Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
Gedroogd verliest basilicum veel van zijn aroma. Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat. Gebruik de blaadjes en het zaad en snijd de dille fijn.
Kruiden met harde bladeren, zoals laurier, tijm, salie en rozemarijn, hebben tijd en warmte nodig om hun smaak af te geven. Je kunt ze het beste aan het begin van het kookproces toevoegen. Specerijen als peper, knoflook en kruidnagel kun je het beste meebakken.
De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus. De losse blaadjes zijn ideaal voor bij koude en warme recepten en als garnering. Bijvoorbeeld over een pasta of een salade caprese.
Bewaartips. Je kunt basilicum het best bewaren tussen de 13 en 17 graden en zo snel mogelijk gebruiken. Basilicum is gevoelig voor kou, dus leg het niet in de koelkast. Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen.
Basilicum moet altijd warm staan: temperaturen onder de 15 graden zijn een no-go.De plantjes hebben ook echt zonlicht nodig om te kunnen groeien. Na twee weken zijn de basilicumplantjes hersteld en groeien ze uit tot gezonde, stralende plantjes.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Bepaalde kruiden kun je beter niet bij elkaar zetten omdat ze onderling kruisen. Een voorbeeld daarvan is de combinatie dille-venkel. De plantjes die daaruit ontstaan hebben veel minder smaak dan dille of venkel los.
Een breed scala aan kruiden gedijt goed in een pot buiten. Enkele populaire keuzes zijn basilicum, peterselie, tijm, rozemarijn, munt, oregano, bieslook, salie, koriander en dille. Deze kruiden bieden verschillende smaken en kunnen worden gebruikt in diverse gerechten, van salades tot stoofschotels.
Basilicum zorgt mede voor de spieren en het behoud van soepele gewrichten. De olie levert een bijdrage aan het behoud van een gezonde huid en helpt de huid schoon te houden. Daarnaast draagt de Basilicum olie bij tot een normale spijsvertering en tegen winderigheid.
Basilicum snoeien
Snoei regelmatig de basilicum plant. Knip de bovenste blaadjes weg en de topjes van de scheuten. Wanneer basilicum zijn kracht verliest in de herfst kun je het beste wat blaadjes plukken om zo de groei te bevorderen.
Basilicum is veelal een eenjarige, kwetsbare plant die van warmte houdt en ongeveer 45 centimeter hoog wordt. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de bekende groene basilicum, maar ook paarse en rode varianten met kaneel- of citroengeur tot chocoladesmaak.
De blaadjes van peterselie, basilicum en koriander, de dunne sprietjes van dille… Wanneer jij ze verwerkt hebt in de meest heerlijke gerechten, houd je een minder fraai bosje stengels over.
Van basilicum die te koud staat kleurt het blad zwart. Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
De meeste verse kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, koriander, munt, oregano, peterselie en salie kook je best niet mee in het gerecht om de smaak en het aroma maximaal te behouden.
De meeste kruiden houden van zon
Veel kruiden komen uit mediterrane gebieden en willen in de (volle) zon staan. Dragon, tijm, salie, oregano en basilicum bijvoorbeeld. Andere kruiden, zoals peterselie, bieslook en rozemarijn, staan liever in de halfschaduw.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Groene thee kan interageren met bloedverdunnende medicatie en ze net meer (bij aspirine) of minder (bij warfarine) (6) effectief maken. Overleg dit met uw arts en stop het gebruik van groene thee in ieder geval een aantal dagen voor een chirurgische ingreep ...
Enkele kruiden die mogelijk bloeddruk verlagende effecten hebben, zijn onder andere: Knoflook: Knoflook wordt vaak genoemd vanwege de mogelijke bloeddrukverlagende effecten. Het bevat allicine, een stof waarvan wordt gedacht dat het de bloedvaten kan ontspannen en de bloeddruk kan verlagen.
Salie bevat namelijk het stofje thujon.Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Basilicum is erg warmteminnend. Met een plaats in de zon wordt aan de belangrijkste groei-eis voldaan. Naast regelmatig water geven kan basilicum licht worden bemest.
Basilicum kan op twee manieren geoogst worden: als losse blaadjes of als hele stengels. Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je grotere hoeveelheden oogsten, bijvoorbeeld voor het maken van pesto, dan kan je beter stengels oogsten.
De oorzaak is vaak de overmatig water geven van de basilicumplant. De plant vertoont een verwelking, ook al is de grond vochtig. De stengels wordt donker en beginnen te rotten. In principe krijgt basilicum maar zoveel water dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar zeker niet nat.