Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken.
Thuis ontsluiten gaat het beste
Door de autorit wordt je adrenaline peil verhoogd, hierdoor nemen de weeën vaak af. Ook door de vreemde omgeving (het ziekenhuis) nemen de weeën vaak af. Vooral als je te vroeg naar het ziekenhuis gaat werken deze factoren vertragend op de ontsluiting.
Niet vorderende ontsluiting:
Als, om wat voor reden dan ook, de ontsluiting toch niet vordert en jij het niet langer aan wil kijken, dan zal de verloskundige op een gegeven moment, samen met jullie, besluiten dat het tijd wordt om de hulp van de gynaecoloog in te roepen.
Wissel van houding
Een verticale houding (lopen, staan, zitten) en het wisselen van houding helpt mee om de ontsluiting sneller te laten verlopen. Dit komt omdat bij een verticale houding het hoofdje van de baby optimaal op de baarmoedermond drukt. Het is soms even zoeken naar een goede houding.
Zolang weeën niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen.
Zolang de weeën nog goed te doen zijn is het verstandig je nog af te leiden, probeer een klusje te verzinnen, maak een wandelingetje of probeer (in ieder geval tussen de weeën door) te slapen of rusten. Door de afleiding kan het baringsproces zich in alle rust ontwikkelen. Je zult merken dat je beter kunt ontspannen.
Onregelmatige korte weeën elke 4 – 7 minuten, die 30 – 50sec aanhouden. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond verstrijkt, zacht wordt en 1 – 3cm ontsluit.
Bevalling opwekken door te bewegen
Probeer bijvoorbeeld iedere dag een stukje te wandelen. Ook oefeningen als draaien met je heupen en een paar squats zijn een idee. Zo creëer je meer ruimte in je bekken en kan de zwaartekracht meehelpen.
Dadels hebben een samenstelling die het effect van oxytocine nabootsen.Dit hormoon hebben vrouwen nodig om een zwangerschap te starten. Verder is aan de bovenstaande punten te zien dat dadels erg gezond zijn. Dadels zijn dus voor en tijdens de zwangerschap een goede vrucht om te eten.
Ontsluiten bij tweede kind
Als je al een keer bevallen bent, ontsluit je vaak gemakkelijker dan de eerste keer. Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.
Samen met je verloskundige of gynaecoloog bespreek je wat voor jou het beste is: een spontane bevalling afwachten of inleiden. Ben je langer dan 42 weken zwanger? Dan ben je serotien. Als je serotien bent, neemt de gynaecoloog de zorg voor jou en je baby over.
De latente fase, waarin de weeën zo om de 4 à 5 minuten komen, gaat vanzelf over in de actieve fase, waarin de weeën elkaar steeds sneller opvolgen en steeds heviger worden. De weeën komen nu om de 2 à 3 minuten en duren een volle minuut.
Fase 2, ontsluitingsweeën 3 to 9 cm, de actieve fase
De actieve fase begint bij zo'n 3-4 cm ontsluiting. Als de weeën nu goed aanhouden en sterker worden kun je rekenen op ongeveer een centimeter ontsluiting per uur. De weeën worden in deze fase pijnlijker en je hebt je volle concentratie nodig om ze op te vangen.
Vaak kun je tijdens de latente fase ook nog gewoon doorgaan met wat je aan het doen was en hoef je je nog niet op de pijn te concentreren. Naarmate je 2 cm ontsluiting hebt, zullen de weeën steeds regelmatiger worden en zo'n 45 seconden duren. Bij 3 cm worden de weeën steeds krachtiger, pijnlijker en gaan langer duren.
Je kunt je weeën 'wegpuffen'. Adem diep in door je neus en adem uit in kleine, korte pufjes.Je blaast de lucht door je mond naar buiten.
De methode die vaak gebruikt wordt om de baarmoedermond te rijpen is het inbrengen van een dun slangetje met een ballonnetje in de baarmoedermond. Dit slangetje heet de Foleykatheter. Na plaatsing van de katheter wordt het ballonnetje met zoutoplossing gevuld tot het de grootte heeft van een stuiterbal.
Ananas, bitter lemon of tonic
Dit stofje zou een stimulerende werking hebben op de bevalling.
Bevalling opwekken door tepelstimulatie
Door je tepels te stimuleren met bijvoorbeeld massage, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit is hetzelfde hormoon dat de weeën in gang zet. Let op: om genoeg hormonen vrij te laten komen, moet de tepelstimulatie wel een tijdje worden volgehouden.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
De prostaglandines zorgen ervoor dat de baarmoedermond verweekt , ook geven ze voorweeën. Door het hoger worden van het prostaglandine-gehalte worden de hersenen van moeder op een gegeven moment aangezet om oxytocine te gaan maken. Oxytocine is HET bevalhormoon. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen.Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Blijf in beweging en loop iedere dag een rondje, maar neem ook eens de tijd voor een dutje op de bank. De meeste vrouwen krijgen aan het einde van de zwangerschap steeds meer last van het bekken en rugpijn. Dat is natuurlijk ook niet zo gek want je buik wordt dikker en zwaarder, waardoor je uit balans raakt.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
Een belangrijk onderscheid is het verschil tussen een zware of een traumatische bevalervaring. Een zware bevalling is pittig, vraagt hersteltijd en dan krijgt het een plekje. Bij een traumatische bevalling laat de bevalling sporen na. Sporen die ofwel na lange tijd pas minder diep worden of dit extra aandacht behoeven.
Letterlijk zijn voorweeën weeën vóórdat de bevalling begint. Het zijn weeën die nog geen of nauwelijks ontsluiting veroorzaken. Vaak zit er tussen deze weeën meer dan vijf minuten. Ze zijn licht tot pijnlijk.