Jaarrond verkrijgbaar Sinaasappel is het hele jaar verkrijgbaar.
Wanneer is het mandarijnen seizoen? De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Het seizoen
De mandarijnen zijn tussen november en februari op hun zoetst en op dat moment vooral afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Fruit: Aardbeien, abrikozen, grapefruit, peren, rabarber, rode bessen, sinaasappelen. Joepie, de nieuwe oogst van de aardappelen start deze maand. Uit de opslag komen knolselderij, rode kool, savooiekool, uien, witlof, witte kool en wortelen. Appels komen echter alleen uit high tech-opslag (hto).
De sinaasappel is jaarrond verkrijgbaar maar stiekem weet jij ook dat het een wintervrucht is. Vooral de Spaanse sinaasappel valt goed in de smaak. De eerste nieuwe oogst Spaanse sinaasappelen is over het algemeen vanaf November verkrijgbaar. Dit seizoen loopt door tot en met maart.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
Welk fruit is het lekkerst in de winter? Kies voor appels, (stoof)peren en citrusvruchten.Of exotisch fruit zoals mango's en bananen. Stuk voor stuk vruchten die barsten van de vitamine C én die extra dosis vitamines kunnen we extra goed gebruiken in de winter!
Mango is het hele jaar verkrijgbaar.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Een clementine heeft wel een dunnere schil dan een mandarijn en is dus gemakkelijker te pellen. Een mandarijn is daarentegen groter en heeft ook een fellere kleur. En hoewel ze beide evenveel suiker bevatten, smaakt een mandarijn iets zuurder dan een clementine.
Banaan is het hele jaar verkrijgbaar.
- Bewaar je sinaasappels op kamertemperatuur, dan zullen ze sappiger zijn dan wanneer ze in de frigo werden gestockeerd. In de fruitschaal (of een andere locatie buiten de koelkast) zijn ze ongeveer een week houdbaar. - Wil je ze langer dan een week bewaren, dan leg je ze best onverpakt in de koelkast.
Wat bedoelt men met zomerfruit? Tot de categorie zomerfruit behoren zachte fruitsoorten en steenfruit. Aardbeien, frambozen, braambessen, kruisbessen of stekelbessen, witte bessen, rode bessen, blauwe bessen of bosbessen en zwarte bessen of cassisbessen zijn voorbeelden van zacht zomerfruit.
Ben je opzoek naar de lekkerste appels en peren? Dan is de herfst het perfecte seizoen om ze te eten. Het fruit is van Nederlandse bodem en dat proef je.
Winter fruit
Een andere populaire winterfruit is Lychee, met zijn bloemige exotische smaak. De winter is verder de tijd van de citrusvruchten. Voorbeelden hiervan zijn citroen, limoen of yuzu. Maak bijvoorbeeld een kwarktaart tricolore!
Druiven zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Maar het hoofd seizoen is september/oktober. Wat is de houdbaarheid van druiven: Bewaar druiven bij voorkeur onafgedekt op een koele plaats.
Nederlandse peren zijn van september tot juni volop verkrijgbaar.
Nectarines groeien in warme landen, denk aan Spanje, Chili of Zuid-Afrika. Nectarines zijn in principe het hele jaar door verkrijgbaar, maar alleen in het zomerseizoen (april - september) volop.
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Van alle stukken fruit scoren appels en sinaasappels het hoogst met 197% en 202%.
De top 5 meest verkochte fruitsoorten zijn:
Banaan. Appel. Sinaasappel. Mandarijn.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Neem er fruit bij, bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op je brood, fruit door je yoghurt met muesli of gewoon los. Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je kiezen voor een sojadrink met toegevoegd calcium en B-vitamines.