Kant-en-klare taarten uit de supermarkt kun je gewoon eten. Maak je zelf een taart en gebruik je rauw ei in het recept, eet het dan alleen als het heel goed verhit is. Taarten die in de oven gebakken zijn, kun je veilig eten.
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Bijvoorbeeld in tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes. Kijk op het etiket of er alcohol in zit. Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby.
Monchou is een roomkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk: je mag het dus gerust eten als je zwanger bent. Gepasteuriseerd betekent dat de melk is verhit tot minimaal 70 graden waardoor de listeria bacterie die er wellicht in de melk kan zitten, wordt gedood.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Alle slagroom die je in Nederland in de winkel kan kopen, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is voor verwerking verhit tot een temperatuur van minimaal 70°C, waardoor schadelijke bacteriën zijn gedood. Wees wel voorzichtig met slagroom die je direct bij de boer haalt.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Tijdens je zwangerschap zijn twee vitamines erg belangrijk: foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines vind je van nature in melkproducten. Het is daarom verstandig om ook tijdens je zwangerschap voldoende melk te drinken.
Het voedingscentrum raadt uit voorzorg een al te grote inname van speculaasjes, stroopwafels, ontbijtkoek en appeltaart af. Als dit beperkt blijft tot 2-3 koekjes per dag zit de zwangere ruim onder de grens. In zoethout en drop zit de stof glycyrrhizine die effect heeft op de werking van de nieren.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Gifstoffen in kruiden
Als je te veel van deze gifstoffen binnen krijgt, kun je ziek worden. En je baby ook. Omdat je baby nog in ontwikkeling is, kan hij een minder grote hoeveelheid gifstoffen verdragen. Daarom is het verstandig om je kruiden inname te beperken tijdens je zwangerschap.
Cheesecake kan je veilig eten als je zwanger bent. Het is dan wel belangrijk dat de cheesecake gebakken is en dus geen rauwe eieren bevat. Ook mag de kaas die erin gebruikt is niet gemaakt zijn van rauwe melk.
Er zitten veel bouwstoffen in die belangrijk zijn voor de groei; zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.
Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt.
Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).
Hapjes zijn ideaal voor jou: kaasfondue, worstjes in bladerdeeg, pestorolletjes, tuiles met parmezaan zijn allemaal net zo heerlijk. Tot slot, als je wat lichter verteerbaar voedsel wil, kun je rauwe knapperige (goed gewassen) groenten snijden met een sausje van yoghurt-sjalot, peterselie en knoflook en olijfolie.
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
Strepsils geeft geen interactie met antibiotica, wat geassocieerd gebruik mogelijk maakt. Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid. Er zijn geen of beperkte gegevens beschikbaar over het gebruik van dit geneesmiddel tijdens deze periodes.
Ja, gelukkig wel! Geitenmelk dat uit de supermarkt komt, is verhit geweest en is daarom veilig te gebruiken als je zwanger bent. In rauwe (geiten)melk kan de listeria-bacterie voorkomen. Een besmetting met deze bacterie kan grote gevolgen hebben voor je baby.
Beschrijving. Met ZwangerHap van het Voedingscentrum kun je snel en makkelijk zien of je iets wel of beter niet kunt eten of drinken als je zwanger bent. - Je ziet direct of je een product kunt nemen tijdens je zwangerschap. - Je kunt in de app duizenden producten opzoeken.
Voor een goede ontwikkeling van je ongeboren baby, is het belangrijk om via je voeding voldoende jodium in te nemen tijdens de zwangerschap. Gebruik melk, vis en brood met gejodeerd zout. Gebruik je zout, vervang het dan door gejodeerd zout. Maar beperk wel je consumptie van zout.
Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap
Vandaar dat zwangere vrouwen wordt afgeraden om te lijnen of te vasten. Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan tot je bevallen bent.
Hunkeringen, eetbuien en zogenaamde food cravings tijdens de zwangerschap. Het standaard voorbeeld is de enorme trek in augurken, eventueel zelfs met slagroom of ijs erbij. Misschien verlang je hier ook naar of heb je juist heel andere food cravings tijdens je zwangerschap. Elke zwangere vrouw is anders.
Het wonderbaarlijke is dat je melk al klaar is in je borsten voordat je baby wordt geboren. Dat betekent dat er uit je tepels een beetje colostrum – de eerste moedermelk – kan lekken, dat nogal dik en kleverig is. Dat kan al bij 14 weken gebeuren, maar het komt vaker voor in de laatste fase van de zwangerschap.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.