Heel wat Vlamingen denken dat kraanwater onveilig is. Maar dat is een hardnekkig misverstand. Je kan op twee oren slapen: het is helemaal veilig. De Vlaamse watermaatschappijen controleren kraanwater élke dag.
Het leidingwater in België is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Toch vinden veel Nederlanders het drinkwater thuis lekkerder, dat komt door de lichte chloorsmaak wat heeft water kan hebben in België. Er zijn restaurants waar je gratis kraanwater kunt krijgen in plaats van de dure fles mineraalwater.
Het drinkwater dat via de waterleiding in uw woning binnenkomt, is absoluut veilig en gezond. Wel verschilt de hardheid (de opgeloste hoeveelheid kalk in het water) sterk van streek tot streek. Zacht water, dat helemaal geen kalk bevat, komt in België niet voor.
In België zijn dergelijke investeringen niet gedaan. Om te garanderen dat het water schoon uit de kraan komt wordt er chloor gebruikt. Voor Vanoppen is chloor op zich geen reden om naar flessenwater te grijpen. “Het gebruik hiervan is minimaal en het heeft geen enkel effect op je gezondheid.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
De jury, bestaande uit vier sommeliers, koos het Oostenrijkse kraanwater als winnaar. Vlak achter Oostenrijk volgde Nederland. Engeland en Frankrijk eindigden op een gedeelde derde plaats. Op een laatste plek belandde het kraanwater uit Portugal met een 'uitgesproken vieze chloorsmaak'.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verminderen fluoriden de kans op cariës en is er substantieel gezondheidsvoordeel te behalen met fluoridering. In Nederland is er fluoride aanwezig in drinkwater in natuurlijke hoeveelheden, het wordt niet toegevoegd; in België is het drinkwater niet gefluorideerd.
Gewoon kraanwater bevat een enorme hoeveelheid stoffen en organismen, zoals bacteriën. Hoewel veel bacteriën in kraanwater onschadelijk zijn voor gezonde mensen, kan kraanwater besmet zijn met bacteriën die gezondheidsrisico's inhouden. Het inslikken van die bacteriën kan leiden tot levensbedreigende situaties.
Mineraalwater en kraanwater zijn even gezond
“Water bevat geen calorieën en tast je tanden niet aan. Maar het beeld dat mineraal- of bronwater gezonder is dan kraanwater is niet juist. Dat idee bestaat wellicht vanwege de mineralen, die soms in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in kraanwater.
Het Nederlandse drinkwater behoort tot het schoonste ter wereld. Er mag een kleine hoeveelheid ijzer in aanwezig zijn. Het is daarom niet schadelijk voor de gezondheid als je toch bruin water hebt gedronken of voor de koffie/thee hebt gebruikt.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
Drinkwater. Het leidingwater in Antwerpen (en heel België) is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. De smaak van het kraanwater is net als in Nederland uitstekend.
Kun je in de Ardennen water uit de kraan drinken? Het kraanwater is in België van een uitstekende kwaliteit en kun je gerust drinken. Twijfel je toch? Dan kun je waterflessen kopen in de supermarkt.
Chloor is niet schadelijk voor de gezondheid. De watervoetafdruk van kraantjeswater is zes keer kleiner dan die van flessenwater, namelijk 0,4 liter t.o.v. 2,4 liter water, en dat per glas water. Kies je dagelijks voor water van de kraan, dan bespaar je duizenden liter water per jaar.
Is chloor schadelijk? Nee, chloor in het leidingwater is niet schadelijk voor onze gezondheid. Het enige nadeel is de geur van chloor. Je kunt water met een chloorsmaak of -geur dus zonder problemen drinken.
Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.
Drinkwater in Nederland moet voldoen aan heel strenge eisen, en is van uitstekende kwaliteit. Het is schoon, veilig en goedkoop. Het kraanwater thuis nog eens extra filteren is nergens voor nodig. Bovendien loop je het risico dat het filter vuil wordt, waardoor het water in plaats van schoner juist viezer wordt.
Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis. Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid.
Manieren om te detoxen van fluoride
Ook jodium kan de uitscheiding van fluoride via de urine stimuleren. Een andere manier om fluoride kwijt te raken is door te zweten, aangezien fluoride samen met vele andere toxische stoffen, zoals zware metalen, wordt uitgescheiden via zweet.
Water is toch gewoon gratis? "Water is niet gratis. Water kost geld; voor consumenten en dus ook voor een horecaondernemer. Daarnaast betaalt hij niet alleen het waterleidingbedrijf, maar ook de huur van het pand, de schoonmaker, de bediening en de afwas."
Leidingwater is het meest gecontroleerde voedingsproduct in Wallonië. Elk jaar voert ons laboratorium ongeveer 25.000 analyses uit. De kwaliteitsnormen zijn zeer streng en het besmettingsrisico ligt ver onder de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit alles maakt het water 100% drinkbaar, veilig en vers.