Vrienden geven ons het gevoel dat ons leven zinvol is en vergroten onze veerkracht. In het bijzijn van vrienden vermindert stress en stijgt ons zelfvertrouwen. Vriendschappen zijn zelfs levensverlengend: hoe beter onze vriendschapsbanden, hoe ouder we worden.
Vriendschap is een nauwe relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen. Hierbij speelt het geslacht geen rol en daarnaast seksualiteit vaak ook niet. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.
Er is een wederzijds gevoel van verbinding en we vinden het geluk van de ander belangrijk en willen daar een bijdrage aan leveren. Een goede vriend of vriendin zal je met respect behandelen en je principes, normen en waarden respecteren. Kortom een goede vriend of vriendin is goud waard.
Innige (m/v) vriendschap is een buitencategorie vriendschap die gebaseerd is op emotionele en spirituele intimiteit. Nabijheid. Nabijheid gedragen door een intens affectieve, liefdevolle band. Innigheid is daarmee tevens een koninklijke spirituele weg om vrij tot jezelf te komen terwijl je innig tot de ander komt.
Vrienden geven ons het gevoel dat ons leven zinvol is en vergroten onze veerkracht. In het bijzijn van vrienden vermindert stress en stijgt ons zelfvertrouwen. Vriendschappen zijn zelfs levensverlengend: hoe beter onze vriendschapsbanden, hoe ouder we worden.
Vriendschap is evenredig participeren en delen, genieten van elkaars gezelschap en elkaar helpen in nood. Echte vrienden geloven dat ze in elkaars belang handelen. Ze aanvaarden de ander, respecteren, begrijpen en vertrouwen elkaar. Ze kunnen zichzelf zijn en hoeven zich niet anders te gedragen.
Diepe vriendschap
Wanneer een vriendschap eenmaal gevestigd is, is intimiteit datgene wat ons bij elkaar houdt. Wederzijds begrip, authenticiteit, vertrouwen, loyaliteit, zorgzaamheid, hulp in tijden van nood – het zijn allemaal belangrijke ingrediënten voor een langdurige, diepe vriendschap.
Soms raak je elkaar kwijt, vind je elkaar jaren later weer terug en voelt het weer als vanouds. Bij vriendschap gaat om de verbinding, de emotie, het vertrouwen, het gevoel van eigenwaarde. Echte vriendschap is onvoorwaardelijk. Het gaat om het respect naar elkaar toe, jezelf bij die ander kunnen zijn.
Een diepe vriendschap met iemand kan van grote waarde zijn in het leven en draagt bij aan allerlei aspecten die samenhangen met ons mentaal welzijn. Eva vertelt: “Vriendschappen creëren een gevoel van verbondenheid en sociale steun. Je hebt iemand om je worstelingen mee te delen, maar ook om je successen te vieren.
Waar het om draait in een vriendschap is respect en vertrouwen. Je moet er vanuit kunnen gaan dat je jezelf mag zijn bij de ander en hem of haar alles toe kunt vertrouwen. Zodra daar een scheurtje in ontstaat, gaat het doorgaans bergafwaarts met de vriendschap.
Jaloers zijn op ander vrienden is dan ook taboe. En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
Vrienden zorgen ervoor dat kinderen erbij horen, een eigen plekje veroveren, zichzelf en hun eigen gevoelens beter leren kennen. Door vriendschap ontwikkelen kinderen ook hun sociale vaardigheden. Ze leren zich te verbinden met kinderen van dezelfde leeftijd en te verplaatsen in een ander.
Dé basis van echte vriendschap is wederzijds vertrouwen. Je geeft jezelf een beetje bij beetje bloot, en je bekijkt hoe de ander ermee omgaat. Als jullie respectvol met elkaars geheimen omgaan, is dat erg waardevol voor jullie band. Het is fijn om iemand te kunnen vertrouwen, maar ook om vertrouwd te worden.
De eerste belangrijke factor in het opdelen van vriendschappen bleek te maken te hebben met de tijd die je samen doorbrengt. Er was 50 uur nodig om van een kennis naar een losse vriend te gaan, 90 uur om er een echte vriend van te maken en maar liefst 200 uur om te kunnen spreken van een beste vriend.
Hoe lang een vriendschap duurt is bij ieder persoon verschillend. Je kan een vriend of vriendin voor een dag hebben maar ook voor jarenlang. Vriendschappen blijven zolang beide personen dit willen. Je kan 'vrienden' of beste 'vrienden' zijn.
Wissel van de wacht. Verhalen over vrienden en vriendinnen die in ons leven kwamen, en die bleven of weer weggingen: we hebben ze allemaal. Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit heel normaal is. Sociologen van de universiteit van Utrecht ontdekten dat onze vriendenkring zich om de zeven jaar vernieuwt.
Kan men van vriendschap naar liefde gaan? Het antwoord is ja. Uitgaan met een vriend(in) geeft u het gevoel dat de relatie een solide basis heeft. U kent zijn fouten en goede eigenschappen reeds, u hebt samen belangrijke fasen doorgemaakt, u kent elkaar al een tijdje.
Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.
Vriendschap is liefde voor een ander, maar zonder seksuele betekenis. Vriendschap is tweerichtingsverkeer: de genegenheid is dus wederzijds. Beide vrienden zijn zich bewust van hun onderlinge vriendschap. Vriendschap is onzelfzuchtig: vrienden willen het beste voor elkaar.
Bij hechte vriendschappen gaat het erom elkaar te steunen in zowel leuke als moeilijke tijden. En vergeet niet dat die steun wederzijds moet zijn. 'Als je merkt dat geven en nemen gelijk zijn, is dat een teken dat jullie een gelijkwaardige hechte vriendschap hebben', zegt Gardner.
Echte vriendinnen zijn er altijd voor je. Hoe druk ze het ook hebben, ze maken altijd tijd voor je vrij. Het komt misschien niet altijd even gelegen, maar je zal ze nooit horen klagen. Echte vriendinnen steunen elkaar door dik en dun.
Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen beter met stress om kunnen gaan als ze regelmatig hun vrienden zien.
Wat betreft 'gewone' vrienden ligt het gemiddelde wereldwijd op 7. Het gemiddelde aantal goede kennissen dat iemand heeft bedraagt volgens het onderzoek ongeveer 20.