Er dient voldoende vrijheid (minstens drie vingers) te zijn tussen de schoft (wervels) en de kamer. Dit kun je controleren door in de stijgbeugels te gaan staan en te voelen of er dan nog steeds drie vingers tussen passen. Als dit niet het geval is past het zadel niet op het paard.
De zit op een stadsfiets, vakantiefiets of racefiets heeft veel invloed op de breedte van het zadel. Het komt zelden voor dat de zadels tussen deze fietsen uitwisselbaar zijn. Over het algemeen geldt: hoe sportiever de zit hoe smaller het zadel. Dit komt doordat je bekken kantelt wanneer je meer voorover gebogen zit.
De zitmaat of inchmaat: De inchmaat is afhankelijk van de confectiemaat van de ruiter. [de “broekmaat”]. 15 en 16 inch zadels zijn over het algemeen geschikt voor kinderen; 17 en 18 inch zadels zijn over het algemeen geschikt voor volwassenen.
Een zadel moet achter de schouders van je paard liggen. Terwijl je paard beweegt komen de schouders achteruit en op dat ogenblik mag de vorm van de boom van het zadel je paard niet hinderen.
Dit kun je controleren door in de stijgbeugels te gaan staan en te voelen of er dan nog steeds drie vingers tussen passen. Als dit niet het geval is past het zadel niet op het paard. Voel ook wat verder naar achteren of daar ook nog voldoende ruimte is tussen het zadel en de ruggenwervels.
4c) Uiterlijke kenmerken van slecht passende zadels
Te brede kamer/zadelboom = boom drukt op schoft. Te smalle kamer/zadelboom = zadel knelt achter de schouderbladen. Te diepe (gezonken) zit of (te brede) zadelboom tegen rug = ruggengraat wordt beschadigd, vaak ook te weinig gespierde rug.
Heb je een recreatieve zithouding (meer rechtop), tel dan 2 cm op bij de gemeten afstand om jouw zadelbreedte te bepalen. Heb je een sportieve zithouding zoals op een racefiets (diepere zit), tel dan 1 cm op bij de gemeten afstand om jouw zadelbreedte te bepalen. Voor een tijdritzadel tel je er 0 cm bij op.
Uw zadel passen – de inchmaat bij zadels
Een inch is een Engelse maat aanduiding, als bij het zadel 17″ staat dan wil dat dus zeggen dat de zitmaat 17 inch is. Een inch is 2,54 cm en dus is de zitlengte bij dat zadel dan dus 43cm.
De maten zijn dan als volgt: 0 36 cm / 16 – 16,5 inch, I 39 cm / 17 – 17,5 inch, II 42 cm / 18 – 18,5 inch, IIIL Size II with extra long flaps. Hoe meet je de boombreedte? voelen in het zadel. Je kan ook goed voelen waar die takken eindigen.
Kies een zadel dat bij jouw lichaam past
Ga erop zitten, en wel zo dat je zitbotjes in het karton drukken. Probeer vast te stellen wat de drukpunten zijn en meet de afstand. Doorgaans ervaren vrouwen vaker zadelpijn door zere zitbotjes. De zitbotjes zitten doorgaans bij vrouwen iets verder uit elkaar dan bij mannen.
De gleuf ontlast het perineum maar ook het stuitje. De vulling is stevig maar blijft tegendruk geven. Je zakt hier niet ver in weg en het stuitje blijft vrij.
Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.
Wat je nodig hebt voor korte, brede paarden is een zadel met een voldoende groot, kort contactoppervlak dat de lendenstreek volledig vrijlaat. Het zadel mag de schoudervrijheid niet beperken en moet zo breed mogelijk zijn.
Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
De aanschafprijs van een zadel is niet gering. Maar wanneer je kiest voor een ambachtelijk gemaakt zadel van degelijk Engels leer, dan kan een zadel makkelijk 25 tot 30 jaar mee. Uiteraard hangt dat af van de kwaliteit, maar zeker ook van het onderhoud.
Met de vuistregel dat een zadel niet langer mag zijn dan de 18e rib moet men genuanceerder omgaan. Het is correct dat de 18e borstwervel de grens is voor de lengte van de zadelboom voor een sportpaard met een sportzadel (dressuur- of springzadel).
Een te lage zadelstand heeft tot gevolg dat de benen te veel gebogen zijn, wat kan leiden tot overbelasting van knieschijf en bovenbeen. Wanneer het zadel te ver naar voren staat (steile zitbuishoek), veroorzaakt dit een kleine hoek in het kniegewricht waardoor overbelasting op de loer ligt.
Instellen van de juiste zithoogte. Om vermoeidheid van de spieren zo lang mogelijk uit te stellen is de juiste zithoogte van belang. Als het zadel te laag is ingesteld, moet de knie te sterk buigen.
Verschil tussen mannen- en vrouwenzadels
Simpel gezegd zijn dameszadels wat breder aan de achterkant, hebben ze een wat kortere punt en zijn ze iets zachter. Bij mannenzadels is de punt vaak wat langer, is de achterzijde wat smaller en heeft het dek wat minder padding.
Het zadel mag niet omhoog komen aan de achterkant. De ruimte tussen het panel aan de voorkant en de ligging op het paard moet zodanig zijn dat je er zonder druk met je hand tussendoor kunt glijden. Tussen de kamer van het zadel en de schoft van het paard moet minimaal 3 vingers ruimte zitten.
Een zadel met smalle boom is over het algemeen geschikt voor paarden met smalle bouw. Een zadel met medium boom is over het algemeen geschikt voor een gemiddelde bouw. En een zadel met brede boom of extra brede boom is over het algemeen geschikt voor paarden met brede bouw.