Als je je afvraagt hoe diep je fundering voor je tuinmuur moet zijn, dan moet die tussen 1/4 en 1/3 van de hoogte van de muur zijn en de breedte van de fundering moet twee of drie keer de breedte van de muur zijn.
Er zijn 2 manieren om een tuinmuur te bouwen: de stenen los op elkaar stapelen of voegen gebruiken. Bij een stapelmuur als tuinmuur, maakt u geen gebruik van cement maar worden de muurstenen gestapeld. Een dergelijke muur kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, bijvoorbeeld voor verhoogde borders in uw tuin.
De fundering moet stevig genoeg zijn voor bijvoorbeeld een klein muurtje wat je wilt metselen. Een goede maatstaaf voor een fundering is: reken voor elke laag stenen een centimeter betonfundering en maak de fundering twee maal zo breed als de muur die je gaat metselen.
De T;wand qua hoogte wordt beperkt, omdat de windbelasting van twee kanten kan komen. De T;wand mag dus slechts tot 1,2 m worden toegepast, omdat aan de zwakke kant het metselwerk kan gaan scheuren.
halfsteensmuur. Een halfsteensmuur is een muur die de dikte heeft van de kop, de breedte van een steen, d.w.z. ca. 110 mm, ongeveer de halve lengte van de steen. Iets anders is halfsteensverband: een muur waarbij de bakstenen steeds een halve steen verspringen.
De toepassing van een geveldrager is kostenverhogend en vaak esthetisch minder gewenst. De vraag is dan ook of dit ook altijd noodzakelijk is. Als men afziet van een berekening dient, volgens CUR aanbeveling 71, de hoogte van het metselwerk tot de eerste horizontale dilataties beperkt te blijven tot 11 meter.
Om verzakking na een vorstperiode te voorkomen moet de fundering minimaal 60 tot 80 cm diep zijn. Een fundering op staal komt op de zandlaag die maximaal drie meter onder het grondoppervlak ligt. Als de zandlaag dieper dan drie meter ligt, heb je een fundering op palen nodig.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Bij funderen op staal worden traditioneel sleuven gegraven tot op circa 80 cm beneden het maaiveld. De aanleg van de fundering is op deze diepte vorstvrij. Bij erg strenge winters komt de vorst niet onder de fundering. In deze sleuven wordt meestal een kantplank gesteld waartussen de wapening komt.
De muurdikte van een tuinmuur, gefundeerd op staal, is in formule: N*z / H*b >= 2, zie eerste figuur. Om o.m. de windbelasting te weerstaan, is het gebruikelijk penanten toe te passen; penanten zijn een soort steunberen, in de fundering van de muur gebouwd.
Zowel cellenbeton, kalkzandsteen als snelbouwstenen kan je verlijmen of dunmetselen. Je behaalt een hoger rendement de muur heeft een grotere mechanische sterkte. Na 24 uur bereikt een verlijmde muur de mechanische sterkte, terwijl dit bij een gemetselde muur 28 dagen duurt.
Als er geen kelder is, moet de funderingsplaat minimaal 80 cm onder het maaiveld (vorstvrije aanleg) liggen. Onder de funderingsplaat kunnen, in bepaalde gevallen, isolatieplaten worden gelegd, bijvoorbeeld van foamglas.
De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat. Deze stijve constructie is minder gevoelig voor verzakkingen en scheuren. De kans dat deuren of ramen gaan knellen, is hierdoor onbestaande.
Een tuinmuur moet op eenzelfde manier gefundeerd worden als een huis. Dat betekent dat je op 60cm diepte een voldoende dikke en gewapende (betonmatten) fundatie moet storten.
De dikte en wapening van vloeren en massieve wanden
De minimale dikte van de woningscheidende wanden wordt bepaald door de benodigde geluidsisolatie en bedraagt 250 mm. De dikte van de eindwanden is ook afhankelijk van de belasting tijdens de bouwfase. Deze dikte varieert van 120 mm tot 180 mm.
Betonvloer garage: 18-20 cm. Oprit van beton: 18-20 cm. In huis: betonvloer op zand: 15-20 cm. In huis: betonnen dek-/afwerkvloer: 5-10 cm.
40-50 mm, afhankelijk van de situatie (zie ook bijvoorbeeld NEN-EN 020 bij milieuklasse waar waarschijnlijk, gezien de ervaringen de laatste jaren, nog te geringe dekkingen staan vermeld). Om de minimale betondekking mogelijk te maken kan gebruik worden gemaakt van afstandhouders op de wapening.
Voor het maken van een fundering van beton, baken je allereerst de omtrek van de fundering af met tentharingen en koorden. Graaf het oppervlak vervolgens tot een diepte van 30 cm uit, met rondom 10 cm extra voor de bekisting. Nu breng je een 15 cm dikke laag van kiezels in de uitgraving aan.
De totale hoogte is gewoonlijk zo'n 40 tot 45 mm hoog. Let op: Wanneer u fundamentsbalken gebruikt moet de fundering zelf wat groter zijn dan zonder gebruik van fundamentsbalken.
Maak de stenen nat
Besprenkel de stenen de dag voor het metselen met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte stenen loopt de specie tussen de stenen uit. Tip!
Metselaars werken namelijk allemaal met een eigen uurprijs. Vaak ligt deze tussen de €30 en €45 euro per uur. Daarnaast hangt de prijs af van hoeveel mankracht het project nodig heeft.
Wil jij zelf een muur leren metselen? Dit is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, vooral als je de techniek eenmaal onder de knie hebt. Bovendien geeft je dit ook de mogelijkheid om met veel verschillende projecten aan de slag te gaan. Begin wel eerst klein, zodat je de kans hebt om de nodige ervaring op te doen.