Het grootste deel van haar dagelijks menu bestaat uit vers of gedroogd gras. Dat eet ze wel 6 tot 9 uur per dag. Op haar menu staan verder ook nog mais, krachtvoer, vitamines en mineralen. De voedingsstoffen uit het gras en voer heeft de koe nodig om melk te maken.
Een koe eet 70 kilo gras per dag en drinkt daarbij wel 80 tot 100 liter water (in de zomer kan het oplopen tot maar liefst 150 liter). Dat is goed voor 25 liter melk per dag! Koeien zijn herkauwers. Het gras wordt door de koe eerst doorgeslikt en daarna pas gekauwd.
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten. Alleen als er te weinig voer is, gaan ze ervan eten.
Runderen zijn echte grazers die grote hoeveelheden gras consumeren. 's Winters vullen ze hun dieet graag aan met overstaande kruiden, bladeren van braam, takken en twijgen. Als herkauwer zijn ze goed in staat licht giftige stoffen, zoals blauwzuren uit het blad van vlier of vogelkers, te verteren.
Herkauwers. Onder herkauwers vallen onder andere geiten, schapen, herten en koeien. Deze dieren herkauwen hun voer, waardoor hun vier magen er dus ook voor gemaakt zijn om dingen te eten die langzaam verteren. Brood verteert daarentegen best snel en dat kan zorgen voor problemen.
Het lievelingseten van de koe is vers en mals gras. Een koe eet per dag wel zestig kilo gras. Als ze in de wei loopt, slaat ze haar lange tong om de grassprieten en snijdt het met haar tanden af. Bijna zonder te kauwen slikt ze het door.
Het eten van gevlekte scheerling, heermoes, herfstijloos, herik, hondspeterselie, scherpe boterbloem (zie foto), Jacobskruiskruid, boekweit, St. Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken.
Maar wat te doen met de nageboorte? Die zal zeker roofdieren en aaseters aantrekken. De moederkoeien eten deze dan ook in zijn geheel op. Omdat runderen geen vleeseters zijn, ze hebben geen snijtanden en moeten alles met hun kiezen doen, kan dit best even duren.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Een koe plast per dag zo'n 25 tot 30 liter.
Een koe poept ongeveer 18 keer per dag en plast een keer of 10. Per jaar levert dat ongeveer 25 m3 mest op per koe per jaar. Deze mest wordt verspreid over het land om de bodem en gewassen van nieuwe voedingsstoffen te voorzien. Een koe kan wel 100 liter water per dag kan drinken.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee.Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Koeien eten gras
In de winter groeit er nauwelijks gras en staan de meeste koeien in de stal. Om de koeien toch te kunnen voeren verwerkt de melkveehouder zomers een deel van zijn gras tot kuilgras. Dat is een geconserveerde vorm van gras.
Appel- en perensap
Appels en peren lijken het meest op het gangbare voedermiddel 'voederbiet'. Net zoals voederbieten bevatten ze veel suiker, zijn ze goed verteerbaar en bevatten ze veel energie.
Koeien zijn weliswaar normaliter niet agressief, maar kunnen dat wel worden wanneer ze menen dat hun jongen bedreigd worden. En jonge dieren die in een groep bij elkaar staan kunnen ineens de kolder in de kop krijgen en in hun enthousiasme of balorigheid wandelaars onder de voet lopen.
Een koe heeft botte tanden om het gras te malen.Deze beet zorgt voor kneuzingen. Een hond heeft scherpe tanden die een open en bloedende wond veroorzaken. Ook vogels kunnen bijten.
Koeien likken elkaar op plaatsen waar ze zelf niet bij kunnen. Hiermee bevestigen ze hun sociale rangorde.Het likken heeft een kalmerend effect.Bovendien worden met dit sociale gedrag parasieten en andere ongerechtigheden uit de vacht verwijderd.
Het voordeel van mais als diervoeding is dat de koe er meer vet door krijgt en dat bovendien de verdeling van het vet, de marmering, beter wordt. Volgens velen zorgt dat vet voor een lekkerder stukje vlees.
Want ze worden gebruikt voor het vlees en vermaak (bijvoorbeeld stierenvechten). Maar de koe wordt ook door de mensen verzorgt, dus echte vijanden heeft zij niet.
Dat eet ze wel 6 tot 9 uur per dag. Op haar menu staan verder ook nog mais, krachtvoer, vitamines en mineralen. De voedingsstoffen uit het gras en voer heeft de koe nodig om melk te maken. Daarnaast drinkt een koe wel 100 liter water per dag.