Het islamitische jaar is een maanjaar. Iedere maand heeft 29 of 30 dagen, het jaar is ingedeeld in 12 maanden. Een jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar.
De Islam-kalender is een “pure” Maan-kalender, dus bestaande uit 12 Maanmaanden (telkens van Nieuwe Maan tot de volgende Nieuwe Maan, dus 29,53 dagen). Een dergelijk Maanjaar is zo'n 11 dagen korter dan een Zonnejaar, waardoor bvb. de maand Ramadan elk jaar ongeveer 11 dagen vroeger valt.
Een jaar heeft dus 12 maanden. De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31). Tussen haakjes staat het aantal dagen dat die maand heeft.
De islamitische kalender is een maangebonden kalender, bestaande uit een jaar van 12 maanden van 29 of 30 dagen. Doordat deze 12 samen ongeveer 354 dagen duren, loopt deze kalender elk jaar 10 tot 12 dagen uit de pas met het zonnejaar.
Na verloop van tijd werd het echter gebruikelijker om de jaren aan te duiden met een getal. Sindsdien gebruikt de islamitische jaartelling de afkorting H voor Hidjra of AH voor 'anno Hegirae', ofwel 'in het jaar van de Hidjra'. Volgens deze telling leven we inmiddels in het jaar 1433 AH.
Ramadan is de negende maand binnen de islamitische kalender. Het vasten tijdens de ramadan duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Na zonsondergang is er de Iftar, Arabisch voor maaltijd. Moslims mogen niet eten, niet drinken en geen seks hebben tijdens de vastenperiode.
Muharram (Arabisch: محرم) is de eerste maand van het jaar van de islamitische kalender en is een van de vier heilige maanden van het jaar. De maand verschuift door de verschillende seizoenen, omdat het een maanmaand betreft.
Start ramadan: in 2022 is de verwachting dat de ramadan start op 1 april en dertig dagen duurt. 30 april is dus ongeveer het einde van de ramadan.
De islamitische kalender is gebaseerd op het maanstelsel. Volgens dit stelsel duurt een maand 29 of 30 dagen en telt het jaar 354 dagen. Het is dus 11 dagen korter dan het zonnejaar. Daarom schuift de ramadan elk jaar een stukje op en is dus niet aan een vast seizoen gebonden.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Zo'n 'maanmaand' duurt net iets korter dan een westerse maand, zo'n 29,5 dag. Na twaalf maanden zijn er 354 dagen voorbij, in plaats van de 365 dagen die we in het westen hanteren. Vanwege deze andere telling valt de ramadan elk jaar op een andere datum. De vastenmaand begint steeds zo'n anderhalve week vroeger.
Een zonnejaar duurt 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45 seconden. De Joodse kalender is gebaseerd op een combinatie van een maanjaar en een zonnejaar. Een maanjaar duurt 354 dagen en een zonnejaar 365 dagen. Daar zit dus elf dagen verschil tussen.
De nieuwe maansikkel is gezien in Saudi-Arabië, wat betekent dat Eid ul-Adha (het offerfeest) op zaterdag 9 juli 2022 zal vallen. Morgen (donderdag 30 juni) zal de eerste dag zijn van de nieuwe islamitische maand Dhull-Hijjah. De dag van Arafah zal vallen op vrijdag 8 juli.
Embed. Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid? 'Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je 's avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt.
In principe moet elke moslim meedoen met de ramadan. Voor wie lichamelijk overlast kan hebben van het vasten, is er een uitzondering. Chronisch zieken, zwangere vrouwen en ouderen mogen de ramadan overslaan.
Er bestaat geen jaar 0, althans in enige algemeen gebruikte jaartelling. De jaartelling begint bij 1; het eerste jaar is dus het jaar 1. In de christelijke jaartelling wordt het eerste jaar, het jaar 1 na Chr., direct voorafgegaan door het jaar 1 v.
De jaren voor de geboorte van Jezus Christus worden aangegeven met bijvoorbeeld 200 jaar v. Chr. (voor Christus). Op dit moment is het 2015 (na Christus).
Dat we kerstmis op 25 december vieren, komt omdat rond deze datum de oude Germaanse midwinter zonnewende vierde. De kerk besloot het heidense feest over te nemen. De datum 25 december is waarschijnlijk gekozen omdat Johnnes de Doper op de 25ste (juli) het levenslicht zou hebben gezien.
Asjoera (ook wel getranslitereerd als Ashura) (Arabisch: عاشوراء, ʿāšūrāʾ van aschara; عَشَرَة ʿašara, "tien") (Turks: Aşure) is een islamitische herdenking en de letterlijke vertaling ervan is 'tiende'. Asjoera wordt dan ook gevierd op de tiende dag van de maand muharram, de eerste maand van de islamitische kalender.
Want op Asjoera moet iedereen een bad nemen. Uit alle kranen van de hele wereld stroomt dan water uit de heilige bron de Zamzam bij Mekka. Overdag vast je, pas na zonsondergang mag je eten. Het vasten is een herdenking van de bevrijding van de profeet Mousa - oftewel Mozes - en zijn volk van de farao.
In een hoek van de Kaäba bevindt zich de Hadjar-ul-Aswad (Zwarte Steen), een steen die volgens de islam uit het paradijs afkomstig is en door Gabriël aan Ibrahim gegeven was. Volgens overleveringen was deze steen eerst wit, maar door de zonden van de mens zwart geworden. In 1996 is de Kaäba grondig gerestaureerd.