeuren. Zo houd je de bank langer mooi, maar verklein je ook de kans op allergische reacties op bijvoorbeeld dierenharen of huisstofmijt.
Kies een kleine plaats uit, bijvoorbeeld aan de achterkant van je bank, en stoom een stukje van de stof. Maak het vervolgens zo droog mogelijk en kijk na 15 minuten hoe het eruit ziet. Als het niet vervaagd is en er goed uit ziet, dan heeft de stof je test doorstaan en stoom je met een gerust hart de rest van je bank.