De Amerikaan
De geschiedenis van het toetsenbord
De QWERTY-indeling, die we tegenwoordig nog steeds gebruiken, werd ontworpen in 1873 door Christopher Latham Sholes. Hij wilde voorkomen dat de typemachine zo snel kapot zou gaan omdat de veelgebruikte letters te dicht bij elkaar zouden zitten en vaak tegelijkertijd werden ingedrukt.
De plaatsing van de letters (en dus verschillende indelingen zoals QWERTY en AZERTY) heeft zijn oorsprong bij de mechanische schrijfmachine, waar de indeling voorkwam dat hamertjes klem kwamen te zitten als er (te) snel werd getypt.
Waarom men standaard is overgegaan op een Qwerty toetsenbord is eigenlijk simpel. Door de oude mechanische typemachines kon het gebeuren dat bepaalde toetsen vast kwamen te zitten. De Qwerty indeling voorkomt dit probleem omdat de mechanische lettertangetjes dan minder snel tegen elkaar aan komen.
De toetsen staan niet op alfabetische volgorde, omdat de hamertjes die op het blad tikken aan elkaar vast kunnen komen. Dat gebeurt als de letters naast elkaar staan.
Het antwoord is simpel. De ouderwetse typmachines waren mechanisch en de lettertangetjes kwamen tegen elkaar, plakten en blokkeerden.Door de toets volgorde aan te passen hadden we daar minder last van. Dat was in 1873.
Het juiste toetsenbord is 'Verenigde Staten (internationaal) Qwerty'.
QWERTY-US (internationaal)
Ook het type QWERTY-US toetsenbord komt vaak voor in Nederland. (Zie onderstaande afbeelding.) Het grootste verschil is dat dit type een horizontale Enter/return-toets heeft. Verder zit er een bredere Shift-toets op en bevindt de Backlash zich rechtsboven de Enter-toets.
De volgorde van de toetsen op een toetsenbord kan per land verschillen. In Nederland wordt standaard een QWERTY indeling gebruikt. AZERTY is de indeling die gebruikt wordt in België.
AZERTY verwijst naar een systeem van indeling van toetsen op toetsenborden en typemachines, waarvan de eerste rij letters begint met de A, Z, E, R, T en Y, dit is hiermee de naam van deze toetsenbordindeling. Het is de meest gebruikelijke indeling in België en in Frankrijk.
Een terugtoets of backspace is een toets op het toetsenbord van een computer. De backspace was op dezelfde plaats aanwezig op een schrijfmachine en verplaatste de wagen een spatie terug.
Ctrl-S: Opslaan (Save) Ctrl-T: Hanging Indent (Hanging Indent) Ctrl-U: Onderstrepen (Underline) Ctrl-V: Plakken (Paste)
De hoeveelheid toetsen op een keyboard verschilt, vaak tussen de 61, 76 en 88 toetsen. Het belang van de 88 toetsen hebben we al uitgelegd. Een keyboard met 61 toetsen heeft maar vijf octaven en bevat dus minder bereik dan een keyboard met 88 toetsen.
Uit Brits onderzoek bleek in 2008 dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer meer bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat zo'n bacteriewalhalla op je toetsenbord omdat er etensresten op terechtkomen wanneer je je lunch achter je computer eet.
Naast letters, cijfers, interpunctie en symbolen zijn er nog andere invoertoetsen: Shift, Caps Lock, Tab, Enter, de spatiebalk en Backspace.
Op een toetsenbord vindt men de gebruikelijke 26 letters, aangevuld met cijfers en leestekens.
De indeling van een toetsenbord kan namelijk erg verschillen. Zo zijn er van het bekende Qwerty toetsenbord al meerdere varianten. Zo heb je een Qwerty internationaal, Qwerty VK maar ook een Qwerty NL toetsenbord. Verder heb je ook nog een Azerty toetsenbord en een Qwertz toetsenbord.
De shiftknop aan de linkerkant is een stuk kleiner dan de Engels VS (USA layout). Daarmee is er ruimte voor de tilde/grave accent toets ernaast. Bij het Engels VS (USA layout) toetsenbord bevindt deze zich boven de Tab-toets (links bovenin). Daarnaast heeft het Nederlandse toetsenbord een €-teken boven de “2” zitten.
Azerty (Belgisch/Frans)
Dit toetsenbord, ook wel de 'Azerty' genoemd, heeft als kenmerk dat de 'Q' en de 'A' zijn omgewisseld. Daarnaast is de 'M' een rij omhooggeschoven en zitten de speciale karakters als het uitroepteken, het vraagteken en het euroteken op andere plaatsen.
Toetsenborden met een AZERTY indeling worden onder meer in België en Frankrijk gebruikt. Dit toetsenbord verschilt op meerdere vlakken van de veel gebruikte QWERTY indeling. Zo zijn de Q en A omgewisseld, zijn de W en Z omgewisseld en is de M omhoog geschoven.
Het QWERTZ-toetsenbord is een computer- en typemachine-toetsenbord dat wordt toegepast in Duitssprekende regio's. De naam is gebaseerd op de eerste zes letters linksboven op het toetsenbord: Q, W, E, R, T, en Z. Het grote verschil met het QWERTY-toetsenbord is de omwisseling van de Z- en Y-toetsen.
Het Nederlandse toetsenbord lijkt voor het overgrote deel op het internationale US toetsenbord. Er zijn wel enkele kleine verschillen. Zie onderstaande afbeelding. Dit type toetsenbord is het makkelijkste te herkennen aan de verticale Return toets, en de backslash bevindt zich hier linksonder de Return toets.
Het schermtoetsenbord openen
Ga naar Start en selecteer vervolgens Instellingen > Toegankelijkheid > toetsenbord en schakel de wisselknop onder Schermtoetsenbord gebruiken in. Een toetsenbord, waarmee u kunt navigeren op het scherm en tekst kunt invoeren, wordt op het scherm weergegeven.
Je kunt dit type toetsenbord herkennen aan de volgorde van de letters linksbovenin: QWERTY. Naast deze indeling, is er ook nog keuze uit de UK of US lay-out. De UK lay-out herken je aan een grote 'enter' en kleine 'shift'.
QWERTY. Een QWERTY indeling wordt internationaal het meest gebruikt, zo ook in Nederland. Je herkent dit aan de volgorde van de letter toetsen links bovenin.