Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Alcohol tast bij grote hoeveelheden tijdelijk het zenuwstelsel aan. Hierdoor worden prikkels in het lichaam niet meer goed overgedragen. Onder andere werkt de peristaltiek (de samentrekking van de darmwand waardoor de darminhoud wordt voortbewogen) in de darmen dan niet meer goed. Dit kan juist diarree veroorzaken.
Af en toe een glas rode wijn drinken verbetert de werking van je darmen. Uit een Brits onderzoek blijkt dat de drank het aantal nuttige bacteriën die daarin leven, doet toenemen. Gepubliceerd op 31 Augustus 2019 om 07h00 Leestijd 2 min. Aan de wetenschap mag je nooit twijfelen.
Overmatig alcoholgebruik heeft een negatieve invloed op de spijsvertering.Het ontregelt je stoelgang.
Bier barst van de koolhydraten en normaal gesproken breekt je lichaam deze af. Maar veel drinken in combinatie met een versnelde spijsvertering zorgt ervoor dat niet alle koolhydraten worden verteerd voordat ze hun bestemming bereiken: de dikke darm.
Diarree na alcohol drinken
Alcohol is slecht voor je darmen en zorgt ervoor dat je darmslijmvlies ontstoken raakt. Bovendien maak je meer maagzuur aan door alcohol, dat je darmen nog verder aantast. Als reactie gaan je darmen sneller werken om alle gifstoffen je lichaam uit te krijgen.
Ook je kans op darmkanker is groter als je alcohol drinkt. Hoe meer je drinkt, hoe groter je kans op darmkanker.
Gevolgen van dagelijks alcohol drinken
Alcohol is slecht voor je gezondheid en verhoogt je risico op kanker, beroerte, impotentie en onvruchtbaarheid. Overmatig alcoholgebruik kan negatieve gevolgen hebben voor je relaties en je dagelijkse bezigheden, zoals school, studie of werk.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten.
In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.
Microbioom. Alcohol heeft ook effecten op je microbioom en je darmwand. Het drinken van alcohol kan zorgen voor een vermindering van 'goede bacteriën' en een groei van 'slechte bacteriën', waardoor het microbioom uit balans raakt.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten.Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Het lichaam kan de stoffen dan niet afbreken, maar er is geen sprake van een acute reactie. Symptomen van een alcoholintolerantie zijn onder andere ademhalingsproblemen, diarree, een rood gezicht, hoofdpijn, maagpijn of maagzuur en netelroos of een andere huiduitslag [9].
Diarree door alcohol komt vrij vaak voor en heeft verschillende oorzaken. Allereerst is alcohol zeer slecht voor je darmen. Je darmslijmvlies kan gaan ontsteken en ook het extra maagzuur dat je door alcohol aanmaakt is slecht voor je darmen.
Op de lange termijn kan alcohol je organen beschadigen. Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier (pancreas), longen, hart- en bloedvaten, de darmen en de hersenen. Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn.
Zo'n verstoorde darmflora kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, een slechte stoelgang, constipatie of obstipatie, winderigheid, vitaminetekort en een verminderde stofwisseling. Als je darmflora uit balans is, is het belangrijk om deze te herstellen en terug in een goed evenwicht te brengen!
Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden. Ze komen dus onverteerd in de dikke darm terecht.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.