Alleen uw eigen kinderen en niet hun aangetrouwde partners zijn op grond van de wet uw erfgenamen. U hoeft 'de koude kant' dus niet specifiek te onterven. Toch kan uw (voormalige) schoondochter of schoonzoon recht hebben op een deel van uw erfenis.
Een uitsluitingsclausule is een voorwaarde (clausule) in een testament of bij een schenking. Iemand die een erfenis nalaat of een schenking doet, bepaalt dat die niet in de gemeenschap van goederen valt van de erfgenaam of de ontvanger van de schenking.
Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.
Wat is koude uitsluiting? Wilt u al uw bezittingen en schulden apart van elkaar houden? Dan spreekt u in de huwelijkse voorwaarden 'koude uitsluiting' af. Dat betekent dat u allebei uw eigen vermogen houdt tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Een uitsluitingsclausule (laten) regelen in het testament is nog steeds raadzaam. Hiermee blijft de erfenis altijd privévermogen van het eigen kind. Belangrijk hierbij is dat de uitsluitingsclausule altijd vóór eventuele huwelijkse voorwaarden gaat!
Alleen uw eigen kinderen en niet hun aangetrouwde partners zijn op grond van de wet uw erfgenamen. U hoeft 'de koude kant' dus niet specifiek te onterven. Toch kan uw (voormalige) schoondochter of schoonzoon recht hebben op een deel van uw erfenis.
Een overeenkomst van huwelijkse voorwaarden waarbij tussen partijen geen enkele gemeenschap van goederen bestaat wordt ook wel koude uitsluiting genoemd. Bij deze variant van huwelijkse voorwaarden regelen beide partners dat hun inkomen of vermogen op geen enkele wijze samenvloeit of verrekend wordt.
In een uitsluitingsclausule bepaalt u dat een erfenis of schenking niet in de gemeenschap van de ontvanger valt. Dit betekent dat uw erfenis of schenking eigendom blijft van de ontvanger. Diegene hoeft dit niet te delen met zijn of haar partner als de relatie eindigt door een scheiding.
Bent u vóór 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden, dan bent u getrouwd in een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn. Ook erfenissen en schenkingen zijn van u samen.
het Centraal Testamentenregister;een notaris;de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.
Als men spreekt over de koude kant, bedoelt men de aangetrouwde kant, de niet-echte familie. Over het algemeen gaat ons die familie wat minder aan het hart dan de bloedverwanten (zij laten ons koud). Daar komt de uitdrukking 'de koude kant' vandaan.
Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Een harde uitsluitingsclausule in uw testament bepaalt dat uw erfenis nooit in de gemeenschap van goederen van uw kind en schoonkind mag vallen. Uw erfenis blijft daardoor altijd van uw kind in privé. Als het huwelijk van uw kind en schoonkind eindigt, dan hoeven zij uw erfenis dus niet te delen.
Legitieme portie
Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft.
Wanneer de echtscheiding is afgerond maak je in principe geen aanspraak op een erfenis (die vrijvalt na de scheiding) van één van je schoonouders. Dit kan alleen als de erflater een insluitingsclausule heeft opgenomen in het testament waardoor je alsnog van hem of haar kan erven.
Huwelijkse voorwaarden hebben niet het effect van een testament. In je huwelijkse voorwaarden bepaal je niet wie je erfgenamen zijn. Alleen de vermogensrechtelijke verhouding tussen de beide echtgenoten tijdens het huwelijk (vragen als wat is van wie, wie is voor welke schulden aansprakelijk) is geregeld.
Bij een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen is iedere partner voor de helft eigenaar van de woning. Het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt. Het doet er ook niet toe op wiens naam het huis staat. Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis.
Als u een erfenis ontvangt en de overledene heeft bepaald dat de goederen uitsluitend voor u bestemd zijn (uitsluitingsclausule) dan vallen die goederen buiten de gemeenschap van goederen.
Nee, je hoeft voor een schenking niet altijd langs de notaris. Je kunt namelijk ook zelf een schenkingsovereenkomst opstellen. Maar voor een schenking op papier, dat is een schenking die pas wordt uitgevoerd bij het overlijden van de schenker, moet je wel langs de notaris.
Overweegt u een schenking op papier te doen? Laat u dan bij uw notaris goed voorlichten. Een schenking op papier kan ook zonder notaris worden opgemaakt, maar uiterlijk 180 dagen voor uw overlijden moet u zorgen dat de schenking is afgelost of notarieel is vastgelegd.
Uitsluiting elke gemeenschap van goederen
In de praktijk kwam vroeger veel voor de vorm voor van algehele uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen. Dat is precies de tegenpool van de gemeenschap van goederen: niets is gemeenschappelijk behalve dat wat men gezamenlijk aankoopt. Dit geldt ook voor schulden.
Ook bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden of bij een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden ben je na de scheiding wettelijk verplicht om financieel voor elkaar en de eventuele kinderen te blijven zorgen. Je krijgt dus ook in deze situatie gewoon te maken met partner- en kinderalimentatie.
Onder de fysieke inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Was je getrouwd in gemeenschap van goederen of had je een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Ga je scheiden, dan krijgen jullie allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.