Een chloorshock is het toevoegen van een extra hoge dosis (ev.vloeibare) chloor aan het zwembad, om zo het chloorgehalte een boost te geven en op peil te brengen. Opgelet: vooraleer je een chloorshock uitvoert, controleer je best eerst de pH- en chloorwaarde.
Wanneer je een chloorshock gebruikt heb om de chloorwaarde weer tussen de 1-3 ppm te krijgen, moet je enkel wachten tot het poeder is opgelost. Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad.
Voeg daarbij het chloorgranulaat toe aan het water, en niet andersom. Het is niet verstandig om na een shockbehandeling direct te gaan zwemmen! Wacht ten minste 12 uur, voordat je weer in het water gaat.
Wat is een chloorshock
Maar met een chloorshock voeg je in een keer een grote hoeveelheid toe. Omdat het een poeder is, wordt het veel sneller opgenomen en daardoor verhoog je snel het chloorniveau. Acti Metalfix zorgt ervoor dat metalen en kalkafzetting uit het zwembad verwijderd wordt.
Wanneer moet u een chloorshock gebruiken? Een chloorshockbehandeling moet dus uitgevoerd worden als het chloorgehalte te laag is geworden en als een langzaam oplossend chloortablet niet meer voldoende is om dit probleem op te lossen. Dit komt voor in de volgende gevallen: Bij ingebruikname van het zwembad.
Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen.
Bij een zwembad dat net gevuld is kunt u het beste een chloorshock toepassen, verkrijgbaar bij 123schoon. Dit is een hoge dosering van ongeveer 3 chloortabletten van 2,7 gram per 1.000 liter water. Deze dosering desinfecteert het water direct en worden toekomstige problemen met de hygiëne van het zwembad voorkomen.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Het doodt direct schadelijke bacteriën en verbrandt organisch materiaal. Om het water rustig te laten herstellen van de chloorshock, kun je beter zo'n twaalf uur niet in het water zwemmen. Daarna kun je weer heerlijk genieten van een fris zwembad.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe. Hoeveel chloor toevoegen aan uw zwembad? Dat is afhankelijk van het type chloor, dus chloortabletten of chloorshock.
Chloorshock gebruik je als je het chloorniveau in je zwembad snel omhoog wilt halen. Dit komt onder andere voor als stap wanneer je een groen zwembad weer helder wilt krijgen, of wanneer je de waterbalans (nadat je het zwembad lang niet gebruikt hebt) weer op orde wilt krijgen.
Na de chloorshock zal het zwembadwater niet meer groen zijn, maar mogelijks wel nog troebel. Dit melkachtig water wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de afgedode algen.
In het geval van vloeibare chloor voeg je c.a. 100cl toe per m3 (1000 liter water). Chloor in granulaat vorm is vaak per 1 kg verpakking te koop. Heb je een bad van 20 m3 (20.000 liter water) kun je dus ongeveer 12 keer een shock behandeling doen.
Vrij chloor zorgt voor dedsinfectie. De kans is na een onweersbui groot dat het zwembadwater groen kleurt door de afbraak van vrij chloor. Het advies is om het zwembadwater dan een chloorshock te geven door het toevoegen van chloorgranulaat. 15 tot 20 gram per 1000 liter water.
Dosering: 1,8g verhoogt het chloorgehalte per 1.000 liter water met ongeveer 1 ppm. Handhaaf het vrij chloorgehalte tussen 2-3 ppm. Toepassing: Uitsluitend voor continue chlorering in hard en zacht water.
Tijdens een onweersbui kan zwembadwater plots groen worden. Dit heeft niets te maken met een slecht onderhoud van het water, maar met een specifieke chemische reactie die plaatsvindt tijdens deze onweersbui.
Het kan geen kwaad om te zwemmen in water waarvan de pH-waarde een beetje uit balans is. Het is dus wel belangrijk om de pH-waarde te testen voordat je het water in gaat. Kinderen kun je beter niet laten zwemmen in troebel water, het kan rode ogen of jeuk als gevolg hebben.
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Irritatie voorkomen door te douchen na het zwemmen
Zo kan het bijvoorbeeld ook huiduitslag veroorzaken. Deze chlooruitslag ontstaat nadat je huid in contact komt met - je raadt het al - chloor.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd.Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Het belangrijkste is dat de zwembadpomp lang genoeg aan staat om het water minimaal 3 tot 4 keer per dag volledig rond te pompen. Doorgaans is dit ongeveer 8 uur.Maar het kan variëren van 4 tot 12 uur per dag.
Wat moet u dan met behandeld zwembadwater doen? U kunt behandeld zwembadwater dus beter niet in de tuin weg laten stromen, in de sloot leeg laten lopen of gebruiken om uw planten water mee te geven. In plaats daarvan kunt u het water het beste direct in het riool laten wegstromen.
Los deze steeds op in een emmer met lauw water alvorens toe te dienen aan het zwembad. We raden ook steeds aan dit 's avonds toe te dienen, zo is dit mooi opgelost voor de volgende dag. Voor een stevige chloorshock raden wij 15 gr/1.000 liter.Een normale dosis hiervan is 10 gr/1.000 liter.
Nadat het zwembad gevuld is, moet u eerst de pH-waarde op het juiste peil brengen; daarna voegt u het chloor toe. Op de verpakking staat de juiste hoeveelheid chloor per 1000 liter water (1m3) aangegeven en hoe u dit dient toe te dienen aan het water. De eerste dosering geldt als basis.