Voorbeelden bij een erg droge huid zijn vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème. Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht.
Voor mensen die op dit moment last hebben van jeukende bultjes door de eikenprocessierups, heeft dr. Thio de gouden tip: "Corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk."
Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Consulteer de huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkledij, bij voorkeur van katoen, die niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Allergie uit zich namelijk direct wanneer je contact hebt met zogenaamde allergenen: stoffen die je allergie triggeren. Huisstofmijt leeft voornamelijk in je beddengoed. Hun uitwerpselen zijn de allergenen die bij jou jeuk en eczeem kunnen veroorzaken.
Ook is het heel vervelend als er door het krabben wonden ontstaan. Niet alleen geeft dit bij de genezing vaak extra jeuk, maar ook verslechtert de conditie van de huid (die meestal bij een huidaandoening toch al kwetsbaar is). Zo ontstaat er gemakkelijk een vicieuze cirkel: U heeft jeuk.
Antihistaminica kunnen systemisch worden toegepast. Indien de jeuk wordt veroorzaakt door vrijmaking van histamine in de huid of slijmvliezen, gaat de voorkeur uit naar een niet-sederend antihistaminicum, zoals (levo)cetirizine of (des)loratadine of fexofenadine.
De huid is de enige plek waar je jeuk kunt voelen. In de organen binnen in het lichaam, zoals het hart, de nieren en de lever, kan dat niet. Via meer dan een miljoen zenuwuiteinden in de huid kan het jeuksignaal binnenkomen.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Veel huidziekten en allergische ziekten veroorzaken jeuk aan de huid, maar de oorzaak kan ook een veel ernstigere ziekte zijn, zoals kanker. Een droge huid is een veel voorkomende oorzaak van jeukende huid.
Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie. Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk. Zo kunnen bijvoorbeeld spanningen of stress jeuk verergeren.
Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
Krabben kan jeuk minder maken door een milde pijnsensatie te creëren. Maar wanneer het lichaam op de pijnsignalen reageert, kan die reactie de jeuk erger maken.” Het onderzoek biedt wellicht hoop voor mensen die chronisch jeuk hebben.
De voornaamste oorzaken van jeuk zijn huidaandoeningen, allergieën, systemische aandoeningen en contact met bepaalde dieren of planten. Door stress kan jeuk erger worden. Jeuk kan verminderd worden door de plek te koelen en (indien mogelijk) de oorzaak te vermijden.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk. Een hele boel positieve punten dus.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Eczeem behandelen met olijfolie is een goede natuurlijke oplossing, alleen moet je nooit zomaar olijfolie op je huid smeren; dit kan alleen maar zorgen voor extra irritatie.
U kunt dan een ontsteking in uw huid door een schimmel krijgen. Hierdoor kan uw huid gaan jeuken. Hierdoor kunt u jeuk en pijn bij uw anus krijgen. Er kan ook wat bloed uit uw anus komen.
Heb je een droge huid en/of droge handen, maar gebruik je liever geen producten die vaseline bevatten, dan kun je mijn Bodycrème en Droge Handen crème gebruiken. Deze crèmes bevatten onder meer ureum en dat werkt vochtvasthoudend waardoor de huid langdurig gehydrateerd wordt.