Titanium wordt zo door het lichaam geaccepteerd dat het botweefsel ermee vergroeit. Een allergische reactie ontstaat door ionenuitwisseling met de huid. Nikkel is hierdoor berucht, zelfs plastics kunnen irritaties veroorzaken. Titanium wordt daarentegen door het lichaam geaccepteerd als niet lichaamsvreemde stof.
Een implantaat wordt niet voor niets van titanium gemaakt. Deze materiaalsoort is namelijk biocompatibel. Dit wil zeggen dat het lichaam het materiaal niet afstoot. Omdat het lichaam titanium niet afstoot, kan het bot hier direct tegenaan groeien.
Titanium is een van de sterkste metalen op aarde. Het is ook extreem licht, dus wordt het vaak gebruikt in de ruimtevaarttechniek. Voor sieraden is titanium zeer goed bestand tegen krassen en deuken. Het is ook hypoallergeen en nikkelvrij, dus een prima keuze voor mensen met een nikkelallergie.
Titaan is namelijk bestand tegen de allermeeste chemicaliën, zeewater, zouten, logen, halogenen en chloorverbindingen. Titaan behoeft geen kathodische bescherming en is ook niet gevoelig voor de steeds grotere problemen die microbiële geïnduceerde corrosie (MIC) met zich meebrengen.
Het wordt verwerkt tot plaatwerk, maar ook gesmeed, verspaand en – sinds kort – zelfs geprint met 3D-printers. Helaas is het ook erg kostbaar: de prijs voor een kilo titanium is zo'n 45 euro, meer dan tien keer zo duur als aluminium.
Titanium is geen edelmetaal en heeft niet de waarde van goud of andere edelmetalen, dus een titanium prothese kan beter niet uit het lichaam worden verwijderd voor financiële doeleinden. De titanium prijs is afhankelijk van de legering en van vraag en aanbod in de markt. Er is geen vaste metaalkoers voor.
Een belangrijk aspect van titanium en zirkonium is dat ze corrosie-bestendig zijn en allergievrij. Ze worden daarom veelvuldig gebruikt voor medische implantaten. Titanium kan door speciale behandelingen bovendien gekleurd worden in mooie intensieve kleuren.
Implantaten van het metaal titanium kunnen zonder problemen in de MRI-scanner. Deze zijn niet magnetisch.
Omdat titanium anti-allergisch, sterk en makkelijk te bewerken is, is het ook in de sieradenindustrie een geliefd materiaal. Het wordt ook voor horloges regelmatig gebruikt. Vooral voor mensen die allergisch zijn voor staal is titanium een goede oplossing. Titanium kan zeer goed tegen zonlicht, water en transpiratie.
Denk bijvoorbeeld aan latexverf of tandpasta. Het zit ook als kleurstof in medicijnen en voedingsmiddelen, zoals snoep, koffiecreamer, bak- en taartdecoratieproducten en witte sauzen. Bij voedingsmiddelen staat titaniumdioxide op de verpakking in de ingrediëntenlijst vaak vermeld als E171.
Titanium is het negende meest voorkomende element op aarde. Wat titanium zo duur maakt is het complexe productieproces om het vanuit het ertsmineraal te winnen. Dit gebeurt door middel van het Kroll-proces dat tijdrovend en energieverslindend is. Uit dit proces ontstaat het zogenoemde titanium sponge.
Het materiaal staat bekend om een paar verschillende eigenschappen. Titanium heeft een goede corrosiebestendigheid, Heeft een gunstige massa-sterkte verhouding, waarmee titaan net zo sterk is als staal, maar heeft maar een dichtheid van 60% en is het enige metaal dat brandbaar is in een atmosfeer van zuivere stikstof.
Titanium sieraden kunnen daarom door iedereen gedragen worden. Je komt het metaal tegen in horloges, maar ook in oorbellen, hangers, ringen, kettingen en vele andere sieraden. Nadeel van titanium is dat we de ringen niet op maat kunnen maken!
Een klikgebit zit vast in de mond en maakt het makkelijker om op een normale manier te eten.De implantaten zorgen ervoor dat ook tijdens het praten en lachen het gebit goed blijft zitten. U heeft niet tot nauwelijks last van drukplekken en de kaak (het kaakbot) zal dankzij de implantaten niet verder slinken.
Na het plaatsten
Het kaakbot heeft twee tot drie maanden nodig om stevig rond het geplaatste implantaat te groeien. Gedurende deze periode mag het implantaat niet belast worden en dient u uw dieet aan te passen. Dit wil zeggen dat u alles mag eten en drinken mits het goed gaar en zacht is.
Puur titanium kan niet roesten, aantasten of corroderen. Het is 20 keer beter bestand tegen corrosie dan gebruikelijke metalen monturen van nikkel-koper legeringen zoal monel. Titanium brillen worden vrijwel altijd van een titanium legering gemaakt en bewerkt met lak wat invloed heeft op corrosie bestendigheid.
In tegenstelling tot titanium Grade 1 & 2, is Grade 3 titanium veel sterker, maar wel minder vervormbaar. De slagvastheid, dus het vermogen van het metaal om schokken en slagen op te vangen zonder te breken, is bij Grade 3 titanium goed, ook bij lagere temperaturen.
Titanium, of titaan zoals dit metaal ook wel wordt genoemd, bezit een karakteristieke zilvergrijs-witte kleur. Titanium is een van de hardste (natuurlijke) metalen ter wereld.
Titanium is een van de meest voorkomende metalen op aarde, maar het komt niet van nature voor in deze elementaire vorm. Titaandioxide, ook wel bekend als titanium(IV)oxide of titania, is de van nature voorkomende verbinding die ontstaat wanneer titanium reageert met zuurstof in de lucht.
Qua kleur is titanium iets donkerder dan zilver, en volledig corrosiebestendig. Dit betekent dus ook dat het materiaal niet kan verkleuren! Het is wel mogelijk om titanium te verkleuren met behulp van elektriciteit. Dit proces heet anodiseren.
Titanium is hypoallergeen, zelfs de meest gevoelige huid kan het verdragen. Daarnaast neemt het snel de lichaamstemperatuur over, waardoor het niet koud aanvoelt op de huid. Dit geeft een extra draagcomfort.
Goud is duurder dan titanium of staal. Een ring van platina kost juist meer dan een ring van goud.
Titaan en titaan legeringen worden toegepast in vliegtuigen, raketten en en andere projectielen waar laag gewicht en temperatuurbestendigheid van belang zijn. Omdat titaan niet reageert in het menselijk lichaam wordt het gebruikt voor kunstheupen, botpinnen en andere implantaten.
De titanium prijs is op dit moment zo'n 45 euro per kg als je kiest voor 100% materiaal. Echter wordt er in de realiteit vaak gekozen voor een combinatie met andere metaalsoorten. Dit kan gigantisch in prijs schelen, want dan kan het zomaar zijn dat je slechts €25,- per kg betaald voor een samenstelling.