Ze volgen ook vaak vissersschepen, net als meeuwen en stormvogels, om vis uit de netten te vissen of visafval te eten.
Jan-van-genten eten vis, voornamelijk haring, makreel, sprot en spiering. Om deze vissen te vangen duiken ze van grote hoogte in het water met hun vleugels naar achter gevouwen. Ze kunnen uitstekend zwemmen.
Volwassen jan-van-gent overwegend wit met zwarte vleugelpunten, gelige kop en zwart omrand oog. Zwarte poten met zwemvliezen. Eerstejaars jan-van-gent geheel bruin; wordt elk jaar wat witter en bereikt na vierde tot zesde levensjaar het volledige volwassenkleed.
Jan-van-genten sporen hun prooi op vanuit de lucht en vangen de gespotte vis vervolgens met een ware stootduik: vanaf 30 meter duiken ze loodrecht in zee. Daarbij vouwen ze hun vleugels naar achteren en steken hun snavel recht naar beneden. Zo storten ze zich met wel 100 kilometer per uur in het water.
Voedsel. Meerkoeten eten vooral waterplanten, maar zeker wanneer er jongen zijn worden ook allerlei waterdieren, zoals slakken en visjes, gevoerd en gegeten. Ze eten ook gras. Meerkoeten duiken vaak naar voedsel.
Het nest van de meerkoet is 20 centimeter groot. Het is gemaakt van riet, takjes en bladeren en drijft dicht bij de oever, waaraan het met halmen vastgemaakt is. Aan de kant van het water heeft het nest vaak een soort 'opritje'.
De beestjes die momenteel na middernacht in delen van de haven luidruchtig zijn, staan er volgens boswachter Jacques van der Neut om bekend dat het in paringstijd echte driftkikkers zijn die aan de lopende band met hun bereluide meerkoet-roep hun territorium afbakenen. Het geluid lijkt soms op een keffende hond.
Boten van het merk Jan Van Gent die op Botenbank te koop staan, kosten tussen 95.000 € voor de basismodellen en 95.000 € voor de meest geavanceerde modellen. De modellen met het hoogste motorvermogen zijn voorzien van motoren tot 125 PK, en de lichtere modellen hebben motoren van 125 PK.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
Hoe lang leven Jan-van-genten? Jan-van-genten leven tot wel 35 jaar.
Jan-van-gent vindt zijn intrigerende oorsprong in de oude Engelse naam Bass Goose. Deze zeevogel is genoemd naar de sinds 1447 bekende broedplaats in Scholtand: Bass Rock, een oude vulkanische rots in zee, circa 30 km ten noordoosten van Edinburgh. Bass Goose werd in het Nederlands Bassaangans.
Bij voorkeur eet hij voorn, baars, snoekbaars en paling. De aalscholver eet dagelijks zeker 500 gram vis. Over het algemeen is het een stille vogel, maar in kolonies produceert de aalscholver allerlei kwakende en krakende binnensmondsegeluiden.
Naast zeehonden kan je ook diverse vogels op Düne vinden. Denk hierbij aan Eidereenden, Scholeksters, Bonte Strandlopers, Bontbekplevier, Goudplevier en in het midden van het eiland vind je ook kneutjes en andere vogels.
Een volwassen mannetje is overwegend wit met alleen wat zwart op vleugeltoppen en staart. Het vrouwtje is iets donkerder. Jonge vogels zijn chocoladebruin met een wit gelaat en dito ondervleugel. De snavel van de albatros bestaat uit een aantal verhoornde lagen die met elkaar vergroeid zijn.
In Florida is een 75-jarige man gedood door 's werelds gevaarlijkste vogel, de kasuaris. Dat melden lokale media. De kasuaris is een vleugelloze vogel die tot 1,7 meter groot kan worden. De vogel komt onder andere voor in het regenwoud van Australië en in Nieuw-Guinea.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
De Jan van Gent sloepen zijn er in drie verschillende modellen. Deze luxe motorsloepen zijn verkrijgbaar in een lengte van 6.60 m tot 10.35 meter. De Jan van Gent 6.60, Jan van Gent 8.20 en de Jan van Gent 10.35. De 6.60 en 8.20 zijn leverbaar als Open en Soft Top versie.
Jan-van-genten broeden in kolonies op rots- en klifkusten van eilanden. Nederland maakt geen deel uit van het broedgebied. Volwassen vogels zijn een groot deel van het jaar (mrt-okt) aan de kolonie gebonden, van waaruit ze lange foerageertochten maken, tot meer dan 600 km van de kolonie.
Een gans belandt nog weleens op ons bord tijdens het kerstdiner. Een meerkoet niet en een zwaan al helemaal niet. Hypocriet en zonde, vinden ze bij de Keuken van het Ongewenste Dier. "Zwanenvlees smaakt te gek, maar ze gaan meteen de verbrandingsoven in."
Meerkoeten kunnen heel goed vliegen, met gemak 3000 km; je ziet het alleen nooit, want ze vliegen 's nachts.
Kleppermolentjes worden gebruikt om meerkoeten en waterhoentjes te verjagen. Kleppermolentjes worden door de wind aangedreven. U moet de molentjes op een paal monteren waarbij ze boven het gewas uitsteken.
Verborgen in struiken en bomen vechten veel vogels met elkaar, ook de zogenaamd vreedzame duiven kunnen er wat van, het verschil is dat meerkoeten hun conflicten openlijk beslechten en met veel kabaal. Mannetjes beginnen, aangemoedigd door het gekef van de vrouwtjes, die als de strijd dat vereist graag inspringen.