Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Voorbeelden: Camembert / Brie / Pierre Robert / Chaource / Brillat Savarin is lekker bij Zuid-Afrikaanse Chardonnay, Zuid-Franse Chardonnay en Italiaanse houtgerijpte witte wijnen. Zoete wijn kan ook: Sauternes, Monbazillac, Jurancon of versterkte Muscat-wijn.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Een goede blauwe kaas als roquefort of stilton gaan lekker samen met een Ruby port wijn of een late bottled vintage. Ook een Italiaanse rode zoete wijn gemaakt op de passito manier kan deze kazen goed aan.
Wijn en blauw kaas
probeer riesling, vin santo, witte bourgogne, sauternes, pinot noir, shiraz, een sprankelende of licht mousserende rode wijn, muskaatwijn of port.
Een volle, belegen kaas past vaak goed bij zwaardere biersoorten, zoals bleke pils, bruine ales of zelfs stouts. Je kunt ook een zware gerstewijn proberen. Scherpe blauwe kazen kunnen een zware zwarte stout aan, die anders gemakkelijk andere smaken kan smoren.Zware, fruitige bieren passen ook goed bij blauwe kazen.
Het eerste waar je rekening mee houdt is de zuurgraad en het vet gehalte van de kaas. Bijvoorbeeld: als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een frisse levendige wijn. Als je van een harde kaas houdt dan combineer je deze met een stevige rode wijn.
Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
De lichte aroma's van roze dringende wijn zorgen voor een perfecte balans met de smaken van jonge kaas. Je kunt dan wenden tot verse geitenkaas, cantal of zelfs brie. Deze kazen gaan perfect met roze wijnen van Provence -druivensoorten, zoals Mourvèdre, Cinsault, Carignan of Syrah.
Zachte witschimmelkazen (witflorakazen) zoals brie en camembert passen goed bij traditionele bovengistende bieren, zoals Belgische blonde abdijbieren, tripels, DIPA's en saisons, maar ook met een Vlaams Oud Bruin als Rodenbach gaan ze goed samen.
De Comté is een halfharde Franse kaas gemaakt van rauwe melk. Deze kaas wordt al ruim 800 jaar gemaakt en is de meest gegeten kaas in Frankrijk.
Een frisse, stuivende witte wijn is de logische keuze. Opteer bijvoorbeeld voor een wijn van de Riesling druif of een wijntje uit de Franse Loire. Rijpe vijgen zijn één van de lekkerste dingen om te serveren samen met geitenkaas.
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de kaas ergens op kunt leggen, dus vergeet zeker je toastjes niet! Melba toast, watercrackers, luxere toastjes met een smaakje, plakjes stokbrood. Je kunt kiezen voor één type toast, of wissel lekker af.
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete (stille) dessertwijn is lekker bij rijkere recepten.
Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda. Ook met blauwe kazen zoals: Gorgonzola, Stilton en Roquefort.
Kaas. Harde (schapen)kazen zijn lekker bij primitivo. Denk aan manchego!
Wil je toch een rode wijn met kaas combineren, kies dan een jonge, fruitige wijn zonder houtrijping, van een druivensoort met weinig tannines zoals grenache (Rhône), gamay (Beaujolais), pinot noir (Bourgogne) of barbera (Piemonte).
Welke wijn bij kaas
Voor hardere, pittige kazen zoals Parmezaanse kaas, is een rijke rode wijn zoals een Barolo of Chianti een goede keuze. Bij zoute kazen zoals feta of blauwe kaas, is het goed om te zoeken naar een wijn met een zoete component, zoals een port of een dessertwijn zoals Morio Muskat.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
De oranje coating, vaak aangetroffen op kazen als Gouda en Beemster, is een beschermende plastic laag die de kaas afschermt van schimmels. Aan deze plastic coating wordt vaak ook nog het schimmelwerende middel natamycine (E235) toegevoegd. De concentratie hiervan is gelukkig zo laag dat je er niet ziek van wordt.