Aardrijkskundige namen zijn onder andere plaatsnamen, streken, landen, werelddelen, rivieren en gebergten. --> België, Europa, de Maas, Zuidpool, de Himalaya, Amsterdammer, Zuid-Afrikaanse wijn, 's Hertogenbosch. Namen van talen en dialecten schrijven we ook met een hoofdletter.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
Aardrijkskundige namen schrijf je altijd met een hoofdletter. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld gebergtes, zoals 'de Alpen'. Ook samenstellingen en afleidingen die zijn gebaseerd op een aardrijkskundige naam beginnen met een hoofdletter.
Namen van landen schrijven we met een hoofdletter.
Dat geldt ook voor andere aardrijkskundige namen, zoals namen van werelddelen, streken, provincies, steden, gemeentes, rivieren, zeeën, bergen, woestijnen.
Een aardrijkskundige naam krijgt een hoofdletter, ook in een afleiding: Amsterdam, Amsterdams. Een soortnaam krijgt wel een kleine letter, vergelijk Champagne (de landstreek) en champagne (de drank).
1 - Een zin begin je met een hoofdletter. 2 - De eerste letter van een naam schrijf je met een hoofdletter. 3 - Aardrijkskundige namen schrijf je met een hoofdletter. 4 - Namen van talen/dialecten schrijf je met een hoofdletter.
Benamingen voor windrichtingen schrijven we met een kleine letter.
De hoofdletters en het streepje blijven staan als er een inwonernaam of een bijvoeglijk naamwoord van zo'n naam wordt afgeleid: Oost-Europeaan, Zuidoost-Nederlands, enz. Voorbeelden: Noord-Amerika, Noord-Amerikaans, Noord-Amerikaan. Noord-Brabant, Noord-Brabants, Noord-Brabander.
HOOFDREGEL: Schrijf namen van plaatsen, rivieren, streken, bergen, landen, woestijnen, hemellichamen en sterrenbeelden met hoofdletters.
(1) De naam van een taal of dialect wordt met een hoofdletter geschreven. (2) Samenstellingen* en afleidingen* behouden de hoofdletter, maar werkwoorden en daarvan afgeleide zelfstandige naamwoorden schrijven we met een kleine letter.
Schrijf de naam van een taal, een dialect of een andere taalvariëteit met een hoofdletter. Een taalnaam die is afgeleid van een aardrijkskundige naam, behoudt de hoofdletters van de aardrijkskundige naam.
Ook andere dranken en bijvoorbeeld kaassoorten zijn met een kleine letter: champagne, cognac, brie, camembert, roquefort, stilton. Als een aardrijkskundige naam als bijvoeglijk naamwoord gebruikt wordt, behoudt hij wel zijn hoofdletter: Edammer kaas, Franse kaas, Gelderse worst.
Aardrijkskundige namen én hun afleidingen schrijf je altijd met een hoofdletter. Het is ook Fransman, Franssprekend en Franstalig. Alleen als een aardrijkskundige naam niet meer als zodanig wordt gebruikt, maar als een aanduiding voor iets anders fungeert, vervalt de hoofdletter.
Hbo en wo. Hbo en wo schrijven we met kleine letters, tenzij aan het begin van een zin.
Het woord gemeente is een soortnaam en wordt in de regel klein geschreven. Dat geldt in principe ook als het woord wordt gevolgd door de naam van de gemeente.
Moet havo met hoofdletters? Nee, afkortingen als havo, vmbo en vwo schrijf je met een kleine letter.
Wanneer het gaat over de benaming van de regio zal het met een hoofdletter worden geschreven. Wordt het woord gebruikt als een beschrijving, als in iets is een achterhoek, dan zal het met een kleine letter worden geschreven.
Aardrijkskundige namen
Oceanen, rivieren, meren, bergen, streken en woestijnen worden met een hoofdletter geschreven.
Officieel is provincie altijd met een kleine letter. Dus provincie Noord-Holland.
Hoe schrijf je de aanduiding noord, zuid, oost of west in combinatie met een plaatsnaam? Samengestelde aardrijkskundige namen (zoals Noord-Holland) krijgen altijd een hoofdletter bij het eerste woord, dan een koppelteken (streepje) en dan weer een hoofdletter bij de naam: Zuid-Limburg. Oost-Groningen.
3. Op het gebied van cultuur krijgen nationaliteiten, talen, etnische groepen en kunststromingen altijd een hoofdletter!
Talen: geen hoofdletter
Anders dan in het Nederlands worden talen in het Frans zonder hoofdletter geschreven: français dus.
We schrijven Zuiden met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Het Zuiden wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd.
Noord-Limburg is één van de populairste bestemmingen in Nederland.
Windrichtingen in aardrijkskundige namen krijgen altijd een hoofdletter en een streepje. Het maakt niet uit of de windrichting voor of achter de geografische naam staat. Dus is de juiste schrijfwijze Zuid-Holland-Zuid.