Kaleien is geen verf of een product, het is een techniek. Kaleien kan je omschrijven als een oude schildertechniek, waarbij dunne kalkpleister met een kwast op een muur wordt aangebracht, helemaal anders dus dan een gevel cementeren. Het kan zowel worden toegepast bij gevels, maar ook bij binnenmuren.
Prijs muren kaleien
Een kleine onoplettendheid is vaak al voldoende voor een slecht eindresultaat. Door het werk te laten uitvoeren door een professionele schilder, kan je jarenlang genieten van een mooi resultaat. De kostprijs voor kaleien kost ongeveer 25 à 35 euro / m².
Kaleien is op het eerste gezicht minder duur dan schilderen omdat de pleister goedkoper is dan kwaliteitsverf. Aan de andere kant vraagt kaleien heel wat meer werk dan het schilderen van je gevel. De pleister wordt immers aangebracht met een vierkante, brede blokborstel in plaats van met een gewone verfrol.
Gecementeerde gevelsteen voor een snel resultaat
In plaats van het naderhand kaleien van de gevel, kunt u ook kiezen voor een gecementeerde steen. Deze heeft een extra cementlaag. De cementlaag wordt op de gebakken steen aangebracht, wat hetzelfde effect geeft als bij een gekaleide gevel.
De combinatie van hydraulische kalk en tras zorgt ervoor dat deze kalei ook in vochtige omstandigheden kan aangebracht worden en zo lang houdt in weer en wind. Reken op een levensduur van minstens 15-20 jaar.
Ga je zelf je woning kaleien? Dan zal je tussen de 6 en 8 euro per vierkante meter betalen. Daarbij komen nog wel de kosten van het nodige materiaal. Als je je gevel wil laten kaleien door een professional, dan moet je rekening houden met een prijs tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter.
Een doe-het-zelver kan zelf zijn gevel kaleien. Kaleien gebeurt in verschillende lagen. Je moet je er als doe-het-zelver dus wel van bewust zijn dat dit een zeer tijdrovende klus is. Weet ook dat fouten bij doe-het-zelven snel gemaakt zijn, wat de kosten achteraf aardig kan doen oplopen.
Mogelijke oplossingen voor het herstellen van crepi
Voor het opvullen van grote scheuren kan je overwegen om te werken met kalei. Dit is erg handig om oneffenheden te weg te werken. De kalei beschermt ook tegen vocht.
Wanneer je ervoor kiest om jouw gevel te laten bewerken dan is het belangrijk dat je in gedachten houdt dat je om de zoveel jaar een nieuwe laag kalei zal moeten laten aanbrengen. Na verloop van tijd zal de laag op de gevel zijn afgesleten, hierdoor is deze aan vervanging toe.
"Je kan een gekaleide buitenmuur enkel overschilderen met een niet-carbonatieremmende gevelverf", stelt Emiel Balliauw van Akzo Nobel. "Een gekaleide buitenmuur mag je zeker niet overschilderen met een standaard gevelverf."
Kalei aanbrengen gebeurt best gelijkmatig, in vloeiende bewegingen en in kruisvorm. Eerst horizontaal, dan verticaal. Meerdere dunne lagen zijn beter dan 1 dikke laag. De eerste laag mag niet volledig uitgedroogd zijn bij het aanbrengen van de volgende laag.
Het kaleipoeder heeft van zichzelf een beige/grijze kleur. Deze noemen we de "naturel" kleur. Om deze kleur te bekomen heeft u enkel het kaleipoeder en water nodig.
Het verbruik van Kalei is +- 1,5 kg/m²/2 lagen en is sterk afhankelijk van de ondergrond en de hoeveelheid aanmaakwater. Kalei dient aangebracht te worden bij een omgevings - en ondergrondtemperatuur tussen de 5 en 25 ° C.
Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister met een blokborstel op de muur (meestal metselwerk) wordt aangebracht. Bovenop de kaleilaag wordt meestal ook nog een kalkverf aangebracht.
Kalk: Een matte binnenmuurverf met subtiele borselstrepen. Kan ook op hout, mdf, metaal of oude verflagen aangebracht worden.
Vaak wordt er een grondlaag op de muren geplaatst met een mortel op basis van kalk. Daarna wordt een schildering aangebracht met kalkverf volgens de frescotechniek. Hierbij worden verschillende verflagen aangebracht op één dag tijd. Bij elke verfbeurt gaat men de verf wat minder verdunnen.
Wat is kaleien precies? Kaleien is een oude schildertechniek waarbij dunne kalkpleister met een blokkwast op een muur (vaak metselwerk) wordt uitgestreken. Deze techniek wordt zowel toegepast bij gevels als binnenmuren en zowel bij nieuwbouw als renovaties.
Mogelijke uitvoeringen + crepi prijs. Voor het renoveren van een gevel met crepi moet je rekening houden met een gemiddelde prijs die varieert van €40 tot €140 per m². De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort gevelbepleistering en het al dan niet voorzien van isolatie.
Crepi schilderen kan met verschillende soorten verf. Je kiest best voor acryllaatverf of silicaatverf. Welke van deze twee soorten het beste is voor jouw gevel, is afhankelijk van situatie tot situatie.
Het plaatsen van crepi met isolatie (15 cm EPS) kost gemiddeld 100 à 140 euro per vierkante meter (incl. btw en plaatsing). De prijs van gevelisolatie met crepi is afhankelijk van het type isolatie en de dikte ervan. De dikte bepaal je zelf, toch is het verstandig om het zo dik mogelijk aan te brengen.
moet je volledig verwijderen! Indien de verflagen zeer goed vast hangen, kan je overschakelen naar een kalei met extra bindmiddelen zoals cement en kunststof (vb de Keim Universeel kalei) om toch met kalei te kunnen verder werken.
Kalei maken
Allereerst blus je de gebrande kalk (in poedervorm of brokvorm) door er water aan toe te voegen. Hierdoor ontstaat een chemische reactie die resulteert in gebluste kalk. Belangrijk is dat alle vloeistof verdampt tijdens deze chemische reactie. Het proces duurt ongeveer 5 minuten.
Je kunt de buitenmuur schilderen door eerst eventueel mos en algen te verwijderen. Door de muur goed te reinigen leg je de basis om te gaan schilderen. Let daarbij ook goed op de voegen en herstel ze daar waar nodig. Zorg er vervolgens voor dat je de buitenmuur voorstrijkt, om de zuigende werking daarvan te beperken.