Wanneer het hard regent, bestaat de kans dat er vuil en bacteriën in het water terechtkomen. Deze kunnen de waterbalans verstoren en de pH laten schommelen.Ook zorgt regenwater ervoor dat de stoffen die in het water aanwezig zijn, verdund worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat er minder actief chloor aanwezig is.
Test je water na een (hevige regenbui)
Het regenwater kan de pH-waarde namelijk flink verstoren. Je kunt hiervoor gewoon pH strips gebruiken of de elektrische pH- en chloormeter.
De oorzaak van een te lage pH-waarde hangt meestal samen met het instabiel worden van het aanwezige chloor in het water. Wanneer de pH van het zwembad te laag is kan dit nare gevolgen hebben voor zowel de zwemmer als het zwembad.
Mogelijke oorzaken waardoor de pH-waarde van het zwemwater stijgt, is door het toevoegen van sterke chloorproducten of door plotse stijging van de temperatuur van het water. Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is.
Valt er tijdens een onweersbui zware regen op het zwembad, dan wordt het zwembadwater vervuild door het regenwater. Deze vervuiling verstoort de pH parameters. Regenwater heeft een pH van 5 tot 6, terwijl zwembadwater een pH nodig heeft tussen de 7 en 7,4.
Regenwater is doorgaans licht zuur met een pH van 6,8. Gebruik BSI pH UP om de pH-waarde van het water te verhogen. Bij een juiste alkaliniteit blijft de pH van het water stabiel en vermijd je grote schommelingen van de zuurtegraad van het water (bv. na regen, …)
De pH-waarde van je zwembad is te hoog wanneer deze boven de 7.6 pH stijgt. Dit kan ontstaan door het toevoegen van teveel pH-plus, teveel chloor of door een plotselinge stijging van de temperatuur van het zwemwater. Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water.
Hoe lang niet zwemmen na pH minus? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
PH (=zuurtegraad)
Dat kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën omdat het chloor in je zwembadwater op dat moment veel minder actief is. Bovendien zal een te hoge pH in combinatie met te weinig vrij chloor leiden tot algengroei en groen water. Met een te lage pH is het water veel te zuur.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Na toevoeging van pH-min of pH-plus moet je gedurende 4 uur filtreren vooraleer opnieuw de pH waarde te controleren.
Doe één eetlepel natuurazijn vier liter water. De natuurlijke zuurgraad van de azijn zal helpen de alkaliteit in het water te neutraliseren, waardoor een pH van 7,5-7,7 verlaagt wordt tot ongeveer 5,8-6,0. Azijn heeft een pH van 2-3 en citroensap een pH van twee, dus is het effect op het water vergelijkbaar.
Niet meer dan 300 gram per 10 m3 per behandeling. Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen de benodigde pH-Minus aan het water toe te voegen. Voeg pH-Minus nooit direct aan het water toe, los het op in een 10 liter emmer met lauwwarm water en verdeel het daarna over het wateroppervlak.
Wij adviseren u daarom om zeker één keer per week de pH-waarde en de chloorwaarde te controleren, maar doe dit bij intensief gebruik liever twee of drie keer per week.
Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren! Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Niet tegelijk met chloor
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk leiden tot huidproblemen, zoals bultjes, jeuk, uitslag of schilfertjes. Ook kan het leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hoesten of benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals rode prikkende ogen of opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Wanneer je een chloorshock gebruikt heb om de chloorwaarde weer tussen de 1-3 ppm te krijgen, moet je enkel wachten tot het poeder is opgelost. Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad.
Als het chloorgehalte te laag wordt, is het zeer belangrijk om dit te corrigeren. Chloor werkt namelijk desinfecterend, waardoor algen en bacteriën vrij spel hebben als er niet genoeg chloor in het zwembad zit. U kunt een te lage chloorwaarde corrigeren door nieuw chloor toe te voegen.
Het is een zeer sterk, oxiderend en instabiel zuur (soms stabiel mits de concentratie niet boven de 30% komt).
Voor een evenwichtige zuur-base verhouding van je zwembadwater gebruik je 680 gram Baking Soda per 38.000 liter water om de alkaliniteit met 10 ppm (parts per million) te verhogen. De optimale pH voor je zwembad is 7.4. Ook voor de effectiviteit van het chloor (voor desinfectie) is deze pH waarde het beste.