Boter kan een week buiten de koelkast bewaard worden, mits het op een droge, koele plek is. Je keukenkastje zal zich dus prima lenen als bewaarplek, mits het buiten niet hartstikke warm is. Loopt de temperatuur buiten hoog op, dan kun je de boter beter toch in de koelkast bewaren.
Boter bederft niet door bacteriën, maar door zogeheten vetoxidatie. Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek.
Boter buiten de koelkast bewaren
Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De meeste soorten boter kun je prima op het aanrecht bewaren. Er is wel een maar: liever niet langer dan een week en niet op een kamertemperatuur hoger dan 21 graden. Roomboter is gemaakt van zuivel en zuivel bewaar je meestal bij koele temperaturen.
Kamertemperatuur. De meeste soorten boter kun je prima buiten de koelkast bewaren. Boter bestaat namelijk voor het overgrote gedeelte uit vet, waardoor het niet snel zal bederven. Daarnaast zit er in (gezouten) boter zout, waardoor het niet snel beschimmeld wordt.
"Op zich niet verkeerd, want als je boter gewoon open zou laten liggen, wordt deze al na een week ranzig, soms zelfs eerder. Maar goed afgesloten en koel bewaard, duurt het ongeveer zes weken voordat roomboter bederft."
Zodus: zowel voor bakboter als voor olie krijg je vooral een slechte geur of smaak als het product vervallen is. Je neus is voor deze producten dus een ideale controle. Voor bakboter kunnen er ook veiligheidsproblemen optreden, waardoor je dit product toch best niet te lang over tijd laat gaan.
Boter is microbiologisch stabiel
Ook schimmels groeien niet in boter, maar toch kan het voorkomen dat bij het verpakken de lucht sporen van schimmels bevat. "De blaasjes met water zitten ook aan de buitenkant van de boter, waardoor er dan op het oppervlak van het blok schimmels kunnen uitgroeien", vertelt Beumer.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar. Margarineproducten kun je het best in de koelkast bewaren. De temperatuur in de koelkast is constant en laag.
Boter kan binnen een paar weken na aankoop wel chemisch bederven. En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig.
Buiten het seizoen krijgen koeien minder gras binnen en dat in combinatie met de palmolie zorgt ervoor dat de boter verschuift van smeerbare boter naar - in het extreemste geval - een blok boter die meer op beton lijkt.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Op het aanrecht
Pas op, door contact met zuurstof kan de boter geel verkleuren en oxideren. Dat betekent dat je boter ranzig wordt, en da's niet lekker om te eten.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
LURPAK® KWALITEIT
Lurpak® is een roomboter die wordt gemaakt van verse volle melk. Het meest waardevolle en smaakvolle onderdeel van de melk, de room, wordt eerst een aantal uren gerijpt, voordat deze wordt gebruikt om boter van te karnen.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Griekse yoghurt kun je gerust nog één à twee weken na vervaldatum opeten. Voorwaarde is wel dat je 'm al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.