Het kan vaak wel maanden duren voordat je narcistische ex je met rust laat. Het komt vaak voor dat een narcistische ex contact blijft zoeken. Dit om te testen of je écht een punt achter de relatie wil zetten of om je te straffen voor de afwijzing. Dat maakt het voor jou erg lastig om de relatie af te sluiten.
Wanneer stopt een narcist met stalken
Een narcist stopt mogelijk met stalken wanneer zijn of haar doelen zijn bereikt. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer ze emotionele controle over het slachtoffer hebben verkregen of wanneer ze het gevoel hebben dat het slachtoffer volledig afhankelijk is van hen.
Ongelukkig. Hoewel narcisten met hun narcisme veel kunnen bereiken blijven ze meestal ongelukkig, zoals Fortuyn eerlijk toegaf in een interview met Theo van Gogh.
Narcistische ex loslaten
Wat me opvalt in je vraag, is dat je je narcistische ex niet kunt loslaten, terwijl hij je zo duidelijk tekort doet. Je laat de relatie steeds weer opnieuw beginnen terwijl uit niets blijkt dat je ex zijn gedrag echt en duurzaam verandert.
Nee, een narcist kan geen (gezonde volwassen) liefde voelen. Narcisten kunnen dit gevoel of die indruk wel heel overtuigend geven, maar het is geen 'echte liefde'. In ieder geval geen volwassen of gelijkwaardige oprechte liefde.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bijna nooit gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Waarom een narcist je niet zal missen: de impact van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. De vraag of een narcist je mist, heeft een simpel antwoord: nee. Als persoon mist hij jou niet, maar hij mist wel de voordelen die je hem bood, zoals financiële stabiliteit, seks of imago.
Veel mensen die uit een relatie met een narcist komen, zijn uitgeput, hebben een laag zelfbeeld en geven aan zichzelf niet meer te herkennen. De enige manier om een relatie met een narcist te verbreken is door er een hele harde punt achter te zetten.
Een narcist voelt degelijk emoties en kan ook huilen. Ze kunnen ook heel makkelijk huilen als ze daarmee iets willen en kunnen bereiken. Ze voelen ook emoties van anderen, ze voelen alleen geen medelijden met die anderen.
Narcisten kennen geen verantwoordelijkheidsgevoel; ze leggen verantwoordelijkheden bij anderen neer. In plaats van hun waardering en dankbaarheid hiervoor uit te spreken, gaan ze liever de strijd aan zodra iemand ergens goed (of nog erger: beter) in blijkt te zijn. Ze kunnen niet goed omgaan met emoties.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
Mensen met een narcistische persoonlijkheid willen graag het stralende middelpunt zijn. Sommigen denken dat ze de beste, mooiste en slimste zijn. Anderen hebben verborgen grootheidsgedachten: ze vinden bijvoorbeeld dat ze altijd voor anderen klaarstaan.
Hoewel een narcist besluit om een relatie te verbreken, betekent dit niet noodzakelijk dat hij of zij nooit meer terugkomt. Narcisten hebben de neiging om terug te komen op hun beslissingen als ze denken dat ze de controle over de situatie kunnen herstellen.
Als jij degene bent die de narcist verlaat, val je direct zijn ego aan. Je zal dan geconfronteerd worden met zijn narcistische verwonding. Deze zal zich uiten in grote woede en bittere wraak. Een narcist voelt zich bedreigd als je hem verlaat.
Als je een narcist negeert, voelen ze zich erg gekwetst. Je voedt hun ego niet meer, je geeft geen narcistische voeding. Een narcist wordt nog liever gehaat dan genegeerd. Zelfs negatieve aandacht is voeding.
Narcisten willen de relatie niet precies definiëren. Ze verwachten van jou dat je hen behandelt alsof ze je partner zijn op intiem, emotioneel en seksueel vlak, terwijl ze zelf hun opties openhouden voor eventueel betere partners. Narcisten denken dat ze gelijk hebben over alles en zullen zich nooit verontschuldigen.
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Veranderingen PS op latere leeftijd
Op latere leeftijd toont men meer passief-agressieve gedragingen, verslavingsgedrag of depressieve uitingen. Bij ouderen met narcistische problematiek komen vaker stemmingsproblemen voor, en ook suïcidaal gedrag. Voor hen zijn aanzien, status en uiterlijk zeer belangrijk.
Narcisten hebben vaak moeite met het erkennen van hun eigen fouten en verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag. Ze kunnen wel spijt betuigen, maar dit is vaak niet oprecht en slechts een middel om hun eigen behoeften te bevredigen.
De narcist identificeert zich slechts met goede eigenschappen. Hij heeft het gevoel speciaal te zijn, door niemand begrepen te worden. Zijn slechte eigenschappen worden door hemzelf ontkend. Hij projecteert ze op omstanders, zij moeten deze slechtheid op zich nemen.
Narcisten en hun exen
Ze willen hun exen kunnen blijven manipuleren en controleren, zodat ze hun behoeften kunnen bevredigen. Narcisten zijn ook bang om alleen te zijn, dus ze willen hun exen nabij hebben. Maar het gaat vooral om de liefde, aandacht en bevestiging die ze zichzelf niet kunnen geven.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Binnen een narcistisch gezin ben je altijd onderwerp van vergelijking met anderen binnen of buiten het gezin en je kan er maar beter voor zorgen dat je goed (genoeg) uit die vergelijking komt. De narcist binnen het gezin zal vaak het ene kind voortrekken ten koste van het andere kind.
Gelooft dat hij/zij speciaal is, en alleen begrepen kan worden door andere 'speciale' personen of instituties. Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken.